ایران در انتظار تسلیم ترامپ؛ گزارش پولتیکو از راهبرد ایران در مقابل «فشار حداکثری» آمریکا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: مقامات ایرانی اخیرا اعلام کردند که محدودیت های تعریف شده برای غنی سازی در توافق برجام را زیر پا خواهند گذاشت. آن ها همچنین به دیگر طرف های برجام هشدار داده اند که چنانچه تا 60 روز به وعده های خود برای محافظت از ایران در مقابل تحریم های واشنگتن عمل نکنند، گام های بیشتری برای کاهش پایبندی خود به توافق هسته ای برخواهند داشت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در این ارتباط گفت: « ما به طور کامل آماده ایم که در عرض چند ساعت غنی سازی در سطوح بالاتر را از سر بگیریم». این رویکرد دو کشور را در آستانه یک تقابل نظامی قرار داده است.
اما تحلیلگران معتقدند که اقدامات ایران حساب شده هستند. تهران رهبران اروپایی را برای نجات دادن توافق هسته ای تحت فشار قرار داده است. علاوه بر این، شاید ایرانی ها امیدوارند که ترامپ زودتر تسلیم شود و بخشی از تحریم های اقتصادی را برای نشان دادن حسن نیست خود لغو کند.
خانم سوزان مالونی، کارشناس مسائل ایران در موسسه بروکیگنز در این ارتباط گفت: «به نظر میرسد که ایرانی ها به دقت واکنش آمریکا و دیگر قدرت های جهانی به اقدامات تحریک آمیز اخیر خود را زیر نظر گرفته اند. آن ها قصد دارند که دیگر طرف های برجام را برای سرعت بخشیدن به تلاش های خود قانع کنند».
یکی از مقامات سابق دولت آمریکا گفت: «تیم ترامپ امیدوار است که در روزهای آینده اروپایی ها تحریم هایی را برای جلوگیری از خروج ایران از برجام اعمال کنند. واشنگتن همچنین ترجیح می دهد که ساز و کار مالی راه اندازی شده برای تجارت کالاهای تحریم نشده بین ایران و شرکت های اروپایی نتیجه بخش باشد. ما در نهایت به دنبال کاهش تنش بین دو کشور هستیم».
در حال حاضر ترامپ هیچ تمایلی برای شروع یک جنگ تمام عیار با ایران ندارد. به همین خاطر خروج ایران از توافق هسته ای و نزدیک شدن این کشور به ساخت تسلیحات هسته ای برای کاخ سفید فاجعه آمیز خواهد بود.
تهران و پیونگ یانگ هر دو به خاطر برنامه های هسته ای خود تحت تحریم ها و فشارهای ترامپ قرار گرفته اند. اما ایران بر خلاف کیم جونگ اون هنوز تمایلی برای گفت و گو با واشنگتن نشان نداده است.
رهبران ایران بارها تاکید کرده اند که برنامه ای برای ساخت تسلیحات هسته ای ندارند. آنها می گویند که برنامه هسته ای کشور جنبه نظامی ندارد.
در هفته های اخیر احتمال تقابل نظامی بین تهران و واشنگتن افزایش یافته است. دولت ترامپ ایران را متهم کرده که در حملات اخیر علیه نفت کش های تجاری در خلیج فارس نقش داشته است. آمریکا در واکنش به تهدیدات ایران تعدادی نیروی جدید به منطقه اعزام کرده است.
بی میلی تهران برای گفت و گو با ترامپ برای بسیاری از تحلیلگران غافل گیر کننده نیست. خانم مالونی در این ارتباط گفت: «شما نمی توانید ایدئولوژی و شور انقلابیای که هنوز در ایران وجود دارد را نادیده بگیرید. ایرانی ها بر خلاف کیم جونگ اون حاضر نیستند که در مقابل واشنگتن انعطاف پذیری نشان دهند».
ترامپ بارها اعلام کرده است که مذاکره مستقیم با ایران را ترجیح می دهد. ماه گذشته ایران یک پهباد جاسوسی آمریکا را سرنگون کرد. اما ترامپ در نهایت تصمیم گرفت که به این اقدام تهران واکنش نشان ندهد. رئیس جمهور و وزیر خارجه تاکید کرده اند که بدون هیچ پیش شرطی حاضر به گفت و گو با تهران هستند. ترامپ نگران است که درگیری نظامی با ایران شانس او برای پیروزی در انتخابات سال 2020 را کاهش دهد. او بارها به هواداران خود قول داده بود که آمریکا را از جنگ های خاورمیانه خارج خواهد کرد.
اما بیانیه ها و سیاست های متناقض ترامپ باعث سردرگمی ایران و قدرت های جهانی شده است. او ایران را تهدید به نابودی کامل کرده است و هفته گذشته دفتر رهبری ایران را در فهرست تحریم های خود قرار داد. این اقدامات احتمال بازگشت تهران به مسیر دیپلماسی را کاهش داده اند.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران اخیرا گفت که تهران تسلیم خواسته های قدرت های خارجی نخواهد شد. احتمالا رهبران ایران منتظر شکست ترامپ در انتخابات سال 2020 هستند. بدون شک آن ها راحت تر می توانند با رئیس جمهور بعدی گفت و گو کنند. بسیاری از کاندیداهای حزب دموکرات وعده داده اند که در صورت پیروزی به توافق برجام باز می گردند.