بعد از ریزگرد و سیل، زندگی در فاضلاب مشکل جدید بسیاری از اهوازیها
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا سیلاب و طغیان رودخانه ها روزهاست خوزستان را درگیر خود کرده بسیاری از روستاها و تعدادی از شهرها حاشیه رودخانه دز و کرخه تخلیه شده اند، دبی رودخانه کارون در مقطع اهواز نیز به بیش از سه هزار و 100 مترمکعب بر ثانیه رسیده است اگرچه مسئولان اطمینان داده اند خطر جانی شهروندان اهوازی را تهدید نمی کند اما تبعات دیگری برای شهروندان داشته است.
هم اکنون بسیاری از نقاط شهر اهواز شاهد پس زدگی فاضلاب هستند؛ اهواز در شرایط عادی در 300 نقطه شاهد پس زدگی فاضلاب است که این مساله در زمان بارش باران و افزایش دبی رودخانه کارون، به مراتب بدتر می شود و حال با افزایش چشمگیر آب رودخانه کارون دامنه این معضل افزایش یافته و ابعاد فاجعه بار بهداشتی به خود گرفته است.
**رودخانه فاضلاب در پردیس
پردیس، از محله های اهواز با حدود 50 هزار نفر جمعیت است که همیشه از مشکل بالازدگی فاضلاب رنج می برد؛ حالا به دلیل ریزش شبکه فاضلاب و بالا آمدن آب رودخانه کارون در شرایط بحرانی قرار گرفته است؛ حداقل یک خیابان اصلی و چند خیابان فرعی آن به دلیل بالا زدن فاضلاب به صورت سرتاسری مسدود شده است.
بالا آمدن فاضلاب به عمق 30 تا 40 سانتیمتر در خیابان ها و بوی نامطبوع آن، تعطیلی تمام مغازه های خیابان های گلفام، بسته شدن درمانگاه ولایت و سرگردانی بیماران این منطقه، رفت و آمد برخی مردم با چکمه در سطح خیابان ها و حبس شدن زنان و کودکان در خانه ها تنها به دلیل بی توجهی به مشکلات فاضلاب در این منطقه است.
منصور عابدی یکی از ساکنان خیابان گلفام پردیس اهواز در این باره می گوید: از روز سوم فروردین تاکنون همین شرایط را داریم، بوی فاضلاب همه ما را مریض کرده است.
وی با تشبیه این نقطه به رودخانه فاضلاب ادامه داد: تعداد زیادی از همسایه ها برای جلوگیری از مریض شدن فرزندانشان به منزل اقوام و یا شهرستان های دیگر رفته اند.
عابدی افزود: چندین مدرسه در خیابان گلفام کوی پردیس قرار دارند و والدین آنها نگران هستند که با این وضعیت چطور فرزندان خود را راهی مدرسه کنند.
فاخر یکی از دکه داران این خیابان از تعطیلی تمام مغازه ها خبر می دهد و می گوید: خودروها برای تردد باید از وسط این فاضلاب عبور کنند؛ برای عابران نیز خود اهالی، سنگ و لاستیک خودرو در خیابان گذاشته اند تا به این طریق در خیابان تردد کنند.
یک پیرزن ساکن خیابان گلفام پردیس اهواز می گوید: هر روز برای پیاده روی از این خیابان عبور می کردم اما با این شرایط تقریبا خانه نشین شده ام زیرا در هنگام عبور از سنگ ها و لاستیک های ماشین احتمال برهم خوردن تعادلم وجود دارد.
اوضاع در محله های دیگر نیز با شدت کمتر به همین صورت است؛ خیابان ادهم در مرکز شهر و مناطق قدیمی اهواز نیز مملو از فاضلاب شده است، آب از خیابان ها گذر و به بیمارستان حضرت فاطمه الزهرا(س) رسیده به طوریکه امکان تردد از این نقطه بسیار سخت شده است.
بوی نامطبوع فاضلاب نه تنها مردم محلی و رهگذران را آزار می دهد بلکه برای بیماران حاضر در این بیمارستان نیز نوعی تهدید محسوب می شود.
منطقه دیگری که بیشترین پس زدگی فاضلاب را دارد کوی مجاهد اهواز است، نقطه ای که شرکت آب و فاضلاب یک کانال سراسری برای رفع انسداد فاضلاب حفر کرده است.
ساکنان خیابان 11 کوی مجاهد می گویند: در تمام روزهای تعطیلات نوروز این بوی نامطبوع در خانه های آنها منتشر بوده است و در شبانه روز مجبور به روشن کردن کولر هستیم تا بخشی از این بو از منازل خارج شود.
** آب سطحی، نه پس زدگی فاضلاب
مدیرعامل پیشین آب و فاضلاب اهواز چند روز پیش از برکناری در گفت و گو با ایرنا وجود هر نوع پس زدگی در فاضلاب را غیر از کوی پردیس رد کرد و افزود: خطوط فاضلاب کوی پردیس اهواز به دلیل فشار زیاد آب های سطحی دچار ریزش شده که با انتخاب یک پیمانکار این مشکل درحال برطرف شدن است.
فردوس کریمی درخصوص انتقاد شهروندان نسبت به بالا آمدن فاضلاب در سطح شهر گفته بود: آب جاری شده در سطح شهر فاضلاب نیست بلکه به دلیل بالا رفتن تراز رودخانه کارون نسبت به ساحل، آب با فشار وارد شهر می شود.
این درحالیست که فرماندار اهواز دلیل سرریز فاضلاب در بسیاری از مناطق شهر اهواز را ناشی از افرایش جریان رودخانه کارون بیان کرد و گفت: با کاهش خروجی سد دز پیش بینی می شود شاهد فروکش کردن فاضلاب در شهر باشیم.
جمال عالمی نیسی افزود: شبکه فاضلاب شهر اهواز به صورت ثقلی کار می کند به همین دلیل با بالا آمدن آب در کارون، فاضلاب شهر که به رودخانه تخلیه می شد، دچار پس زدگی شده است.
وی گفت:هم اکنون با استقرار ایستگاه های سیار، فاضلاب دوباره به رودخانه پمپاژ می شود، اما با این حال فاضلاب در بسیاری از مناطق اهواز سرریز کرده است.
سرپرست شرکت آبفا اهواز با بحرانی خواندن شرایط فاضلاب در پردیس گفت: خط فاضلابی به قطر یکهزار میلیمتر در عمق 6 متری زمین در خیابان یاور 11 کوی مجاهد و خروجی تلمبه خانه چنیبیه ریزش کرده که سبب بالازدگی فاضلاب در پردیس شده است.
صادق حقیقی پور با بیان اینکه از مردم بابت بروز چنین مشکلی عذرخواهی می کنیم ادامه داد: از شب گذشته تاکنون یک و نیم کیلومتر خط فاضلاب حفاری شده و تا رودخانه کارون امتداد یافته است، این خط فاضلاب تا امشب تکمیل و طبق پیش بینی در 48 ساعت آینده فاضلاب به مرور زمان از خیابان های پردیس تخلیه می شود.
وی گفت: خیابان ادهم ، بیمارستان فاطمه الزهرا(س) و لشکر آباد اهواز هم درگیر بالازدگی فاضلاب هستند؛ در 2 روز گذشته با بازدیدهای میدانی و استخراج شکایات مردمی به این نتیجه رسیدیم 80 درصد مشکل فاضلاب اهواز در پردیس، لشکر آباد و خیابان ادهم هستند.
حقیقی پور گفت: با رفع مشکل این چند نقطه می توان گفت در اهواز مشکل بحرانی فاضلاب نداریم البته نباید فراموش کرد که مشکل فاضلاب در اهواز جدی است و احتمال بالازدگی فاضلاب به صورت نقطه ای در سایر محلات وجود دارد.
یکی از نگرانی ساکنان کوی پردیس اهواز ایجاد مشکلات بهداشتی در اثر شیوع فاضلاب در خیابان ها می باشد این درحالیست که مسئولان بهداشت خوزستان در روزهای گذشته با ابزار نگرانی از معضل بالازدگی فاضلاب تاکنون اقدام عملی برای برطرف شدن این مشکل مشاهده نشده است.
سید مهدی حسینی زاده سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفته بود:در اهواز نگران بالازدگی های متعدد فاضلاب با حجم بالا در مناطق متعدد و مرکزی و پرتردد شهر هستیم و در نشست هماهنگی مدیریت بحران با محوریت فرمانداری اهواز، اقداماتی در دستور کار آب و فاضلاب اهواز قرار گرفت.
بالازدگی فاضلاب در نقاط مختلف اهواز به ویژه پردیس شرایط بسیار سختی را برای شهروندان ایجاد کرده است باید دید آیا تغییر مدیرعامل آب و فاضلاب اهواز در 2 روز پیش، و تعیین سرپرست جدید برای این شرکت، تغییری در وضعیت فاضلاب اهواز ایجاد می کند یا خیر؟