واکنش بازارهای جهانی به تنش ایران و آمریکا
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از یورو نیوز، هر بشکه نفت پایه برنت روز دوشنبه و پیش از انتشار بیانیه کاخ سفید به قیمت ۷۰ دلار و ۷۲ سنت در بازار جهانی معامله میشد. دقایقی پس از اعلام قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی و واکنش متقابل ایران قیمت هر بشکه نفت پایه برنت سیر صعودی به خود گرفت و تا ۷۱ دلار و ۲۰ سنت افزایش یافت.
بدین ترتیب بهای جهانی نفت تحت تاثیر افزایش ریسک تولید و تجارت نفت در خاورمیانه تنها ۴۸ سنت بالا رفت.
در مقابل روز ۵ اکتبر سال ۲۰۱۸ قیمت نفت تا ۸۴ دلار صعود کرده بود که بالاترین نرخ از ماه نوامبر سال ۲۰۱۴ محسوب میشود.
قیمت جهانی هر اونس طلا نیز در پی افزایش تنش میان ایران و آمریکا ابتدا از یکهزار و ۲۹۸ دلار تا یکهزار و ۳۰۳ دلار صعود کرد ولی سپس تا یکهزار و ۲۹۷ نیز کاهش یافت ولی در پایان معاملات بازار نیویورک در رقم یکهزار و ۲۹۸ دلار و ۷۰ سنت تثبیت شد.
بدین ترتیب نرخ جهانی طلا نیز در پی قرار گرفتن نیروهای نظامی آمریکا و ایران در فهرست تروریستی یکدیگر ۷۰ سنت افزایش یافت.
هر چند ارزیابی دقیق تاثیر عوامل سیاسی بر بازارها و تفکیک آن از عوامل اقتصادی و نهادی موثر بر بازارها دشوار است ولی حتی اگر مجموعه رشد نسبی قیمتها در بازار جهانی نفت و طلا متاثر از افزایش تنش میان ایران و آمریکا باشد، تاکنون واکنشی محافظهکارانه بوده است.
در بازار آزاد ارز تهران نیز قیمت هر دلار آمریکا که در قالب یک روند صعودی تا ظهر روز دوشنبه از ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان به ۱۴ هزارتومان رسیده بود، طی معاملات بعدازظهر این روز تا ۱۴ هزار و ۳۵۰ تومان افزایش یافت.
این بالاترین نرخ فروش دلار آزاد از آبان ماه گذشته تاکنون بود. همزمان و تحت تاثیر افزایش قیمت جهانی طلا و نرخ دلار آزاد قیمت هر قطعه تمام سکه طلا نیز در بازار تهران بار دیگر از مرز ۵ میلیون تومان عبور کرد.
با این وجود، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران نیز با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود، اقدام آمریکا در مورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را واجد تأثیر پایداری در بازارها ندانست.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز دوشنبه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد. شورایعالی امنیت ملی ایران نیز عصر روز دوشنبه در اقدامی متقابل و با انتشار بیانیهای دولت ایالات متحده آمریکا را «دولت حامی تروریسم» و «فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام» و تمامی نیروهای وابسته به آن را «گروه تروریستی» اعلام کرد.
این بالاترین سطح تنش میان ایران و آمریکا از اردیبهشت ماه گذشته تاکنون و پس از اعلام خروج یک جانبه ایالات متحده از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران به شمار میرود.