تنش‌های اخیر خلیج‌فارس در سه رسانه خارجی؛

ترامپ در خلیج‌فارس به پیروزی‌های خیالی روی آورده است/ ترامپ حرف می‌زند، ایران عمل می‌کند

کدخبر: ۲۹۴۹۶۷
اقتصادنیوز؛ المیادین، البنائ و راشاتودی در مطالبی به اتفاقات اخیر در خلیج فارس و بالا گرفتن تنش‌ها میان ایران و آمریکا پرداختند. المیادین نوشت که رامپ پیروزی‌های خیالی در خلیج (فارس) اختراع می‌کند، و البناء گزارش داد که در معادله خلیج (فارس) ایران هر چه اراده کند انجام می‌دهد و ترامپ هر چه می‌خواهد، حرف می‌زند.
ترامپ در خلیج‌فارس به پیروزی‌های خیالی روی آورده است/ ترامپ حرف می‌زند، ایران عمل می‌کند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ وبگاه خبری شبکه المیادین در یادداشتی به قلم «قاسم عز الدین»، تحلیلگر مسائل سیاسی با عنوان «چرا ترامپ پیروزی‌های خیالی در خلیج (فارس) اختراع می‌کند»، قدرت دیپلماسی ایران در برابر دیپلماسی شکننده آمریکا را نشات گرفته از قدرت بازدارندگی واقعی ایران توصیف کرد.

در این یادداشت آمده است: اینکه رئیس جمهور آمریکا خودش از سرنگونی یک پهپاد ایرانی توسط ناو آمریکایی در خلیج فارس می‌گوید بخشی از یک سری ادعاهای ساختگی است که دولت آمریکا با بیان مرتب آن درصدد ترویج ادعای قدرت آمریکا برای به زانو درآوردن ایران است. اما برابری قدرت ایران در رویارویی با آمریکا دولت ایالات متحده را مجبور به ساختن پیروزی‌های دروغین کرده است که عدم ابتکار عمل آمریکا را لو می‌دهد.

شاید رئیس جمهور آمریکا سعی دارد با اعلام سرنگونی یک هواپیمای شناسایی ایران نشان بدهد که در پاسخ به سرنگونی پهپاد آمریکایی مقابله به مثل کرده است. از همین رو ادعا می‌کند که پهپاد 900 متر به ناو آمریکایی  در آب‌های خلیج فارس نزدیک شد و به هشدارها توجهی نکرد. درست شبیه همان اظهاراتی که مقامات ایرانی درباره دلایل سرنگون کردن پهپاد آمریکایی بیان داشتند.

تلاش‌های ترامپ برای اثبات توانایی خود در مقابله به مثل، عکس آن را ثابت کرد. زیرا حتی اگر پاسخ آمریکا واقعی باشد قدرت آمریکا محدود به یک مقابله به مثل بوده است و این نشانه ضعف و آسیب پذیری آمریکاست بر خلاف اینکه همیشه درباره نزدیک شدن  پرنده‌ای متخاصم به کشتی‌های جنگی آمریکایی هشدارهای ترسناک می‌داد.

سپاه پاسداران هم با نشان دادن سند تصویری از پهپاد مد نظر واهی بودن ادعاهای ترامپ را ثابت کرد تا ناتوانی آمریکایی‌ها را نشان بدهد و اینکه ترامپ از سر ناچاری مجبور به ساختن پیروزی‌های تصعنی و وهمی بوده است.

دولت آمریکا  با ادعای سرنگونی پهپاد ایران می‌خواهد قدرت واهی و ساختگی خود را به رخ بکشد و واقعیت‌ها را دگرگون کند به امید اینکه ایران را زیر فشار تحریم و تهدیدهای آمریکا وادار به حرف شنوی کند. در همین راستا مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا ادعا می‌کند ایران در نتیجه تاثیر تحریم‌ها روی آن آماده مذاکره بر سر برنامه هسته‌ای خود شده است. او این تفسیر را از اظهارات محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گرفته است که در گفت‌وگو با شبکه‌های آمریکایی گفت که برنامه موشکی ایران با مسئله دفاع ایران در برابر زرادخانه امریکا در منطقه در ارتباط است که اشاره به حمایت آمریکا از اسرائیل داشت.

ترامپ ادعا می‌کند که به دلیل فشار شدید آمریکا بر ایران به پیشرفت قابل توجهی در قبال این کشور دست یافته است، زیرا حسن روحانی رئیس جمهور ایران  آمادگی خود را برای مذاکره در صورت عقب نشینی واشنگتن از تحریم‌ها و بازگشت به توافق هسته‌ای اعلام کرده است.

ترامپ  و دولت آن در مخیله خود فرضیه انصراف ایران از برنامه موشکی و استقلال آن در حوزه سیاسی و دفاعی را ترسیم می‌کنند و اینکه ایران برای گدایی رابطه با آمریکا از همه دستاوردهای چهل ساله خود بگذرد.

اما دیپلماسی ایران در ارائه راه حل‌ها که قادر به غلبه بر دیپلماسی شکننده آمریکاست مبتنی بر قدرت واقعی بازدارندگی ایران در برابر آمریکاست که ترامپ را از ورود به ماجراجویی برای جنگ منع کرده است. ایران در سطح نظامی ابتکار عمل را در دست دارد تا ماجراجویی آمریکا برای ورود به جنگ را به جنگی ویرانگر علیه اسرائیل و نیروها و منافع آمریکا در منطقه مبدل کند. چیزی که سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله بر اساس داده‌ها و واقعیت‌ها بیان داشت.

بنابراین ایران و متحدانش کما اینکه ابتکار عمل را در عملیات نظامی در اختیار دارند در حوزه دیپلماسی هم ابتکار عمل را صرف نظر از تفاسیر و نتیجه گیری‌های آمریکا در اختیار گرفته‌اند و از آمریکا پیشی گرفته‌اند.

برعکس دولت آمریکا که مجبور است به دپیلماسی بازی‌های آکروباتیک اتکا کند، زیرا پس از اینکه ایران، آمریکا را از توسل به گزینه تهدید به جنگ منع کرد به دلیل هزینه سنگین چنین جنگی که نتایج آن موقعیت آمریکا را در موازنه‌های بین المللی عوض می‌کند، آمریکا قدرت ابتکار عمل را از دست داده است.

از همین رو دولت آمریکا برای اطمینان خاطر دادن به سعودی‌ها پانصد نظامی را به پایگاه خالدبن سلطان در این کشور می‌فرستد و هیاهوی تشکیل ائتلافی بین المللی به منظور حفاظت از آبراهه‌ها به راه انداخته بدون اینکه هیچ ظرفیت چنین کاری را داشته باشند، چرا که این ایران است که ستون حفاظت از تنگه هرمز شمرده می‌شود.

قدرت ابتکار عمل ایران ممکن است در چارچوب راهبرد دفاعی ایران تا آینده‌ باقی نماند همان گونه که سرلشکر حسین سلامی  فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران تاکید کرد: «در صورت خطای محاسباتی دشمنان، راهبرد دفاعی ایران به راهبرد تهاجمی تغییر وضعیت داده و همه ظرفیت‌های ایران سراسر تهاجمی می‌شوند». از جمله اشتباهات بزرگ آمریکا می‌تواند تشدید جنگ اقتصادی باشد.

راشاتودی: اقدامات ایران نتیجه فشار آمریکا و انفعال اروپا است

ترامپ حرف می‌زند و ایران عمل کند

روزنامه لبنانی «البناء» در یادداشتی به قلم «ناصر قندیل»، سردبیر این روزنامه، نوشت، رئیس جمهور آمریکا اهل حرف است و آنچه درباره حمایت از متحدانش گفته، به مرحله عمل نرسیده است. 

قندیل، در این یادداشت با تیتر «معادله خلیج (فارس)؛ ایران هر چه اراده کند انجام می‌دهد و ترامپ هر چه می‌خواهد، حرف می‌زند»، نوشت، در طول چند هفته گذشته، لشکرکشی آمریکا به حوزه خلیج (فارس) تحت عنوان تقویت قدرت بازدارندگی در برابر ایران این منطقه را به چشم‌انداز جهانی تبدیل کرده است. طی هفته‌های گذشته همچنین واشنگتن که ایران را با ننگ، غرور و چیزهای زیادی تهدید کرده است، چیزی جز حرف نداشته است.

به نوشته البناء، ترامپ گفته بود هر حمله‌ای به منافع هر کدام از متحدانش توسط متحدان ایران مجازاتی سخت برای ایران خواهد داشت. سپس معلوم شد که این‌ها فقط حرف است زیرا وقتی انصار الله مسئولیت حمله به خطوط لوله‌های نفت در شرق و غرب عربستان را برعهده گرفت واشنگتن فقط نظاره‌گر ماند [و صرفا به حمایت نظامی روتین از عربستان طی چهار سال جنگ یمن ادامه داد] سپس لحن کلام خود را عوض کرد و گفت به دنبال جنگ نیست، از همین رو مداخله نظامی نمی‌کند مگر اینکه نیروهایش مورد تعرض قرار گیرند.

اما ایران عمل کرد و یک پهپاد جاسوسی غول پیکر آمریکا را با یک فروند موشک ایران سرنگون کرد اما واشنگتن به حرف زدن اکتفا می‌کند و حرف‌های قبلی خود را پس می‌گیرد و تا وقتی خونی ریخته نشده از رویارویی اجتناب می‌کند.

طی هفته‌های گذشته، ایران تصمیم خود را برای خروج تدریجی از توافق هسته‌ای، عملی کرده و  میزان ذخایر اورانیوم غنی شده خود و سطح غنی‌سازی خود را بالا برد و اعلام کرد مرحله دوم کاهش تعهدات هسته‌ای را شصت روز بعدش آغاز می‌کند که شامل راه‌اندازی کارخانه آب سنگین اراک و بالا بردن سطح غنی سازی اورانیوم به منظور دسترسی به تمام  مواد و ابزار لازم برای برنامه هسته‌ای است که ظرفیت تبدیل شدن به برنامه نظامی را در صورت خواست تهران دارد.

واشنگتن می‌گوید مانع نزدیک شدن ایران به ملزومات تولید سلاح هسته‌ای می‌شود حتی اگر ایران قصد دراختیار گرفتن این نوع سلاح را نداشته باشد زیرا خروج از برجام و اعمال تحریم‌ها و دعوت از ایران برای مذاکره جدید طبق شروط آمریکایی را تنها راه حساب شده خود برای مقابله با ایران خوانده است؛ اما ایران از چیزی که واشنگتن خواهان رویت آن با خروج از برجام بود بیشتر و بیشتر دور می‌شود.

البناء نوشت: توجیهات واشنگتن برای لشکرکشی به منطقه امنیت دریانوری بین‌المللی بوده و پس از  اقدام انگلیس در توقیف نفتکش ایران و تمدید بازداشتش به رغم مذاکره برای آزادی آن، رئیس جمهور آمریکا گفت که نیروهایش مانع توقیف هر نفتکش انگلیسی می‌شوند، ایران اما  با رد ادعای ترامپ تاکید کرد که هر وقت بخواهد این کار را می‌کند و آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها نمی‌توانند مانع از این امر شوند. طولی نکشید که تهران از توقیف یک کشتی انگلیسی خبر داد.

این روزنامه ادامه داد: ترامپ همچنین از سرنگونی یک پهپاد ایران توسط یکی از ناوهای آمریکایی خبر داد که ایران این خبر را تکذیب کرد و با انتشار فیلم رصد ناو هواپیمابر آمریکایی توسط پهپاد مذکور گفت احتمالا کشتی آمریکایی یک پهپاد آمریکایی را اشتباهی زده و خیال می‌کند هواپیمای ایرانی بوده است. ترامپ پشت سرش گفت که مطمئن است پهپاد سرنگون شده ایرانی بوده، اما هیچ سندی برابر با سند ایران ارائه نکرد. ایران سپس یک نفتکش انگلیسی را به دلیل رعایت نکردن مقررات دریانوردی بین المللی توقیف کرد.

در پایان یادداشت آمده است: خلاصه اتفاقات هفته‌های گذشته تا دیشب حاکی  است که معادله حاکم بر رویارویی در حوزه خلیج فارس این است که ایران هر کاری اراده کند انجام میدهد و ترامپ هر چه می‌خواهد، می‌گوید. سلاح ایران حقایق و اعمال آن است و سلاح ترامپ توئیت‌هایش است.

ایران اروپا آمریکا

پاسخ تحلیلگران به راشاتودی؛ فشار آمریکا و انفعال اروپا منجر به واکنش‌های ایران شد

 

تحلیلگران در گفت‌و‌گو با شبکه روسی «راشاتودی» در خصوص توقیف یک فروند نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز اعلام کردند که این رخداد نمایانگر به پایان رسیدن صبر ایران از انفعال بیش از یکسال اروپا از زمان خروج واشنگتن از برجام بوده است.

عصر روز گذشته (جمعه)، یک فروند نفتکش انگلیسی به نام «استنا ایمپرو»، هنگام عبور از تنگه هرمز به دلیل رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی توسط یگان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد.

«حامد موسوی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با راشاتودی تصریح کرد، قبل از ماه می امسال، ایران با وجود تحریم‌های آمریکا و  ناامیدی از ناکامی اروپا در جبران خساراتی که منجر شده بودند، خویشتنداری زیادی از خود نشان داد و در نهایت صبر ایران لبریز شد.

این استاد دانشگاه تهران به بدعهدی واشنگتن و همپیمانان اروپایی این کشور در عمل به وعده‌هایشان ذیل برجام گفت:‌ «تهران برای مدت یکسال هیچ اقدامی انجام نداد و به امید آنکه کشورهای اروپایی در خصوص نوعی از ساز و کار....به توافق برسند که طبق آن به ایران اجازه یافتن راهی برای دور زدن تحریم‌ها را بدهند، به برجام پایبند بود».

وی سپس به کاهش تعهدات ذیل برجام ایران در نتیجه بدعهدی آمریکا و همپیمانان اروپایی این کشور ادامه داد که ایران قصد دارد نه تنها به انگلیس بلکه «به طور خاص به آمریکایی‌ها» این پیام را القا کند که تهران «ابزار و قدرت پاسخگویی به فشارها و تهاجمات را دارد». اقدامات ایران همچنین پاسخی به ساختار نظامی آمریکا در غرب آسیا است.

«عباس اصلانی» روزنامه‌نگار ایرانی و کارشناس غرب آسیا، خروج آمریکا از برجام و «انفعال اروپایی‌ها» را علت به وجود آمدن بحران کنونی در منطقه دانست.

وی ادامه داد: «آنچه که ممکن است ترامپ به دنبال آن باشد، یک حمله کوتاه و سریع علیه این کشور (ایران) است اما ایران از طریق کانال‌هایی تضمین کرده است که اگر آمریکا به این کشور حمله کند، جنگ سریع (و کوتاه) نخواهد بود».

این تحلیلگر سپس تصریح کرد: «یک جنگ تمام عیار در منطقه رخ خواهد داد که بسیار خونین و پرهزینه خواهد بود».

ایران و آمریکا

حدود یک سال پیش بود (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) که دولت آمریکا به دستور ترامپ از توافق بین‌المللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریم‌های هسته‌ای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد.

البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریم‌ها یا محدودیت‌های جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. علاوه بر این، مقامات آمریکایی مدت‌ها است که از «فشار حداکثری» علیه ایران صحبت می‌کنند و تمام تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا فشارها بر ایران را به حداکثر میزان ممکن برسانند.

جمهوری اسلامی ایران نیز در سالگرد خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و در واکنش به عدم تحقق اتحادیه اروپا در تأمین عواید وعده‌داده شده برجام، اعلام کرد که از این پس سقفی برای میزان ذخایر اورانیوم با غنای ۳.۶۷ درصد و آب سنگین خود قائل نیست. ایران همچنین به طرف‌های برجام ۶۰ روز فرصت داده تا به وعده‌های خود عمل کنند، در غیر اینصورت تهران غنی‌سازی با غنای بالاتر را از سر خواهد گرفت.

پربازدیدترین‌ها
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید