گزارش رئیس سازمان هواشناسی در مجلس/ لاریجانی: اطلاعرسانی کرده بودید یا نه؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، «سحر تاجبخش» روز یکشنبه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده این سازمان قبل و بعد از وقوع سیل اخیر اظهار داشت: همچنین این سازمان توانست با تهیه بیش از یک هزار و 950 گزارش رادیویی و تلویزیوین اطلاعرسانی خود را در شرایط مخاطرهآمیز به انجام رساند.
وی ادامه داد: گزارشها معمولا در شرایط وجود رخداد صادر میشود بنابراین روزهایی که شرایط جوی خاصی در کشور حاکم نیست این گزارشها اساسا صادر نخواهد شد.
رئیس سازمان هواشناسی تصریح کرد: بر اساس روال سالهای گذشته که با استانداردهای بینالمللی نیز همخوانی دارد 72 ساعت قبل از وقوع رخداد هر پدیدهای و در شرایط مخاطرهآمیز این سازمان اطلاعیهها و 48 ساعت قبل از آن پیشبینیها را صادر میکند.
تاجبخش ادامه داد: در مورد سیلاب اخیر نیز این پیشبینیها به همین روال صادر شد به این صورت که 72 ساعت قبل پیشبینی سیلاب، احتمال رخداد، بارشهای شدید و 48 ساعت قبل هم در حوزههایی که منجر به رخداد سیلاب شده پیشبینیها را صادر کردهایم
وی در خصوص پیشبینیهای میان مدت نیز گفت: این پیشبینیها در بازه 15 روزه انجام میشود و ما توان پیشبینی 15 روزه بر اساس مدلهای پیشبینیهای عددی داریم اما هر چه از زمان رخداد پدیده دورتر میشویم صحت این پیشبینیها کمتر میشود.
به گفته رئیس سازمان هواشناسی هر چه به زمان رخداد نزدیک تر شویم متناسب با شرایط رخداد، اطلاعات بهتری را میتوانیم در اختیار کاربران قرار دهیم.
تاجبخش عنوان کرد: سازمان هواشناسی اکنون این توانایی را دارد که بر اساس مدلها تا 15 روز اطلاعات لازم را در خصوص وضعیت هوا در اختیار کاربران قرار دهد اما آنچه حائز اهمیت است صحت این اطلاعات است زیرا به هر میزان که از 15 روز جلوتر برویم، پیشبینیها قابل اطمینان نیست.
وی در پاسخ به سوال لاریجانی مبنی بر اینکه آیا سازمان هواشناسی 15 روز قبل از وقوع سیل، به دستگاههای مختلف اطلاعرسانی کرده بود یا خیر؟ گفت : برای بارشها معمولا این کار را انجام نمیدهیم زیرا صحت این اطلاعات خیلی قابل اعتماد نیست به ویژه اینکه در فصل بهار هوا بسیار متغییر است و مدلها هر 12 ساعت که اجرا شوند با تغییرات زیادی همراه هستند بنابراین ترجیح این است که شرایط را به سمت واقعیت نزدیک کنیم.
رئیس سازمان هواشناسی همچنین در پاسخ به سوال رئیس مجلس که آیا فاصله 72 ساعت و 48 ساعت هشدارهای لازم را به دستگاهها داده بودید، نیز اظهار داشت: بله. این سازمان 72 ساعت قبل اطلاعیهها و 48 ساعت قبل از آن اخطاریهها را صادر میکند که تاکیدی بر اطلاعیهها البته با شدت بیشتر است.
تاجبخش یادآور شد: اطلاعیهها و اخطاریههای صادره توسط سازمان هواشناسی در 9 مرحله انجام میشود و در بخش ستادی 192 نفر ساعت نیرو و در مراکز استانی هم 30 نفر ساعت نیروی انسانی فعالیت دارند.
وی اضافه کرد: در رابطه با پیشبینیهای نقطهای هم سازمان هواشناسی با همکاری پژوهشکده در سه نقطه گرگان رود در خراسان شمالی، قم رود در استان قم و حوزه کارون پیشبینیهای نقطه ای را صادر کرده و در اختیار کاربران قرار میدهد و به طور قطع اجرای پروژه ملی برای تولید پیشبینیها و هشدارهای سیلاب نیاز به حمایتها و همکاریهای مجلس و دولت دارد.
رئیس سازمان هواشناسی افزود: از 25 اسفند 97 تا 13 فروردین سال جاری، سه سامانه جوی فعال در کشور منجر به رخداد سیلاب، آبگرفتگی، رانش زمین و بارش برف در برخی از مناطق شد. سامانه اول در روزهای 26 تا 29 اسفندماه گذشته قسمت های عمده ای از مناطق شرقی دریای خزر را تحت تاثیر قرار داد و در بخش هایی از نیمه غربی نیز فعال بود، اما عمده خسارت ها در استان گلستان ایجاد شد.
تاجبخش تصریح کرد: سامانه دوم از 4 تا 6 فروردین جاری در غرب کشور فعال و بخش های عمده ای از استان واقع در حاشیه رشته کوه زاگرس را تحت تاثیر قرار داد و در نهایت موجب سیلاب و طغیان رودخانه در این مناطق و اختلال در تردد در مسیرهای کوهستانی شد.
وی افزود: سامانه سوم نیز در روزهای 11 و 12 فروردین ماه در همین مناطق و متاثر از بارش های قبلی، کشور را تحت تاثیر قرار داد.
رئیس سازمان هواشناسی در توضیح شرایط جوی و بارشی کشور گفت: سال زراعی 97 مجموعه بارش کشور 24 میلیمتر بوده که در مقایسه با بلندمدت آن حدود 22 درصد افزایش داشته است، هر چند در 6 استان بارش کمتر از حد نرمال بوده است. میزان بارش کشور در فصل زمستان حدود 119 میلیمتر بود که نسبت به بلندمدت 13 درصد افزایش داشته است.
تاجبخش ادامه داد: از لحاظ خشکسالی شاخص SPI که براساس تبخیر و تحرک برآورد کردیم، نشان می دهد به طور تقریبی برای بازه یک ساله 65 درصد کشور تحت تاثیر خشکسالی است و برای بازه 10 ساله تقریبا 90 درصد کشور تحت تاثیر خشکسالی هستند، بنابراین به نظر می رسد که همچنان کشور تحت تاثیر خشکسالی است و هنوز وارد ترسالی نشده ایم.
وی با بیان اینکه اساسا بارش ها ناشی از پیامدهای گرمایشی جهانی و تغییرات اقلیمی است، گفت: سهمیه بندی حوزه بارش ها در زمستان حدود 450 میلیمتر برای مناطق غربی و سواحل شمالی کشور برآورد شده که انحراف آن از میانگین بلندمدت 320 میلیمتر بوده است.
وی تصریح کرد: برآوردها از نقطه نظرات بارش ها نشان می دهد که تا پایان فروردین ماه بر اساس اطلاعات آماری که در شورای عالی آب در تاریخ 29 بهمن سال 97 اعلام شد، بارش قابل ملاحظه ای می توانیم داشته باشیم و استان ایلام حدود 170 درصد، خوزستان 150 درصد و لرستان هم حدود 130 درصد بارش در یک سال داشته باشند.