تحلیلگر جمهوریخواه: یک خطا میتواند ایران و آمریکا را وارد جنگ نظامی کند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبر فوری، روابط ایران و آمریکا که از چند ماه پیش دچار فراز و فرود بسیاری شده بود، با سفر نافرجام "شینزو آبه"، نخست وزیر ژاپن به ایران و به خصوص اتهام ایالات متحده آمریکا به ایران مبنی بر انفجار نفتکشها در دریای عمان مجددا به شرایط بحرانی بازگشت.
یو اس آ تودی طی مقالهای که توسط یک کارشناس مسائل بین الملل که گرایشات نسبتا جمهوریخواهانه هم دارد نوشته شده، تحلیلی بر گذشته و آینده سیاستهای ترامپ در مورد خلیج فارس و ایران داشته و این سیاستها را علت اصلی وضع ملتهب کنونی میداند. نویسنده این مقاله "آرون دیوید میلر" است. این شخص یک تحلیلگر سیاسی و کارشناس مسائل خاورمیانه است که سابقه مشاوره به برخی نمایندگان جمهوری خواه را هم دارد. میلر استاد علوم سیاسی دانشگاه میشیگان است و یکی از نویسندگان و اعضای تحریریه اندیشکده و مرکز مطالعات "ویلسون سنتر" واشنگتن هم میباشد.
میلر در مقاله خود در یو اس آ تودی، تاکید دارد که روابط ایران و ایالات متحده آمریکا از هر زمان دیگر بغرنج تر شده و این دو کشور بیش از هر زمان دیگری از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به درگیری نظامی نزدیک شده اند. البته درگیری نظامی قطعی نیست و احتمالا دو طرف به نوعی از آن اجتناب کنند اما روابط هر لحظه بغرنج تر میشود و ضربات دو طرف به یکدیگر بیشتر و بیشتر خواهد شد.
سیاست ترامپ؛ علت التهاب در خلیج فارس
اما چه شد که روابط این دو کشور به اینجا رسیده و تنش تا این حد بالا گرفت؟ یو اس آ تودی معتقد است که علت اصلی این تنش تصمیم سال گذشته دونالد ترامپ و تیم سیاست خارجیاش مبنی بر خروج آمریکا از برجام بوده است.
میلر تاکید دارد که اگرچه از نظر ما(یعنی رسانههای جمهوری خواه آمریکا و طرفدار آن) برجام برای آمریکا ناقص بود و نمیتوانست مانع توسعه موشکهای بالستیک ایران شود اما باز نوعی ابزار عملی کنترل کننده بود که میتوانست توسعه تسلیحات ایران را در چارچوبی(که مورد نظر آمریکا باشد) قرار دهد و حداقل میتوانست مانع توسعه فعالیتهای هسته ای ایران برای مدت یک دهه یا حتی بیشتر شود.
از نظر نویسنده جمهوری خواهِ گزارش یو اس آ تودی، تیم سیاست خارجی ترامپ از یک سردرگمی و خطای استراتژیک رنج میبرند و همین باعث بغرنج شدن اوضاع آمریکا در خلیج فارس شده است. ترامپ به صورت عجولانه از توافق هسته ای سال 2015 خارج شد و باز بدون برنامه طرح " فشار حداکثری" بر ایران را به اجرا گذاشت. پس از آن، ترامپ و دولت ایالات متحده شدیدترین تحریمها را علیه ایران به کار گرفتهو حتی حوزه این تحریمها را به موارد انسانی و به خصوص نفت( که اقتصاد ایران به دشت به آن وابسته است) توسعه دادند.
مشخص است که این طرحهای ترامپ جواب نداد و به حکومت ایران هیچ آسیبی نرسید. چرا که همانطور که وزیر امور خارجه ایران گفته است، ایران دکترای دور زدن تحریمها را دارد. پس در عوض این تحریمها چه اتفاقی افتاد؟ قیمت نفت چند برابر شد و اوضاع بازار هم به هم ریخت.
ایران و آمریکا در حال سنجش یکدیگرند
آرون دیوید میلر تاکید دارد که اگرچه تنش بین دو کشور ایران و ایالات متحده آمریکا بالا رفته است اما با این حال، از زمان ریاست جمهوری ترامپ و حتی در اوج تهدیدات نظامی باز هم هیچ برخوردی در سوریه، عراق و خلیج فارس بین نیروهای نظامی دو کشور رخ نداده است. از نظر نویسنده گزارش، به نظر میرسد که هر دو طرف در عین تهدید یکدیگر، بسیار محتاط هستند و دوست ندارند تنش لفظی آنها تبدیل به یک درگیری جدی نظامی شود.
یو اس آ تودی معتقد است که این همه اصرار دونالد ترامپ مبنی بر ملاقات با مقامات جمهوری اسلامی ایران و مذاکره نشان میدهد که او دوست ندارد یک جنگ عظیم پرهزینه در خلیج فارس رخ دهد و آمریکا را وارد باتلاق کند ( بر خلاف مشاور امنیتیاش، جان بولتون که دوست دارد حکومت ایران تغییر کرده یا جنگی بین ایران و آمریکا رخ دهد).
از نظر یو اس آ تودی، ایران هم مشتاق به جنگ نیست و مقامات این کشور، بارها اعلام کرده اند که آغاز کننده هیچ جنگی نخواهند بود. با وجود این، نویسنده گزارش، تاکید دارد که ایران و آمریکا دائما در حال تست کردن یکدیگر هستند. ایران با روشهای خاص خود و اقدامات سپاه و آمریکا هم با تحریمهای مداوم و ارسال ناوها و تجهیزات نظامی مختلف به خلیج فارس قدرت یکدیگر را میسنجد.
ترامپ؛ سرگردان و بدون هرگونه استراتژی در مورد ایران
دیوید میلر در ادامه مقاله خود در یو اس آ تودی تاکید دارد که ترامپ هیچ استراتژی مشخصی برای پایان وضعیت خلیج فارس و رابطه با ایران ندارد. در بین تیم او هم هیچ نظر قطعی و مشخصی وجود ندارد. از طرفی پومپئو اعلام میکند که آمریکا قصد جنگ با ایران و یا تغییر حکومت را ندارد اما از طرف دیگر، جان بولتون تاکید دارد که آمریکا باید در پی تغییر حکومت ایران بوده و هدف اصلی و راهبردیاش را هم این قرار دهد.
خود ترامپ هم علاقه دارد ایران را به پای میز مذاکره بنشاند تا خوراک تبلیغاتی خوبی را در آستانه انتخابات برای خود فراهم کند. اما خود او از طرف دیگر تاکید دارد که شرایط برای آغاز مذاکرات فراهم نیست و احتمالا فعلا چنین چیزی رخ ندهد.
نویسنده در انتهای گزارش خود بر این موضوع تاکید میکند که آنچه اوضاع را بغرنجتر میکند این است که هیچ واسطهای بین نیروهای دو طرف نیست و این شرایط را بحرانیتر میکند. از نظر میلر، شاید باید تنشی جدی و نظامی رخ دهد تا همه و به خصوص آمریکا قانع شوند که این درگیری میتواند چقدر مخرب باشد و ترامپ این نکته را درک کند که آغاز یک جنگ با اراده یکی از طرفها صورت میگیرد اما پایان آن دست کسی نیست.