آیا کوبا هم مانند ایران به یکی از چالشهای اروپا وآمریکا بدل خواهد شد؟/تصمیم عجیب ترامپ علیه هاوانا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی با اشاره به خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از برجام در اردیبهشت سال جاری، این موضوع را زمینه ای برای اختلاف میان اروپا و آمریکا دانست که به تصمیم اخیر واشنگتن در قبال کوبا شباهت دارد.
به نوشته این روزنامه، تغییر سیاست دولت ترامپ در قبال قانون مصوب سال 1996 در آمریکا در ارتباط با کوبا منافع شرکت های اروپایی را تهدید به قرار گرفتن در اختلاف ژئوپلیتیک دیگری می کند.
بخشی از «قانون همبستگی با آزادی و دمکراسی در کوبا» که در سال 1996 در کنگره آمریکا تصویب شد، به کوبایی-آمریکایی ها و دیگر شهروندان آمریکا امکان می دهد از نهادهایی که از املاک مصادره شده توسط دولت کوبا پس از انقلاب 1959 استفاده می کنند، شکایت کنند.
براساس این گزارش، همه رئیسان جمهوری آمریکا از آن زمان این بخش از این قانون را تعلیق کرده اند تا از پیامدهای بین المللی آن جلوگیری کنند. پیتر هَرل مقام وزارت خارجه آمریکا در زمان باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین این کشور گفت که تعلیق این قانون شکاف دیپلماتیک میان اروپا و واشنگتن را به حداقل می رساند.
اما روز سه شنبه دولت ترامپ اعلام کرد که تعلیق این بخش از قانون سال 1996 به صورت کامل انجام نخواهد شد و با اجرایی شدن این تصمیم از 19 مارس (28 اسفند) افراد و شرکت هایی آمریکایی که ادعایی در ارتباط با املاکی در کوبا دارند، می توانند علیه نهادهای کوبایی شکایت کنند.
براساس اعلام دولت ترامپ، در حال حاضر از شکایت علیه شرکت های خارجی (غیرآمریکایی و غیرکوبایی) پیشگیری می شود، اما این تصمیم 30 روز دیگر مورد بازنگری قرار خواهد گرفت که در این صورت احتمال دارد امکان شکایت از شرکت های خارجی از جمله شرکت های اروپایی نیز فراهم شود.
هرل در این باره گفت: اگر دولت ترامپ به شکایت علیه شرکت های خارجی امکان بدهد، احتمال کمی وجود دارد که شرکت های اروپایی به تجارت در کوبا ادامه دهند.
مایکل دابسون مشاور در مسائل امنیت ملی گفت جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ در این تصمیم گیری نقش داشته و این اقدام را فشار به «تروئیکای ظلم» که به اعتقاد او کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا است، دانسته است.
به نوشته واشنگتن پست، اما اکنون که آمریکا بار دیگر تصمیم گرفته به دیگر کشورها تحمیل کند که با چه کسانی تجارت کنند، اروپایی ها چندان پذیرای این امر نخواهند بود.
به گفته هرل، یکی از دلایل تعلیق این بخش از قانون سال 1996 این بود که چنین شکایت هایی در اروپا به شدت ناخوشایند بود. 'اروپایی ها این قانون را نیز شبیه تحریم های ثانویه ای که دولت ترامپ امروز علیه ایران اعمال کرده، توهین به حاکمیت ملی خود می دیدند.
هرل تاکید کرد: روابط آمریکا با اروپا کاملا در حال نابودی است. اگر ترامپ این قانون را علیه کوبا به پیش برد، این موضوع محرک دیگری برای این نابودی خواهد بود.