افشاگری یک روزنامه انگلیسی درباره توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تابناک، در همان ساعات ابتدایی توقیف این نفتکش ایرانی، سرپرست وزارت خارجه اسپانیا تاکید داشت این اقدام به درخواست آمریکا از مقامات انگلیسی انجام شده است.
این گزاره به مرور دامنه گستردهتری پیدا کرد و برخی رسانههای انگلیس نیز بر آن مهر تایید زدند. از جمله روزنامه «گاردین» روز شنبه در گزارشی درباره توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران در نزدیکی منطقه «جبلالطارق»، از نقش «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در این اقدام پرده برداشت.
این روزنامه با اشاره به واکنش مملو از خرسندی بولتون پس از اعلام توقیف کشتی «گریس 1»، نوشت این واکنش «طوری بود که گویا او غافلگیر شده است اما شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد حقیقت چیز دیگری است و تیم امنیت ملی بولتون مستقیما در شکل دادن به رخداد جبلالطارق نقش داشتهاند.
در این رابطه، روزنامه انگلیسی «thetimes» در مطلبی عنوان کرده است که توقف نفتکش حامل نفت ایران اقدامی از پیش برنامه ریزی شده بود.
این روزنامه انگلیسی به نقل از مقامات اسپانیایی نوشت که آمریکا 48 ساعت قبل از توقف نفتکش، به مقامات اسپانیا و انگلیس بابت ورود نفتکش و مسیرش اطلاع داده بود. این در حالی است که دولت محلی جبل الطارق هم 36 ساعت پیش از آن، بخشی از قوانین تحریمی اش را به گونه ای تغییر داد تا بتواند نفتکش ایرانی را توقیف کند.
در واقع، انگلیس و آمریکا از ورود نفتکش به جبل الطارق و مسیر آن مطلع بودند و همزمان در یک اقدام برنامه ریزی شده قوانین تحریمی را تغییر دادند تا بتوانند توجیه لازم برای توقیف نفتکش را پیدا کنند.
در این رابطه، نشریه آمریکن کانسروتیو درگزارشی با درج اینکه توقیف نفتکش حامل نفت ایران از سوی دولت جبل الطارق تحت قیمومیت انگلیس نقض روشن قوانین تعریف شده بین المللی است،نوشت: تنش ها بین تهران و لندن در ارتباط با توقیف نفتکش ها به دخالت های دولت ترامپ باز می گردد و این دولت بود که آتش تنش بین این دو کشور را بر افروخت.
به ادعای دولت انگلیس، توقیف این نفتکش به این دلیل صورت گرفت که ناقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دولت سوریه است که از اول می سال ۲۰۱۱ به اجرا درآمد.
دو هفته پس از این ماجرا، یک نفتکش بریتانیایی موسوم به «استنا ایمپرو» در تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی از سوی ایران توقیف شد.
«جرمی هانت» وزیر خارجه بریتانیا توقیف این کشتی توسط ایران را غیرقابل قبول خواند و تاکید کرد که باید آزادی ناوبری حفظ شود و کشتی ها آزادانه و با امنیت کامل در دریا حرکت کنند.
مهم تر این که شواهد نشان می دهد این اقدام انگلیس بخشی از طرح بزرگتر هماهنگ شده با «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا بود.
چندی پیش نیز بولتون، خروج از برجام، خروج از سازمان های بین المللی و افزایش دوستی با اسرائیل را دستاورد سیاست خارجی این دولت دانست و گفت: توقیف نفتکش ایران توسط انگلیس هدیه چهارم ژوئیه به آمریکا بود.
با این حال انگلیس با رد تشابه این دو توقیف ادعا می کند که این کشتی ایرانی در حال ارسال نفت به سوریه و نقض تحریم های سازمان ملل بودند. این درحالی است که انگلیس هیچ گونه حق قانونی برای تحمیل چنین تحریمی علیه کشتی ایرانی نداشته و این نقضی آشکار به قوانین واضح تعریف شده جهانی بود که بر اساس عبور کشتی های تجارتی از طریق تنگه های بین المللی آزاد است.
این در حالی است که بازداشت تانکر حامل نفت ایران با مقررات اتحادیه اروپا در مورد تحریم علیه دولت اسد در سوریه مطابقت ندارد. بر اساس قانون ماده 35 مقررات شورای اتحادیه اروپا، تحریم ها فقط در قلمرو کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال می شود.