عادتهایی که کلیههایتان را بیمار میکند!
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از ایمنا، مواد دفعی از راه میزنای عبور کرده و به شکل ادرار در مثانه جمع میشود. سپس خون تصفیهشده از طریق سیاهرگها به جریان خون باز میگردد. با پر شدن مثانه مثانه، ادرار از طریق پیشابراه از بدن خارج میشود. کلیهها، میزنای و مثانه همگی بخشی از دستگاه دفع ادرار است. در ادامه با بعضی از عادتهایی که برای کلیهها مضر است آشنا میشویم:
پروتئین بیش از حد
پروتئین یکی از مواد مغذی مهم برای سلامت انسان است؛ اگرچه وجود پروتئین در یک رژیم غذایی ضروری است، اما مصرف بیش از اندازه آن میتواند موجب آسیب کلیهها شود. در این هنگام کلیهها باید سختتر کار کنند تا نیتروژن خون را از بین ببرند. در واقع بدن افراد میتواند مقدار طبیعی این ماده مغذی را از طریق ادرار دفع کند، اما استفاده بیش از اندازه پروتئین به کلیهها فشار وارد کرده و در بلندمدت کلیه را با مشکل مواجه میکند لذا توصیه میشود مقادیر کمی از انواع مختلف پروتئینها مصرف شود.
مصرف نمک زیاد
مصرف زیاد نمک میتواند فشار خون شما را افزایش دهد و آسیب به کلیهها را تسریع بخشد. همچنین این ماده غذایی یکی از عوامل اصلی ایجاد سنگ کلیه است. در واقع فشار خون بالا و مصرف نمک باعث میشود کلسیم اضافه از طریق ادرار دفع نشود. ازدیاد کلسیم نیز باعث به وجودآمدن سنگ کلیه می شود. مصرفکنندگان زیاد نمک ممکن است با مشکلاتی مانند سنگ کلیه، حالت تهوع، درد شدید و مشکل در دفع ادرار مواجه شوند.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن نه تنها زمینه ابتلا به فشار خون بالا و دیابت نوع دوم که هر دو از فاکتورهای اصلی بیماریهای کلیوی است، فراهم میکند بلکه در تاثیر داروهای مورد استفاده برای درمان این بیماران نیز اختلال ایجاد میکند. همچنین در اثر مصرف سیگار جریان خون به کلیهها کاهش یافته و باعث بروز مشکلات برای آن میشود. لیمونادها از دیگر مواد غذایی مضر برای بیماران کلیوی است، به گونهای که احتمال ابتلا به بیماریهای کلیوی با مصرف دو لیوان یا بیشتر لیموناد در روز افزایش مییابد. بررسیهای محققان نشان داد عملکرد کلیه زنانی که نوشیدن لیموناد را در رژیم غذایی خود قرار دادند بعد از ۲۰ سال حدود ۳۰ درصد کمتر از سایر زنان بود.
کم آبی
عملکرد صحیح کلیهها نیازمند نوشیدن آب کافی است؛ در صورتی که آب کافی وارد بدن نشود، این عضو حیاتی دچار آسیب میشود. اما چگونه میتوان از نوشیدن آب کافی اطمینان حاصل کرد؟ رنگ ادرار، معیار خوبی برای اطمینان از کمآبی بدن است؛ در صورت مصرف آب کافی، رنگ ادرار زرد روشن خواهد بود. مصرف منظم و زیاد داروهای ضد درد مانند استامینوفن، آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن، بدون نسخه پزشک نیز میتواند به کلیهها آسیب برساند. در این صورت افراد میتوانند با پزشک خود درباره داروی مصرفی و مقدار آن مشورت کرده و در صورت امکان داروهای جایگزین آنها را مصرف کنند.
تمرینات ورزشی بیش از حد
انجام تمرینات ورزشی سخت برای مدت طولانی ممکن است باعث ایجاد "رابدومیولیز" (Rhabdomyolysis) شود؛ وضعیتی که در آن بافت عضلانی آسیب دیده بسیار سریع متلاشی میشود. بنابراین موادی به خون فرستاده میشود که باعث نقص در عملکرد کلیهها میشود. توصیه میشود افراد شدت تمرینات ورزشی را به تدریج افزایش دهند و تا جایی که ممکن است از ورزشکردن در هوای گرم و رطوبت بالا اجتناب کنند. در صورت مشاهده درد عضلانی و ادرار تیره رنگ مراجعه به پزشک ضروری است.