گزارش فارن پالیسی از برآورد پنتاگون از سیستم دفاع هوایی ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا؛ فارن پالیسی در این باره نوشت: سرنگونی پهپاد آمریکایی نشان داد گستره دفاع هوایی ایران بیش از چیزی است که ارتش ایالات متحده پیش بینی می کرد. بنابر این نیاز به بازنگری سیستم های نظارت هوایی در محدوده دفاع هوایی ایران احساس می شود .
"رابی گرامر" و "لارا سلیگمن" از خبرنگاران این نشریه آمریکایی در نوشتاری با عنوان "چرا ترامپ تصمیم گرفت به ایران حمله نکند" افزود: مقامات میگویند رییس جمهوری آمریکا در پی راه حل مسالمت آمیزی برای این بحران است.
دولتهای ایالات متحده و ایران روز جمعه پس از اینکه دو کشور به آغاز جنگ نزدیک شده بودند، به سمت کاهش تنش رفتند و این در حالی بود که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری ایالات متحده تأیید کرده بود نیروهای ایالات متحده به دلیل آنکه ایران هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را در آبهای بین المللی هدف قرار داده، به طور کامل آماده حملات تلافی جویانه علیه ایران هستند.
در ادامه مطلب درج شده در این نشریه آمریکایی میخوانیم: رییس جمهوری صبح روز جمعه ۱۰ دقیقه پیش از گسیل حمله نیروهای آمریکایی علیه اهداف برنامه ریزی شده به ۳ سایت جداگانه در ایران این حمله را لغو کرد و سپس در توییتی نوشت: "شلیک به یک هواپیمای بدون سرنشین حرکت مناسبی نبود اما من برای حمله به ایران عجلهای ندارم".
از یک سو دولت ترامپ با خروج از توفق هستهای با ایران، سایه جنگ با ایران را ایجاد کرده و از سوی دیگر، ترامپ، به عنوان منتقد طولانی مدت جنگ عراق، وعده داده ایالات متحده را از دههها جنگهای پرهزینه و درگیریها در خاورمیانه بیرون بکشاند.
"فرد فلیتز"مشاور پیشین جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ، در گفت و گو با فارن پالیسی گفت که بر این باور است با دستور توقف حمله، ترامپ از ایجاد هر فرصتی برای راه حلی مسالمت آمیز دریغ نمیکند.
فلیتز ادامه داد: "این رییس جمهوری است که برای خروج ما از جنگ انتخاب شده است، او نمیخواهد با ایران جنگ کند".
اما بحثهای داخلی که منجر به لغو حمله به ایران شده، نشان میدهد تیم امنیتی ملی در جهت مخالف گام برداشته و تندروهایی مانند بولتون، به نظر میرسد برای اقدام نظامی فشار میآورند حال آنکه مشاوران نظامی در این مسیر احتیاط را ترجیح میدهند. اما به نظر میرسد تصمیم لحظه آخر ترامپ برای لغو دستور حمله، یک شکست واضح برای تندورهای حاضر در دولت به ویژه بولتون بود.
تصمیم گیری در مورد اینکه آیا به ایران حمله میشود، به گفت و گو میان ترامپ و بولتون با مقامات وزارت امور خارجه از جمله "مایک پمپئو"، "مایک پنس" معاون رئیس جمهوری و "مارک اسپر" سرپرست وزارت دفاع در نقش رای سرگردان منجر شد.
"سوزان ملونی" کارشناس مسایل ایران در اندیشکده پرنفوذ بروکینگز گفت: "رئیس جمهوری دارای اهداف حداکثری است، اما برای پرداخت هزینه بالا آماده نیست."
او همچنین گفت این بحران میتواند به این دلیل که آمریکا هر روز عرصه را بر اقتصاد ایران تنگتر میکند، ادامه یابد. ایرانیها نمیخواهند تنها از یک حمله نظامی اجتناب کنند. او گفت آنچه آنها میخواهند این است که ترامپ از اعمال فشار اقتصادی دست بردارد. این هدف نهایی آنهاست و در حال حاضر این هدف محقق نشده است.
ناگفته نماند تصمیم لحظه آخری لغو فرمان حمله در میان گزارشها در مورد دیپلماسی میان واشنگتن و تهران به منظور جلوگیری از جنگ رخ داد. مقامات ایرانی به رویترز گفتند که ترامپ روز پنجشنبه از طریق عمان پیامی به تهران فرستاده و خواهان آغاز مذاکرات و جلوگیری از درگیری شده است. اما یکی دیگر از سخنگویان دولت ایران این گزارش را "مضحک" خواند و در عین حال یک مقام ارشد آمریکایی هم به واشنگتن پست گفت که این "یک دروغ محض و تبلیغات از سوی ایران است".
پمپئو یک تندروی وفادار در برابر ایران، در حالی که ادعا میکند حمله به نفتکشها در دریای عمان کار ایران بوده، چشم انداز مذاکرات با ایران را در هفتههای اخیر خوب می بیند. او به خبرنگاران در روز ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) پس از اینکه دو نفتکش در خلیج فارس هدف حمله قرار گرفت، گفت: "سیاست ما تلاش اقتصادی و دیپلماتیک است که ایران را مجبور به مذاکره در زمان مناسب میکند تا یک توافق جامع را که طیف گستردهای از تهدیدات را در بر میگیرد ایجاد کنیم".
دولت ترامپ، ایران را به خاطر حملات متهم کرد؛ ادعایی که برخی از متحدان ایالات متحده از آن حمایت کردند، در حالی که ایران هر گونه دست داشتن در این حملات را رد کرد.
مقامات تهران هم به نشانه کاهش تنش به رویترز گفتند: "آنها از تیراندازی به سمت یک هواپیمای نظامی خودداری کردهاند. شایان ذکر است این هواپیمای مدنظر تهران، هواپیمایی نظامی از نوع پاتریوت P-8 دارای ۹ خدمه بوده و بیش از ۲۵۰ میلیون دلار ارزش دارد که هدف قرار دادن آن میتوانست به شدت منجر به افزایش تنشها و عبور از خطوط قرمزی شود که ترامپ نتیجه آن را حملات نظامی تلافی جویانه دانسته است.
"امیر علی حاجی زاده" فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به رسانههای ایران گفته است به جز این هواپیمای بدون سرنشین یک هواپیمای آمریکایی P-8 با ۳۵ سرنشین هم در آسمان ما حضور داشته است (به گفته نیروی دریایی آمریکا P-8 دارای ۹ خدمه است؛ این اختلاف احتمالاً یک اشتباه است). حاجی زاده افزود: "این هواپیما نیز وارد فضای سرزمینی ما شده بود و ما میتوانستیم آن را بزنیم، اما این کار را نکردیم".
"رابرت پیپ" استاد دانشگاه شیکاگو و کارشناس امور امنیت بین الملل در این خصوص میگوید: این واقعیت که هواپیمای بدون سرنشین و به طور بالقوه P-8 که به آسمان ایران نزدیک شدهاند، نشان میدهد که فرماندهان نظامی ایالات متحده در حال آماده شدن برای حمله هستند.
پیپ هشدار داد: "به روز رسانی یک برنامه برای حمله به این معنی نیست که شما قصد حمله به آن را دارید. اما این امر در میانه بحرانی رخ میدهد که در آن استفاده از ابزار زور [روی میز] است. این دیگ بزرگ در واقع برای خطای محاسباتی جوشانده شده است".
"بایرون کالان" از "موسسسه تحقیقات استراتژیک شرکت کپیتال آلفا پارتنرز" در این خصوص میگوید: این امر همچنین ثابت کرد گستره دفاع هوایی ایران بیش از چیزی است که ارتش ایالات متحده پیش بینی میکرد. لذا فرماندهان حاضر در منطقه ممکن است جنگ افزارهای الکترونیکی برای جلوگیری از دفاعهای هوایی خصمانه درخواست بدهند.
وی افزود: "این حادثه نشان میدهد که نیاز به بازنگری سیستمهای نظارت هوایی در محدوده دفاع هوایی ایران وجود دارد و همچنین پرسشهای بسیاری در مورد قابلیت این نوع سیستمها در محیطهای ستیزه جویانه وجود دارد."