محدودیت تازه مجلس برای اعضای شورای شهر/رقابت پنهان پارلمان ملی و محلی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اسکان نیوز، اصلاحیه انتخابات مجلس برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال شده است. بر اساس پیشنهاد جدید مجلسیها نامزدهای انتخاباتی تنها میتوانند در یک لیست حضور داشته باشند و رقابت بین احزاب است تا افراد. این الگو میتواند در شوراهای شهر هم به کار آید. احزابی که لیست شان پیروز می شود در برابر عملکرد نمایندگانشان به مردم پاسخگو باشند.
مرتضی الویری، رییس شورای عالی استانها درباره تغییرات انتخابات مجلس و این که شورا ها نیز میتوانند از این تغییرات الگو برداری کنند میگوید: این الگو مناسب شوراها نیز هست. در اینکه ما باید نقش احزاب و گروههای سیاسی را در انتخابات بالا ببریم، تردیدی نیست، چرا که در نهایت این احزاب هستند که به وسیله معرفی افراد کارآمد و مناسب برای مجلس، جایگاه خود را بالا خواهند برد و بالعکس اگر افراد ناتوانی معرفی شوند، این افراد جایگاه خودشان را در افکار عمومی از دست خواهند داد بنابراین این حرکتی میمون و مبارک است و باید ترغیب شود و به سمت جلو رود.
اما الویری با بخشهایی از این اصلاح قانون هم مخالف است به اعتقاد او منطقی نیست که نمایندهای پس از سه دوره حضوردر مجلس یک دوره از حضور در انتخابات منع شود ، به دلیل آنکه اگر نمایندگان کارآمد و پرتوانی مورد حمایت افکار عمومی باشند، چه دلیلی دارد که در دورههای مختلف نتوانند تحقق پیدا کنند؟
او به نکتهای مهم که کمتر مورد توجه قرار گرفته و میتواند حضور اعضای شوراهای شهر را در انتخابات مجلس با مشکل روبه رو کند اشاره می کند و می گوید: مسئله بدتری که در مجلس مطرح شده و نگرانکننده است، آن است که کسانی که عضو شورای شهر در سراسر کشور هستند، نمیتوانند کاندیدای مجلس شوند. اگر این پیشنهاد برای یک حوزه انتخابیه باشد، منطق درستی دارد و منطقی است کسی که عضو شورای شهر تهران است، نباید در همانجا کاندیدا شود، ولی به هیچوجه درست نیست وقتی به طور مثال فردی عضو شورای شهر یکی از شهرهای خراسان است، نتواند در شهر آبادان کاندیدا شود به دلیل آنکه فردی که در یکجا عضو شورای شهر است، در جای دیگری نقشی ندارد و این ظلم به اعضای شورای شهر در سراسر کشور است.
الویری با محدودیت منع حضور همزمان در دو لیست را هم منطقی نمیداند و میگوید: اینکه یک فرد نتواند در دو لیست باشد، درست نیست و من مخالف این مسئله هستم. وقتی اسم کسی در دو لیست قرار میگیرد، معلوم میشود از نظر کارآمدی و توان بهگونهای است که پاسخگوی سلیقههای سیاسی متفاوت و مورد تائید است و هیچگونه اشکالی در آن وجود ندارد. به طور مثال چه دلیلی دارد اسم فردی که دارای تخصص و تجارب مختلف است و سابقهی روشن انقلابی دارد و پاکدست و مورد تائید احزاب سیاسی متفاوت است، در لیستهای مختلف شورای شهر وجود نداشته باشد؛ بنابراین من این مسئله را نه در لیست مجلس و نه در شورای شهر میپسندم که چنین انحصاری شکل گیرد.
محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران هم این الگو را مناسب انتخابات شوراها میداندومیگوید: در دنیا نیز این الگو استفاده می شود احزاب در انتخابات شرکت و در صورت پیروزی در برابر عملکرد نمایندگانشان پاسخگو هستند .