بنسلمان مجبور به مذاکرات فوری با حوثیها میشود
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» در سرمقاله امروز خود یادداشتی را در تحلیل تحولات جاری در یمن با این عنوان منتشر کرد: «آیا رهبران عربستان پس از عقب نشینی امارات برای خروج از بن بست جنگ یمن به گفتوگو با حوثیها متوسل می شوند؟ جنگ نیابتی در عدن چه بازتابی برصحنه یمن خواهد داشت؟ آیا حوثیها به درخواست مذاکره پاسخ میدهند؟ به چه بهایی؟.».
نویسنده در مقدمه یادداشت گزارش اخیر روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» نزدیک به محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی مبنی بر تلاش عربستان برای مذاکره مستقیم با حوثیها را غیرمنتظره ندانست و افزود: این روزنامه به نقل از یک مسئول سعودی نوشت ریاض در حال بررسی پیشنهادهایی برای انجام مذاکرات مستقیم با انصارالله است، زیرا نمیخواهد بیشتر از این در این در جنگی طولانی و هزینه برداربماند.
رای الیوم نوشت: دلیل غیرمنتظره نبودن خبر این است که گزینههای دولت سعودی در قبال بحران یمن بسیار محدود شده است، زیرا متحد اماراتی آن بخش اعظم نیروهایش را خارج کرده است. حملات راکتی حوثیها به فرودگاههای جنوب عربستان که موجب توقف مکرر پروازها میشود ادامه دارد، نیروهای حوثی تا عمق خاک عربستان در مناطق جازان، نجران و عسیر نفوذ کردهاند و احتمال جنگ در منطقه خلیج فارس در سایه تنش میان ایران و آمریکا بالا گرفته است.
چه بسا این تمایل عربستان سعودی برای پیدا کردن راه برون رفت از جنگ یمن از طریق دستیابی به یک فرمول قابل قبول سازش پس از جنگ نیابتی که در چند روز گذشته در شهر عدن جریان دارد ضروریتر شده است. جنگ میان نیروهای کمربند امنیتی مورد حمایت امارات با نیروهای گارد ریاست جمهوری مورد حمایت عربستان که در آن احتمالا دولت مستعفی منصور هادی بزرگ ترین بازنده است.
این جنگ نیابتی بین نیروهای متعلق به دو متحدی که دوشادوش یکدیگر طی پنج سال گذشته در جنگ علیه یمن به سر میبرند زمانی درگرفت که هانی بن بریک، نائب رئیس شورای انتقالی جنوب تصمیم گرفت نیروهایش به کاخ ریاست جمهوری المعاشیق در عدن حمله کنند جایی که مقر دولت مستعفی منصور هادی است تا با تسلط بر آنجا مسئولین طرفدار منصور هادی را بیرون کند و چه بسا پس از آن با حمایت امارات رسما جدایی جنوب را اعلام کند آن هم با اتهامهایی که درباره تسلط جنبش اخوانی الاصلاح بر دولت مستعفی مطرح می کند جنبشی که مورد خصومت امارات قرار دارد.
وخامت اوضاع امنیتی در شهر عدن، پایتخت موقت دولت مستعفی یمن و وقوع درگیری بین نیروهای طرفدار امارات با عناصر طرفدار حکومت سعودی آخرین چیزی بود که ریاض در این برهه حساس که شاهد افزایش تنش در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز است خواهان آن بود. بخصوص که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هم درصدد تشکیل یک ائتلاف بین المللی برای تامین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز است.
نظرها در داخل حکومت سعودی و همچنین در محافل حوثیها درباره مسئله گشایش کانالهای گفتوگوی بین ریاض و صنعا دو دسته است و همچنین درباره بهایی که طرف سعودی باید به دشمن حوثی خود و متحدانش در ازای توقف حملات موشکی و هجوم آن به خاک عربستان بپردازد.
رای الیوم تاکید کرد: بر اساس اطلاعاتی که این روزنامه دراختیار دارد شاخه نظامی که دست برتر را در محافل فرماندهی جنبش انصار الله و متحدانش دارد حداقل برای زمان کنونی خواهان هیچ گونه سازشی با عربستان نیست، زیرا عربستان پس از عقب نشینی متحد اماراتی آن و تشدید انزوای بین المللی عربستان در وضعیت ضعیفی قرار دارد. بنابراین باید جنگ، پرتاب موشکها و حمله به قلمرو جنوی عربستان ادامه یابد تا برای مذاکرهای به موقع در آینده آن هم از موضعی قویتر آماده شوند به گونهای که بیش ترین حد ممکن امتیازهای جغرافیایی و مالی را از عربستان بگیرند زیرا به اعتقاد انصار الله عربستان دیگر جنگ را باخته است و قادر نیست به تنهایی آن را ادامه دهد و میخواهد با کم ترین زیان از آن خارج شود.
نویسنده با بیان اینکه گمانه زنیها درباره هماهنگی امارات با متحد سعودی خود برای عقب نشینی از یمن را تایید نمیکند، افزود: هیچ سند واقعی که موید این نظریه باشد وجود ندارد و هر چه در این باره گفته میشود دروغ دیپلماتیک است، زیرا جنگ جاری در عدن و اعلام آماده باش بن بریک در میان صفوف نیروهای خود و با کمک امارات برای بیرون کردن دولت منصور هادی ثابت میکند که رابطه میان عربستان و امارات به سرعت در حال انتقال از ائتلاف به دشمنی و جنگ نیابتی است.
امارات نود هزار نیروی یمنی را برای جنگ و جدا کردن جنوب یمن آموزش داده است. یعنی امارات همچنان از راه دور و مثل ریموت کنترل جنگ را تحت عنوان مشخصی یعنی «جدایی جنوب» اداره میکند.
گزینههای دولت عربستان سعودی در حال حاضر محدود به نظر میرسد. ادامه جنگ دشوار و پرهزینه به نظر میرسد و باز کردن کانالهای گفتوگو با انصار الله نیازمند آمادگی برای ارائه امتیازهایی بزرگ و چه بسا جغرافیایی و راهبردی در بیش از یک جبهه نبرد است. علاوه بر مبلغ غرامتهای مالی که در صدر جدول مذاکرات قرار خواهد گرفت.
گرایش به صلح و نشستن پای میز مذاکرات و به رسمیت شناختن دشمن و پاسخ به بیشتر خواستههایش گزینه برتر و کمهزینهتر است و در نهایت عربستان مجبور به استفاده از همین گزینه خواهد شد. هر چقدر جنگ طولانیتر شود موضع عربستان در مذاکرات ضعیفتر میشود زیرا عربستان تنها طرف مقابل حوثیهاست و آنچه ائتلاف عربی خوانده شده بود فروپاشیده است.