منتظر تابستانی با گرمای استثنایی باشیم؟
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از خبرآنلاین، سیلهای بهاری ایران تمام شد و حالا گرما وارد شهرهای مختلف شده، گرمایی که به گفته برخیها در تابستان امسال استثنایی خواهد بود.
بارشهای عجیب و به نوعی بیسابقه باران در ماه در گذشته در کشور باعث شده تا برخی ادعا کنند که تابستان امسال هم اتفاقی غیرعادی برای اقلیم کشور رخ بدهد؛ ایران، تابستان امسال گرمای غیرعادی و بسیار گرمتری را از سالهای قبلی تجربه خواهد کرد.
اما مسئولان امور هواشناسی کشور، معتقدند این اخبار درست نیست و بارشهای بهاری منجر به گرم شدن تابستان نمیشوند.
واکنش هوانشاسی به شایعه افزایش استثنایی دما
احد وظیفه، مدیرکل بخش پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی در این رابطه به خبرآنلاین گفت: «این شایعات درست نیستند و انتظار اتفاق عجیبی را نداشته باشید، به هر حال افزایش دما در تابستان امسال هم مثل گذشته رخ میدهد، اما از الان نمیشود گفت تابستان امسال باید منتظر شرایط خطرناکی باشیم و افراد را با این حرف بترسانیم.»
در واقع به گفته این کارشناس هواشناسی، همانند سالهای گذشته تابستان امسال دمای ایران به دلیل انتشار گازهای گلخانهای افزایش پیدا میکند اما این یک اتفاق غیرعادی نیست.
انتشار گازهای گلخانهای منجر به افزایش دمای مناطق مختلفی در چند سال گذشته شده و این موضوعی است که در سالهای گذشته در مناطق مختلف ایران مشاهده شده است.
وظیفه در این باره توضیح داد: « با ادامه این روند، در تابستان امسال هم نسبت به شرایط نرمال افزایش دما خواهیم داشت، اما قرار نیست امسال اتفاق خاصی رخ بدهد، روند این تغییرات در دهههای گذشته رخ داده و امسال هم انتظار داریم این روند ادامه داشته باشد.»
سالهای گرمی در انتظار است
با این وجود تحقیقات مختلف نشان میدهند که نه امسال اما در دهها سال آینده ایران با افزایش دمای شدیدی مواجه میشود، همان اتفاقی که در سالهای گذشته نه فقط در ایران که در دنیا هم رخ داده.بر اثر گرمایش جهانی، دمای کره زمین نسبت به دهههای گذشته ۰.۷ تا ۱ درجه افزایش پیدا کرده، اما گزارشهای مختلف نشان میدهند که سرعت این افزایش دما در ایران ۲ برابر میانگین جهانی بوده و با ادامه روند انتشار گازهای گلخانهای این روند در آینده هم ادامه پیدا میکند.
در تحقیقات مربوط به دمای کره زمین در سالهای بعدی، آینده به ۳ دوره ۲۰ ساله تبدیل شده است، ۲۰ سال ابتدایی سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۳۵ ، ۲۰ سال میانی سالهای ۲۰۴۶ تا تا ۲۰۶۵ و ۲۰ سال پایانی از سال ۲۰۸۱ تا ۲۱۰۰، بر اساس سناریو متوسط انتشار گازهای گلخانهای در میانگین دما ۲۰ سال ابتدایی دمای ایران حدود ۱ تا ۱.۵ درجه نسبت به میانگین دمای سال ۱۹۸۶ تا سال ۲۰۰۵ افزایش پیدا میکند، برای دورهی میانی این میزان ۳ تا ۴ درجه است، برای ۲۰ سال در دوره انتهایی قرن هم دمای کشور ما بین ۴ تا ۵ درجه سلسیوس افزایش پیدا میکند.
پیامدهای مرگبار افزایش دما
این افزایش دما در ایران پیامدهای مرگباری هم به همراه خواهد داشت. علیرضا مساح بوانی، دانشیار دانشگاه تهران و مسئول بخش آسیبپذیری و انطباق تغییراقلیم در گزارش سوم ایران به سازمان ملل در این رابطه در گفتگویی باخبرآنلاین توضیح داده بود: «پیامد اصلی تغییراقلیم همان افزایش دما است، این افزایش دما باعث افزایش میزان تبخیر و تعرق در ایران میشود که این هم منجر به کاهش میزان روان آبهای ایران میشود. به گونهای که حتی اگر ۵ تا ۱۰ درصد افزایش بارش هم داشته باشیم باز میزان روان آبهای سطحی و زیرزمینی ما کاهش پیدا میکند.»
به گفته مسئول بخش آسیبپذیری و انطباق تغییراقلیم در گزارش سوم ایران به سازمان ملل بر اساس مطالعاتی که در بخش غرب و جنوب غربی ایران انجام شده است با ادامه روند گرمایش جهانی روان آب های ایران ۲۰ درصد کاهش پیدا میکنند.