القحطانی؛ غایب بزرگ جلسات محاکمه متهمان قتل خاشقجی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، دادستانهای عربستانی گفتهاند که احمد العسیری، معاون رییس سازمان اطلاعات عربستان ناظر بر عملیات قتل جمال خاشقجی، ستوننویس روزنامه واشنگتنپست در اکتبر گذشته در کنسولگری عربستان واقع در استانبول بوده و سعود القحطانی، مشاوره دهنده به او در اجرای این قتل بوده است.
هر دو نفر از اعضای اصلی حلقه نزدیک به محمد بن سلمان ، ولیعهد عربستان محسوب میشوند و در رابطه با حادثه این قتل رسما از سمتهایشان اخراج شدهاند، اما به گفته چهار مقام غربی آگاه به اطلاعات، تنها العسیری در پنج جلسه محاکمه مربوط به متهمان این پرونده در دادگاه از ژانویه تاکنون حضور یافته است.
یکی از این مقامها به خبرگزاری فرانسه، گفت: القحطانی در میان یازده نفری که با محاکمه روبرو هستند، نبوده است.
او در این رابطه بیان کرد: غیبت او چه معنی میتواند داشته باشد؟ آیا عربستانیها به دنبال محافظت از او و یا تنبیه انضباطی او به صورت مجزا هستند؟ هیچ کسی اطلاعی ندارد.
دادستان عمومی عربستان نوامبر گذشته یازده مظنون این پرونده که نام آنها را اعلام نکرد، از جمله پنج نفری که با مجازات اعدام مواجه هستند را با کیفرخواست روبرو ساخته است.
دیپلماتهای پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه علاوه بر ترکیه اجازه حضور پیدا کردن به عنوان ناظر در جلسات این محاکمه را که کاملا با زبان عربی برگزار میشود، دارند.
منابع آگاه گفتند که این افراد اجازه آوردن مترجم شفاهی را ندارند و معمولا با هشدارهای قبلی در مدت زمانی فوری احضار میشوند.
یک نماینده خانواده خاشقجی که در ماه جاری میلادی گزارش انتشار یافته در خصوص توافقش با دولت عربستان را رد کرده، دست کم در یکی از جلسات دادگاه حضور پیدا کرد.
مقامها همچنین اظهار کردند که ماهر مطرب ، یک عامل اطلاعاتی که مکررا ولیعهد عربستان را در سفرهای خارجی همراهی می کرده، صلاح الطبیقی یک کارشناس پزشکی ــ قانونی عربستان و فهد البلاوی، یک عضو گارد سلطنتی عربستان جزو یازده نفری هستند که محاکمه شده و ممکن است با مجازات اعدام روبرو شوند. این متهمان اجازه داشتن وکیل را دارند.
بسیاری از آنها در دادگاه برای دفاع از خود گفتهاند که از العسیری دستور می گرفتند و او را به عنوان "سر دسته" عملیات توصیف کردهاند.
با این حال مقامات غربی گفتند که العسیری که در ردههای نظامی عربستان به عنوان یک "قهرمان جنگی" یاد میشود با مجازات اعدام روبرو نیست.
او که گمان برده میشود همکاری نزدیکی با مقامات اطلاعاتی آمریکا داشته در دو لیست تحریم اعلام شده از سوی آمریکا علیه مقامات عربستانی دخیل در این قتل نیز حضور ندارد.
القحطانی که رهبری برخی کمپینها در شبکه های اجتماعی علیه منتقدان حکومت عربستان را بر عهده داشته و او را یکی از واسطههای ارتباط با ولیعهد عربستان می دانند، نامش در هر دو لیست دیده میشود.
بر اساس اعلام دفتر دادستانی عربستان او با تیم ترور عربستانی قبل از عزیمت آنها به ترکیه به هدف دادن اطلاعات مفید در رابطه با این ماموریت بر پایه تخصصاش در حوزه رسانه دیدار کرده است. با این حال او در انظار عمومی از زمان وقوع این قتل دیده نشده است و مکان حضور فعلی او نیز مشخص نیست و در معرض گمانه زنی قرار دارد. برخی از مقامات عربستانی مدعی هستند که او در پشت صحنه همچنان نفوذش را اعمال می کند ، اما عده ای میگویند که او سکوت و غیبت را پیش رو گرفته است و منتظر است که جنجال بینالمللی بر سر این قتل فروکش کند.