چند نفر از گزینههای رهبری آینده نظام خبر دارند؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، محسن اراکی، عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتگویی به مباحثی پیرامون نحوه پاسخگویی رهبر انقلاب به اعضای خبرگان، نقد رهبری و چگونگی مواجهه ایشان با انتقادات، نحوه برخورد رهبر انقلاب با دستگاههای زیرمجموعه خود و گزینه های رهبری آینده پرداخته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است؛
اگر در ارتباط با زیرمجموعههای رهبری، مشکلی وجود داشته باشد که اعضای خبرگان، نسبت به توضیحات ارائه داده شده، قانع نشوند، تکلیف چیست؟ کلاً آیا موردی بوده که اعضا قانع نشوند؟
اگر قانع نشوند، از خود مقام معظّم رهبری جویا خواهند شد. اگر توضیحات آن نهاد کفایت نکند، گزارش به خود مقام معظّم رهبری میدهند و اگر ایشان توضیحی داشتند فبها، و الا خب از مقام معظّم رهبری درخواست میکنند که اقدام لازم را انجام دهند. این روشِ کاری است که به طور منظّم انجام میشود و تقریباً میشود گفت که مجلس خبرگان دم به دم در جریان رفتار و کردار و موضعگیریها و اقدامات مقام معظّم رهبری قرار دارد و کاملاً زیر نظر مجلس خبرگان هست این نحوه رهبری و نحوه مدیریت جامعه؛ البته در چارچوب وظایف مجلس خبرگان.
چارچوب مجلس خبرگان این نیست که بیاید در هر تکموضعگیری آقا دخالت کند. این حق او نیست؛ چیزی که حق این مجلس است این است که ببیند آیا رهبری به وظایف خودش عمل کرده یا نه و آیا توانایی انجام وظیفه را دارد یا نه؛ هم در بعُد دانش، هم کفایت هم عدالت. در ابعادی که شرایط مدیریت، مدبریت و شرایطی که رهبری باید داشته باشد. آیا در چارچوب این شرایط، رهبری توانسته به وظایف خود عمل کند؟ اگر این برای کمیسیون محرز شد، این کمیسیون گزارش خود را به مجلس خبرگان منعکس میکند.
نحوه مواجهه حضرت آقا با این کمیسیون چگونه است؟ کیفیت پاسخگویی ایشان، و نحوه استدلالهایی که برای اعضای خبرگان مطرح میفرمایند و...
بسیار مثبت است. یعنی حتی یک وقت ایشان خودشان تأکید کردند که شما از هر بخش از بخشهای دفتر یا نهادهای زیر نظر رهبری بروید جویا شوید و از داخل اطّلاع پیدا کنید، راه باز است و زمینه فراهم است و هر معلوماتی را که نیاز داشته باشید و هر تحقیقی را بخواهید انجام دهید. کاملاً همکاری انجام میگیرد و تا کنون هم گزارشی که به مجلس خبرگان داده شده این است که این همکاری، کامل بوده است
در این سه دوره تجربهای که حضرتعالی در مجلس خبرگان داشتهاید، وجود چالش بین عضو یا تعدای از اعضای خبرگان با رهبر انقلاب را تجربه کردهاید؟ چون بالاخره تفکّرات و سلایق مختلفی در بین اعضا وجود دارد . . .
بله! بوده؛ به طور جزئی. یعنی وجود داشتهاند افرادی که به هر حال ایرادی داشتهاند؛ اعتراض و اشکالی داشتهاند به بعضی از سیاستهای مقام معظّم رهبری و اعلام میکردند و میآمدند و میگفتند. از این ناحیه همیشه مجلس خبرگان رهبری فرصت کافی داده به افراد برای اظهار نظر. در سخنرانیهای پیش از دستور که اعضاء، اظهارنظرهای خودشان را منعکس میکنند، معمولاً این معنا اتفاق افتاده.
آنهایی که به هر حال حرفی داشته باشند برای گفتن و نظری داشته باشند؛ ولو مخالف باشد با مقام معظّم رهبری، آمدهاند و گفتهاند. منتها در مجلس خبرگان صلاح دیده نشده که سخنرانی پیش از دستور، مثل سخنرانی مجلس شورای اسلامی به طور مستقیم از رسانهها پخش شود. گفتوگوها در مجلس خبرگان به لحاظ حسّاسیّتهایی که دارد و تنشهایی که ممکن است در جامعه بهوجود بیاورد، این گفتوگوها و سخنرانیها و اظهارنظرها و همه آنچه گفتوگو میشود محرمانه است. تنها در حد گزارشی که هیأترئیسه تهیّه میکند به رسانهها داده میشود و از رسانهها مطرح میشود. البته ما نظر دیگری داشتیم و منعکس هم کردهایم.
که نطقها پخش شود؟
بله! که لااقل طبق یک ضابطه مشخصی که این ضابطه بتواند از آن آثار منفی انعکاس این سخنرانیها بهطور مستقیم جلوگیری کند، با یک ضابطهای این سخنرانیها پخش شود. این را هم اخیراً ما تبدیل کردهایم به قانون و ممکن است به یک شکلی انشاءالله اگر تصویب شد، اجرا شود.
گویا کمیسیونی هم برای تعیین مصادق رهبری وجود دارد . . .
بله! کمیسیون دیگری است که از این کمیسیون به «کمیسیون تحقیق» تعبیر میشود؛ کمیسیون ویژهای است و وظیفهاش این است که تمام کسانی که در معرض واجدیّت شرایط رهبری باشند را شناسایی کند و لیستی از آنها تهیه کند. این لیست به این کمیسیون داده میشود. حتی خود اعضای مجلس خبرگان میتوانند پیشنهادات خود را بدهند. این لیست بررسی میشود و افرادی را که واجد شرایط رهبری برای آینده بدانند، این افراد به طور خیلی سرّی و محرمانه، اسمشان ثبت خواهد شد تا هر وقت مورد نیاز باشد به مجلس خبرگان عرضه شود تا مجلس خبرگان درباره آنها اظهارنظر کند.
الان چنین لیستی وجود دارد؟
بله! وجود دارد
تعداد هم مشخص است؟
ما نمیدانیم. یعنی چون مسئله صددرصد محرمانه است و با توجه به تجربه ناموفقی هم که در گذشته از مسئله اعلام قائم مقام رهبری بهوجود آمده، تصمیم گرفته شده در کمیسیون ویژهای که وجود دارد، فقط ۳ نفر این اسامی را نزد خودشان نگه دارند و از دایره این کمیسیون ۳ نفره خارج نشود.
اسامی هم الزاماً اعضای مجلس خبرگان نیستند و از بیرون مجلس هم میتوانند باشند؟
نه! شرط نیست که حتماً عضو مجلس خبرگان باشند.