موسویان: اگر ترامپ به برجام بازگردد می‌توان با او مذاکره کرد

کدخبر: ۲۸۵۰۹۵
اقتصادنیوز: سید حسین موسویان در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی دموکراسی آمریکا تاکید کرد: ترامپ اشتباه کرد که برجام و میز مذاکره را ترک کرد. این ترامپ بود که میز مذاکره را ترک کرد. ایشان می‌تواند با بازگشت به برجام، به میز مذاکره برگردد.
موسویان: اگر ترامپ به برجام بازگردد می‌توان با او مذاکره کرد

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، دیپلمات پیشین کشورمان در این گفت‌وگو در درباره تحولات اخیر در خلیج فارس به ویژه در رابطه با حمله به برخی نفتکش‌ها گفت: از زمانی که جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا منصوب شد، من انتظار چنین وضعیتی را داشته‌ام. در مقالات و مصاحبه‌های متعدد در یک سال گذشته در مورد چنین وضعیتی هشدار داده‌ام. دو عضو برجسته گنگره آمریکا، مورفی و هایم در مقاله یو اس ای تودی نوشته‌اند که بولتون آمریکا را به سمت جنگ با ایران هدایت می‌کند. قبلاً هم سناتور دوربین سرمقاله‌ای در همین مورد نوشت.

وی ادامه داد: حقیقت اول این است که هدف جان بولتون روشن است. او طی مقاله‌ای در نیویورک تایمز نوشت که تنها راه‌حل بمباران ایران است. او متحد گروه تروریستی منافقین بوده و در سخنرانی در نشست سالانه آنها، آرزو کرده که حکومت فعلی ایران ساقط و این گروهک تروریستی بر ایران حکومت کند. بنابراین ذهنیت و استراتژی و برنامه جان بولتون کاملاً معلوم است. دومین حقیقت این است که نتانیاهو سال‌هاست که تلاش کرده، آمریکا به ایران حمله کند. او امروز نفوذ فوق‌العاده‌ای در کاخ سفید دارد. نتانیاهو علناً گفت که او عامل تصمیم ترامپ برای خروج از برجام و تعیین سپاه پاسداران ایران به عنوان سازمان تروریستی بوده است.

این دیپلمات باسابقه پیشین ایرانی تصریح کرد: حقیقت سوم اینکه بن سلمان ولیعهد عربستان و بن زائد ولیعهد امارات سال‌هاست که آمریکا را برای حمله نظامی به ایران تحت فشار قرار داده‌اند. جان کری وزیر خارجه قبلی آمریکا سه بار علنی گفته که در هر ملاقاتی با سعودی‌ها، اماراتی‌ها، اسرائیلی‌ها از ما می‌خواستند که به ایران حمله کنیم. بنا بر این نقشه تیم چهار نفره "ب" متشکل از بولتون، نتانیاهو، بن سلمان و بن زائد روشن است. آنها بهترین موقعیت را در کاخ سفید پیدا کرده‌اند که آرزوی چندین ساله خود را تحقق بخشیده و پای آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند.

موسویان تاکید کرد: اعضا گنگره آمریکا، ایران، اروپایی‌ها و دیگر اعضا جامعه جهانی مکرر در مورد این سناریو هشدار داده‌اند، سناریویی که برای منطقه، ایران، آمریکا و جامعه جهانی فوق‌العاده خطرناک است. مگر فاجعه حمله به عراق چگونه رخ داد. آنهایی که آمریکا را برای حمله به عراق تشویق کردند، چه کسانی بودند؟ همین نتانیاهو بود که به نشست کنگره آمریکا آمد و در حضور صدها عضو کنگره گفت که ما مدارک و شواهد متقن داریم که صدام حسین تسلیحات کشتار جمعی دارد و از القاعده حمایت می‌کند، بوش را وادار به حمله به عراق کرد و بعد همه فهمیدند و نه سلاح کشتار جمعی وجود داشت و نه حمایتی از القاعده.

وی ادامه داد: همه می‌فهمند که همان سناریوی عراق روی میز بولتون است. معتقدم که شخص ترامپ جنگ نمی‌خواهد. او حتی دنبال تغییر رژیم نیست اما تیم ب به تدریج او را به سمت جنگ می‌کشاند. به منطقه نگاه کنید. عواقب حمله آمریکا به افغانستان را ببینید. بعد از ۱۷ سال اشغال افغانستان، امروز ۵۰ درصد افغانستان در اختیار طالبان قرار گرفته است و آمریکا برای مذاکره با طالبان التماس می‌کند تا راه آبرومندی برای فرار پیدا کند. ده‌ها هزار نفر در افغانستان کشته شدند. پنج شش هزار آمریکایی در عراق کشته شدند. به وضع یمن نگاه کنید. این همه فاجعه کافی نیست؟

این دیپلمات پیشین کشورمان درباره آنچه در مورد نفتکش‌ها اتفاق افتاد، تاکید کرد: من از ماه‌ها قبل در مورد سناریوهایی این چنین سناریوهایی گفته‌ام که ممکن است با خلق چنین سناریوهایی بخواهند ترامپ را به دام جنگ بکشانند. عاملان چنین توطئه‌هایی به دنبال طراحی حوادثی هستند که تعدادی از سربازان آمریکایی، یا تأسیسات آمریکایی و یا تأسیسات متحدین آمریکا مورد حمله قرار گیرد و بلافاصله هم ایران را متهم کنند تا ترامپ را در وضعیت عملیات نظامی قرار دهند.

وی در پاسخ به این‌که ترامپ گفته که منتظر تماس ایران است نظرتان در این مورد چیست؟ اظهار کرد: ترامپ اشتباه کرد که برجام و میز مذاکره را ترک کرد. این ترامپ بود که میز مذاکره را ترک کرد. ایشان می‌توانند با بازگشت به برجام، به میز مذاکره برگردد. این مسیر می‌تواند راه گفتگوهای قدرت‌های جهانی با ایران را باز کند. هم‌چنین برجام جامع‌ترین سند تاریخ عدم اشاعه است. بنا بر این ایران حداکثر تعهدات را بر اساس معیارهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان ملل پذیرفته است. از طرفی آژانس حداقل ۱۴ بار در سه سال و نیم گذشته تأیید کرده که ایران به تمام تعهدات خود عمل کرده و هیچ قصوری نداشته است.

موسویان خاطرنشان کرد: علاوه بر این برجام به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده و همه کشورها طبق منشور موظف به اجرای مصوبه هستند. آمریکا نه تنها از برجام خارج شده بلکه سایر اعضای سازمان ملل را بخاطر اجرای قطعنامه شورای امنیت، مجازات می‌کند که در تاریخ سازمان ملل بی‌سابقه است. در حقیقت با این سیاست، ترامپ عالی‌ترین مرجع سیاسی امنیتی جهان را بی‌اعتبار می‌کند.

وی درباره مهلت ۶۰ روزه‌ای که ایران به اروپا داده است و این‌که آیا ایران بعد از این مهلت، غنی‌سازی را شروع خواهد کرد؟ گفت: طبق برجام، آمریکا و اروپا متعهد شدند که تحریم‌های هسته‌ای را بردارند و تحریم مشابه دیگری تحمیل نکنند. آمریکا با تحریم‌ها علیه ایران، هم تخلف کرده است و هم سایر اعضای سازمان ملل را به خاطر اجرای قطعنامه سازمان ملل، مجازات می‌کند. ایران در چنین شرایطی دو سال صبورانه برجام را بدون کم و کاست اجرا کرده است. دو اقدامی که ایران اخیراً تصمیم به انجام آن گرفته، نیز نقض برجام نیست. طبق برجام ایران مازاد آب سنگین و اورانیوم غنی شده را باید صادر کند که سه سال صادر کرد. اخیراً آمریکا صادرات مذکور را تحریم کرد لذا ایران قادر به انجام این تعهد نیست که مقصر آمریکاست.

این دیپلمات باسابقه پیشین کشورمان تاکید کرد: ایران به کشورهای امضا کننده برجام هشدار داده که برجام یک توافق چندجانبه بین‌المللی است و اگر قادر به اجرای آن نیستید، توقع نداشته باشید که ایران برای همیشه به طور یک‌جانبه برجام را اجرا کند.

وی درباره تأثیر تحریم‌ها روی مردم ایران اظهار کرد: تحریم‌های آمریکا موجب یک فاجعه انسانی است زیرا مردم ایران در وارد کردن دارو و غذا نیز با مشکل مواجه هستند. استراتژی جان بولتون جنگ است که با جنگ اقتصادی علیه مردم ایران آغاز شده و هدف آنها مجازات مردم ایران است با این خیال که مردم را وادار به شورش علیه حاکمیت کنند. آقای ظریف چند هفته پیش در آمریکا بوده و برای آزمایش اینکه آیا آمریکا نیات انسان دوستانه درک می‌کند یا خیر، پیشنهاد تبادل زندانیان را داد تا منهای اینکه گنهکار هستند یا نه، یک قدم انسان دوستانه متقابل برداشته شود. اما آمریکا این پیشنهاد انسان دوستانه را رد کرد و نشان داد که در واشنگتن نیات انسان دوستانه معنی ندارد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید