افشای سند فوق سری دولت انگلیس درباره پیامدهای برگزیت بدون توافق/ اغتشاش گسترده فرودستان، گرانی ارزاق عمومی و...
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، روزنامه «تایمز» انگلیس بامداد شنبه در تارنمای رسمی خود از افشای اسناد طبقهبندی شده از کابیه دولت این کشور خبر داد که وضعیت کمبود سوخت، غذا و دارو، آشوب در بندرها، تنش مرزی و محافظت سخت از مرز با ایرلند و افزایش قیمت مراقبتهای اجتماعی را در صورت خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا به تصویر کشیده است.
به نوشته تایمز، این سند این ماه در دفتر کابینه نخستوزیری انگلیس با نام رمزی «عملیات زردپره» تهیه شده و اشارههایی به برنامهریزی داونیناستریت برای پیشیگیری از فروپاشی فاجعهبار زیرساختهای این کشور در صورت برگزیت بدون توافق دارد.
این اسناد که پیامدهای بسیار محتمل برگزیت بدون توافق را ترسیم کرده، نه بدترین سناریوها را، در حالی به رسانهها درز میکند که احتمال خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا هر روز افزونتر میگردد.
نشریه ساندیتایمز نیز که به بازتاب این افشاگری توسط تایمز پرداخته، این اسناد را مدارکی توصیف کرده که بسیار «حساس» هستند و برای مشاهده آنها نیاز به صلاحیت امنیتی است.
این نشریه همچنین تاکید کرده است که انگلیس به هیچ وجه برای احتمال خروج بدون توافق آمادگی ندارد و «خستگی از برگزیت» باعث شده که حتی پس از اتمام ضربالاجل اولیه برای خروج از اتحادیه اروپا که در 29 مارس (9 فروردین سال جاری) پایان یافت، برنامهریزی برای احتمالات خروج بدون توافق به انسداد برسد.
اسناد «عملیات زردپره» حاکی است که در صورت برگزیت بدون توافق با اتحادیه اروپا، دسترسی به غذای تازه کاهش و قیمتها افزایش مییابد و این موضوع اقشار آسیبپذیر را متاثر خواهد کرد.
از دیگر عوارض خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا که در این اسناد آمده، اختلال در کار فرودگاهها و بلاتکلیف ماندن مسافران در فرودگاهها و گذرگاههای مرزی و همچنین بروز تظاهرات و اغتشاشات در سراسر این کشور است که به نوبه خود نیازمند نیروهای امنیتی بیشتر است.
بوریس جانسون نخستوزیر جدید انگلیس که ماه گذشته میلادی پس از کنارهگیری ترزا می جانشین او شد، اعلام کرده است که برای رسیدن به توافق با اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد، اما در صورتی که توافقی حاصل نشود، لندن برگزیت را بدون توافق اجرا خواهد کرد.
برگزیت بدون توافق به معنی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بدون تعیین موازین و مقررات و نیز مناسبات آینده میان این کشور و اعضای باقیمانده در این اتحادیه است. شکست دولت انگلیس در متقاعد کردن مجلس به تصویب توافق برگزیت ، منجر به استعفای می از نخستوزیری شد.
جانسون در نخستین نطق خود در کسوت نخست وزیری در پارلمان گفته بود: آماده مذاکره با اتحادیه اروپا هستیم و تمام تمرکز خود را با انرژی و اراده خرج میکنیم تا به توافق برسیم. اما اگر نشد در شرایط مطلوبتر از آنچه تصور میشود، قرار داریم که بدون توافق اتحادیه اروپا را ترک کنیم.
او ماموریت اصلی دولت خود را تحقق برگزیت تا ۳۱ اکتبر (۹ آبان) خواند و در اظهاراتی شبیه به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا گفت می خواهد انگلیس را به بهترین کشور روی زمین تبدیل کند.
نخست وزیر انگلیس مدعی شده که در این راستا قصد دارد تا با احترام به رای مردم در همه پرسی برگزیت، اعتماد از دست رفته به سیاست را دوباره احیا کند.
وی به شهروندان اروپایی مقیم انگلیس هم اطمینان داد که در دولت او آنها می توانند پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا به اقامت و زندگی در این کشور ادامه دهند.
جانسون همچنین در سخنانی در مقابل دفتر نخست وزیری تکرار کرد که انگلیس طبق مهلت تعیین شده از سوی اتحادیه اروپا، «بدون هیچ اما و اگری» ۳۱ اکتبر (۹ آبان) با یک توافق بهتر از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد.