خطر جنگ نزدیک است؟ / نظر کارشناسان آمریکایی درباره تحریمهای آمریکا و واکنشهای احتمالی ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ مقامات آمریکایی در گفتوگو با شبکه «سی. ان. ان.» از نگرانی دولت ترامپ از واکنش سخت جمهوری اسلامی به تحریمهای نفتی آمریکا خبر داده و گفتند که کاخ سفید باید برای این پاسخها آماده شود.
بر این اساس، ایالات متحده نگران است که ایران در واکنش به لغو معافیتهای نفتی برای هشت کشور واردکننده و جنگ اقتصادی که برای به صفر رساندن صادرات نفت این کشور آغاز کرده، داراییها و پایگاههای آمریکا در منطقه غرب آسیا را هدف قرار دهند.
به گفته این مقامات، کاخ سفید احتمال میدهد که کشورهای واردکننده نفت از ایران بهدنبال راههای جایگزین برای دور زدن تحریمهای آمریکا علیه تهران و ارتباط بسیار کم با سیستم مالی ایالات متحده باشند.
روزنبرگ: صادرات نفت ایران به صفر نخواهد رسید
«الیزابت روزنبرگ» مقام ارشد پیشین وزارت خزانهداری آمریکا میگوید: «گمان نمیکنم که صادرات نفت ایران قطع شود. شاید دچار کاهش شدیدی شود اما به صفر نمیرسد. ایالات متحده با چالش اجرایی بزرگی مواجه است».
وی با بیان اینکه واقعیتهای بازار نفت دلیل دیگری است که آمریکا نخواهد توانست صادرات نفت ایران را به صفر برساند، تو ضیح میدهد: «انتظار ندارم به صفر برسد، زیرا تامینکنندگان کافی (نفت) وجود ندارد... هشدارهای قبلی کافی نیز داده نشده بود. سعودیها نفت کافی (برای پر کردن خلأ ایران ندارند و البته این اتفاق هم نمیافتد».
سی.ان.ان به نقل از تحلیلگران سیاسی مینویسد که بروز یک اختلاف کوچک بین مقامات کاخ سفید بر سر رویکرد آمریکا در قبال ایران، میتواند دیگر اولویتهای سیاست خارجی ایالات متحده را نیز تضعیف کند و این در حالی است که کاخ سفید همزمان تلاش میکند تا روابط نزدیکتری با هند و چین برای رسیدن به توافقات تجاری برقرار کند.
هنری رم: اولین گزینه ایران حمله سایبری است
«هنری رُم» تحلیلگر گروه اوراسیا درباره گزینههای پیش روی ایران برای واکنش به تحریمهای آمریکا معتقد است: «اگر ایرانیها انتخاب کنند که به این تحریمهای نفتی واکنش سختی نشان دهند، بهنظرم اولین تهدید استفاده از گزینه سایبری است، حال میخواهد به تعطیلی کشاندن پالایشگاههای سعودی باشد خواه بانکهای غرب آسیا. این محتملترین راهی است که خواهند رفت... همچنین با این روش، فشار کمتری روی ترامپ است تا او نیز واکنش نشان دهد و به این ترتیب خطر تقابل نسبتا کم میشود».
کارشناسان همچنین میگویند که ایالات متحده در پر کردن خلأ نفتی ایجاد شده در بازار درپی کاهش صادرات نفت ایران مشکل خواهد داشت زیرا از یک طرف تنشها با ونزوئلا تولید نفت سازمان اُپک (کشورهای صادرکننده نفت) را با مشکل مواجه کرده و از سوی دیگر درگیریهای لیبی و تصمیم عربستان سعودی به کمکردن استخراج نفت نیز مزید بر علت هستند.
فشار حداکثری به نتیجه نمیرسد
باربارا اسلاوین دبیر بخش ایران شورای آتلانتیک در نشست بنیاد تحقیقات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی،گفت: من در این زمینه استراتژی نمیبینم. من در این زمینه هیچ هدفگذاری واقعی مشاهده نمیکنم.
دولت آمریکا تحریمها علیه ایران را پس از خروج از برجام بازگردانده است.
ماه گذشته میلادی واشنگتن اعلام کرد معافیتهای تحریمی کشورها برای ادامه خرید نفت از ایران را تمدید نخواهد کرد.
این سیاستها بخشی از رویکرد آمریکا برای صفر کردن صادرات نفت ایران در راستای فشار حداکثری علیه این کشور است. چراکه آنها فکر میکنند نفت اصلیترین بخش درآمدی دولت در ایران محسوب میشود.
اسلاوین میگوید: این رویکرد آمریکا ظالمانه و غیرسازنده است و نخواهد توانست تغییر زیادی در فعالیتهای ایران در خاورمیانه ایجاد کند.
علی واعظ دبیر پروژه ایران گروه بحران بینالملل در این نشست گفت: با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک ایران و همسایگی با 15 کشور اعمال کامل تحریم علیه کشوری مانند ایران تقریبا غیرممکن است.
وی ادامه داد:اعمال فشار حداکثری نتوانسته است نتیجهبخش باشد و من فکر میکنم به همین خاطر است که دولت ترامپ روز به روز کلافهتر شده و در حال دست و پا زدن بیشتر است.
مایک دوران کارشناس ارشد مؤسسه هادسون میگوید: ترکیه و آمریکا همچنان میتوانند در زمینه معافیت از تحریمهای ایران با یکدیگر مذاکره کنند.
وی گفت: دولت آمریکا خیلی تمایل دارد تا اجرای این تحریمها را برای ترکیه آسان کند.
به گفته دوران، وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید در این زمینه مواضع جداگانهای دارند چرا که وزارت امور خارجه این کشور نگاه مثبتی به کشورهایی که میخواهند واردات از ایران را کاهش دهند، دارد.