پولتیکو: ترامپ در مورد ایران به بن‌بست خورده؛ تلویحا می‌گوید برجامِ اوباما آنقدر هم بد نیست

کدخبر: ۲۹۵۲۵۷
اقتصادنیوز: پولتیکو نوشت: آقای ترامپ برای مدتی طولانی از توافق هسته ای سال 2015 به عنوان بدترین توافق تاریخ کشورش نام برده است. او معتقد است که این توافق فاجعه آمیز به اندازه کافی مانع رفتار ایران در منطقه نشده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: با وجود این، رئیس جمهور در هفته های اخیر تلویحا اشاره کرده است که شاید توافق آقای اوباما آنقدر هم بد نباشد.

 آقای ترامپ بارها از ایران درخواست کرده است که به میز مذاکره برگردد. ترامپ جاه طلبی های هسته ای تهران را به عنوان مهم ترین نگرانی خود توصیف کرده است. رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه در کاخ سفید گف: «پیشرفت زیادی انجام شده است و آن ها تمایل به گفت و گو دارند».

بعضی اوقات به نظر می رسد آقای ترامپ به دنبال دست یابی به توافقی است که اساسا شباهت زیادی با توافق مذاکره شده در دولت قبل دارد، اگرچه او هیچ وقت این موضوع را تایید نخواهد کرد. ظاهرا مقامات ایرانی تلاش می کنند که نظر او  را تغییر دهد. آن ها تاکید کرده اند که تنها در صورت برداشته شدن تحریم ها و بازگشت واشنگتن به برجام حاضر به مذاکره خواهند بود. بسیاری از مقامات اروپایی هشدار می دهند که توافق برجام در آستانه فروپاشی قرار دارد. به همین خاطر شاید آقای ترامپ احساس می کند که به بن بست برخورد کرده است و گزینه دیگری پیش روی او وجود ندارد.

آقای جرت بلنک مقام سابق وزارت خارجه آمریکا است که در پیاده سازی توافق برجام نقش داشت. او در مورد شرایط کنونی گفت: «دلیل مخالفت ترامپ با برجام این است که توافق باراک اوباما بود. در صورتی که همین توافق را به رئیس جمهور پیشنهاد کنید و آن را توافق ترامپ بنامید، با اشتیاق از آن استقبال خواهد کرد».

اما پیام های ضد و نقیض دولت ترامپ ناشی از تقابل بین دو گروه از مقامات در وزارت خانه های دفاع و وزارت خارجه است. آقای ترامپ در ماه مه 2018 از توافق هسته ای خارج شد و دوباره تحریم های اقتصادی را علیه ایران اعمال کرد. ترامپ معتقد است که مسائل غیرهسته ای از جمله حمایت ایران از گروه ها نیز باید در توافق هسته ای مذاکره می شدند. او همچنین به این موضوع اشاره کرده است که برخی بندهای برجام بعد از چند سال منقضی می شوند.

ایران برای یک سال اصطلاحا از سیاست صبر استراتژیک پیروی کرد و به تعهدات خود در چارچوب توافق پایبند ماند. رهبران ایران امیدوار بودند که طرف های دیگر برجام از جمله بریتانیا، فرانسه، آلمان و روسیه به وعده های خود برای کمک به دور زدن تحریم های ترامپ عمل خواهند کرد. اما آن ها در عمل نتوانسته اند کمکی برای تهران فراهم کنند. به همین خاطر ایران در هفته های اخیر به تدریج برخی تعهدات خود را در چارچوب برجام به حالت تعلیق درآورده است.

تهران اخیرا از محدودیت تعریف شده در توافق برای غنی سازی اورانیوم عبور کرد و قول داده است که در ماه های آینده گام های بیشتری بر خواهد داشت. آمریکا همچنین تهران را متهم کرد که در حملات اخیر علیه نفتکش های تجاری در خلیج فارس نقش داشته، پنتاگون نیز در واکنش به تهدیدات ایران تعداد بیشتری از نیروهای آمریکایی را به منطقه اعزام کرده است.

هم زمان با افزایش تنش ها، ترامپ تاکید کرده است که تمایلی به جنگ ندارد. آقای ترامپ می گوید که حاضر است بدون هیچ پیش شرطی با ایرانی ها مذاکره کند. ماه گذشته ایران یک پهپاد جاسوسی آمریکا را در نزدیکی تنگه هرمز سرنگون کرد. ترامپ در نهایت بر خلاف نظر مشاورانش تصمیم گرفت که به این اقدام تهران واکنش نشان ندهد. در حال حاضر خواسته اصلی مطرح شده توسط ترامپ این است که ایران به تسلیحات هسته ای دست پیدا نکند. در عوض، او قول داده است که به احیای وضعیت اقتصادی ایران کمک کند.

اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند که خواسته های ترامپ تا حدود زیادی شبیه به توافق سال 2015 به نظر می رسند. ترامپ روز سه شنبه گفت: «آن ها نمی توانند سلاح هسته ای داشته باشند. ما قصد داریم به آن ها کمک کنیم. ما دوست داریم که با آن ها همکاری کنیم. اما آن ها حق توسعه تسلیحات هسته ای را ندارند».

آقای ترامپ بعضی اوقات به مسائل دیگر از جمله حمایت مالی ایران از گروه های شبه نظامی و برنامه موشکی تهران نیز اشاره می کند، اما بیشتر صحبت های او بر روی تسلیحات هسته ای متمرکز بوده اند.

یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه با ما گفت که توافق برجام همه نگرانی های ما را در مورد برنامه هسته ای ایران و رفتار آن ها در منطقه برطرف نمی کند. او گفت که دولت ترامپ به دنبال توافقی است که در آن نگرانی ها در مورد برنامه موشکی و حمایت تهران از تروریسم(!) نیز برطرف شوند.

مقامات اروپایی از درخواست واشنگتن برای پایبند ماندن تهران نسبت به تعهدات خود ابراز تعجب کرده اند. آن ها معتقدند که اقدامات اخیر ایران در خلیج فارس قابل پیش بینی بوده است. اروپایی ها می دانند که خروج ترامپ از برجام عامل ایجاد بحران کنونی بود. اما آن ها نگران تشدید تنش ها و بی ثبات شدن خاورمیانه هستند.

ظاهرا در حال حاضر دو گروه رقیب در داخل دولت ترامپ وجود دارند. هر دو کمپ برجام را توافقی ضعیف می دانند. اما گروه تحت رهبری جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ موضع سرسخت تری را اتخاذ کرده اند. آقای بولتون در گذشته بارها خواستار تغییر حکومت در تهران شده است. ظاهرا هواداران او به دنبال نابودی کامل توافق و تشدید تحریم ها علیه تهران هستند.

یکی از مقامات دولت در مورد تفاوت اصلی بین این دو گروه گفت: « آقای بولتون تمایلی برای گفت و گو با تهران ندارد. اما گروه دیگر معتقد است که رهبران ایران در نهایت تحت فشار به میز مذاکره باز خواهند گشت». در نتیجه، مقامات آمریکایی پیام های ضد و نقیضی را در مورد درخواست های خود از تهران منتقل کرده اند.

آقای ترامپ این هفته تاکید کرد که به دنبال تغییر نظامی در ایران نیست. در حاضر حاضر، رهبران ایران به دنبال بهره برداری از اختلافات داخلی در دولت ترامپ و همچنین شکاف بین واشنگتن و کشورهای اروپایی هستند. هدف تهران از اقدامات اخیر خود، افزایش فشار بر کشورهای اروپایی برای مقابله با تحریم های آمریکا است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید