زیباکلام: مردم ناراضی‌اند و به اصلاح‌طلبان رای نمی‌دهند/ لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری شکست می‌خورد

کدخبر: ۲۷۱۶۴۸
اقتصادنیوز: صادق زیباکلام گفت: تعیین تعداد دوره‌هایی که نمایندگان می‌توانند در انتخابات مجلس شرکت کنند و محدودکردن آن به 3دوره پیاپی با قانون اساسی و اصل مردم‌ساری در تضاد است. او همچنین یادآور شد: لاریجانی از شانس بالایی برای ریاست‌جمهوری برخوردار نیست زیرا بدنه اجتماعی او را نمی‌پذیرد؛ او فرد محبوبی برای بدنه اجتماعی نیست.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه‌نیوز، مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت کاندیداتوری بیش از سه‌دوره متوالی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بحث‌های متعددی را به همراه داشت؛ برخی آن را باعث جلوگیری یکه‌تازی‌های سیاسی می‌دانند و برخی دیگر می‌گویند که قانون‌گذار نمی‌تواند اراده و خواست مردم را محدود کند.

صادق زیبا کلام، استاد علوم سیاسی باور دارد که تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت کاندیداتوری بیش از سه‌دوره متوالی نمایندگان خلاف اصل مردم‌سالاری و مغایر با قانون اساسی است. او گفت: «تعیین تعداد دوره‌هایی که نمایندگان می‌توانند در انتخابات مجلس شرکت کنند و محدودکردن آن به 3دوره پیاپی با قانون اساسی و اصل مردم‌ساری در تضاد است. مردم حق دارند که بگویند چه کسی نماینده‌شان بشود؛ خواه یک‌نماینده سه‌دوره یا سی‌دوره نماینده باشد. هیچ‌قدرتی نباید به‌جای مردم تصمیم بگیرد زیرا عزم و اراده مردم تعیین‌کننده راه و روش کشور است.  قانون‌گذار در قانون اساسی آورده است که نباید جلوی خواست مردم را گرفت. اگر نمایندگان واقعا به فکر کشور ومردمند، بهتر است در مقابل اِعمال نفوذهای سیاسی و اقتصادی بایستند نه آنکه حق انتخاب مردم را محدود کنند».

هدف لاریجانی از موافقت با مصوبه جدید مجلس

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان ممنوعیت کاندیداتوری بیش از سه‌دوره را ناظر به اخذ ریاست مجلس از علی‌لاریجانی دانست، گفت: «علی لاریجانی با این موضوع موافقت کرد و با اینکه در نهایت به حذف او از مجلس و از دست‌دادن ریاست مجلس منجر خواهد شد اما او به‌دلیل آنکه در یک‌شرایط دشواری قرار داشت، با پیشنهاد اخیر موافقت کرد زیرا اگر مخالفت می‌کرد متهم می‌شد که از جایگاه خود دفاع می‌کند».

زیبا کلام در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان موافقت لاریجانی را یک برنامه‌ریزی برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری سال1400 دانست، اظهار کرد: «من بعید می‌دانم او از حالا برای ریاست‌جمهوری1400 برنامه‌ریزی کرده باشد یا اگر هم چنین باشد، قابل پذیرش نیست که با وضع یک‌قانون و حذف اجباری خود از مجلس آینده در پی ریاست‌جمهوری باشد».

شانس ضعیف اصلاح‌طلبان برای ریاست‌جمهوری

وی در تحلیل مناسبات حزبی در انتخابات ریاست‌جمهوری1400 گفت: «اصلاح‌طلبان در انتخابات سال1400 شانس بسیار ضعیفی برای پیروزی دارند زیرا دولت روحانی که با عقبه اصلاح‌طلبان روی کار آمد، به‌شدت عملکرد نامطلوبی داشته است. مردم به‌دلیل نارضایتی از دولت روحانی به اصلاح‌طلبان اقبال نشان نمی‌دهند اما این قاعده برای اصولگرایان متفاوت است زیرا جبهه اصولگرایی همواره رأی ثابت خود را دارد و طرفداران این‌جناح که معمولا هیئتی رأی می‌دهند، منتظر می‌مانند و می‌بینند که گزینه نهایی اصولگرایان چه کسی خواهد بود تا به آن رأی بدهند؛ برای مثال باید منتظر بود و دید که بین آقایان قالیباف، باهنر، ضرغامی و... چه کسی گزینه نهایی اصولگرایان می‌شود».

شکست احتمالی لاریجانی در کارزار ریاست‌جمهوری

او در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا این احتمال وجود دارد که لاریجانی در ائتلاف با اصلاح‌طلبان به کارزار انتخابات وارد شود، گفت: «اگر فرض کنیم که قالیباف به‌عنوان نامزد نهایی اصولگرایان اعلام شود و لاریجانی نیز در ائتلاف با اصلاح‌طلبان نمایندگی تمام آنها و بخش کوچکی از اصولگرایان را داشته باشد، بازهم لاریجانی از شانس بالایی برخوردار نیست زیرا بدنه اجتماعی او را نمی‌پذیرد؛ او فرد محبوبی برای بدنه اجتماعی نیست و شاید به واسطه تَکرارکردن‌ها بخشی از مردم به او رأی بدهند اما غاطبه مردم او را نمی‌پذیرند».

بازگشت مجلس به جایگاه اصلی خود

زیباکلام در پایان قدری نیز از رسالت‌های نمایندگان مجلس سخن گفت: «ای‌کاش نمایندگان مجلس قبل از آنکه به مسائل مانند تعداد دفعات دوره‌های نمایندگی نمایندگان بپردازند، خود را در قبال موضوعات کلان کشور مسئول بدانند. باید بررسی کنند که چرا مجلسی که قرار بود در رأس امور باشد، در قعر امور است؛ چرا مجلسی که باید مهم‌ترین موضوعات کشور را بررسی کند، درگیر مسائل بی‌اهمیت شده است؟ اگر به تاریخ 10ساله گذشته نگاه کنیم، درمی‌یابیم که مجلس در کمتر موردی به موضوعات سیاست خارجی ورود پیدا کرده است. نکته دیگری که اشاره به آن ضروری به نظر می‌رسد، نوع نظارت شورای نگهبان بر صلاحیت نامزدهای انتخاباتی است. نظارت استصوابی باعث می‌شود که علاوه برردصلاحیت بسیاری از افراد، نمایندگان نیز در طول دوره نمایندگی خود مدام از گفتن مسائل متعدد بترسند زیرا همواره نگران ردصلاحیت در دوره بعد خواهند بود. به هر روی اگر مجلس می‌خواهد، بالنده و تأثیرگذار باشد، باید خود را به جایگاه اصلی‌اش بازگرداند و از سوی دیگر بحث نظارت استصوابی حل شود».

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید