اخراج «آقای جنگ» از کاخ سفید| مهم‌ترین واکنش‌ها و تحلیل‌ها در اخراج «جان بولتون»؛ از طعنه زیرکانه ظریف تا شادی رندپاول و تبریک تاکر کارلسون

کدخبر: ۳۰۲۵۶۱
اقتصادنیوز؛ اختلاف نظرهای دونالد ترامپ و جان بولتون مشاور جنجالی امنیت ملی کاخ سفید که به رغم افشاگری رسانه‌ها در ماه‌های اخیر، هر دو نفر بر آن سرپوش گذاشته بودند، سرانجام دیروز سه شنبه با توئیت ترامپ مبنی بر اخراج بولتون آشکار شد. بولتون که در رسانه‌های آمریکا القابی نظیر «آقای جنگ» و «دکتر نه» دارد، از چهره‌های جنگ‌طلب جمهوری‌خواه است که به رویکردهای ضدایرانی شهرت دارد. برکناری وی واکنش‌های فراوانی در میان مقامات ایرانی و آمریکایی برانگیخت و تحلیل‌های مختلفی در رسانه‌ها درباره‌اش نوشته شد.
اخراج «آقای جنگ» از کاخ سفید| مهم‌ترین واکنش‌ها و تحلیل‌ها در اخراج «جان بولتون»؛ از طعنه زیرکانه ظریف تا شادی رندپاول و تبریک تاکر کارلسون

به گزارش اقتصادنیوز؛  رئیس‌جمهور آمریکا روز گذشته (سه‌شنبه) گفت از نظر او گفت‌وگوهای این کشور با طالبان به انتها رسیده و این مذاکرات «مرده» است. روزنامه واشنگتن پست نیز در این خصوص نوشت که اختلافات میان مسئولان آمریکایی موجب شکست گفت‌و‌گوها با طالبان شده است. اغلب منابع خبری، اختلافات او با ترامپ را دلیل اصلی اخراج بولتون دانسته‌اند. 

اولین باری که پرده از اختلافات بولتون و ترامپ برداشته شد، خردادماه امسال بود. در آن زمان وقتی برای نخستین بار روزنامه های «واشنگتن پست» و «نیویورک تایمز» از شکاف و دعوای پشت پرده این دو نوشتند، ترامپ در صدد کتمان آن برآمد و در توئیت خود این دو روزنامه را «جعلی» خواند.

ترامپ پمپئو بولتون / First Class Idiots

یکی از اولین و جالب‌ترین واکنش‌ها را محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشور نشان داد که با بی‌تفاوتی به نوعی طعنه دیپلماتیکی نثار این چهره جنگ‌طلب و مداخله‌گر کرد.

بیشتر بخوانید: 
پاسخ ظریف به سوالی در خصوص اخراج بولتون
روانچی: تحولات داخل دولتها یک مساله داخلی است

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگار آمریکایی درباره اخراج بولتون گفت: ما درباره امور داخلی آمریکا اظهارنظری نمی کنیم.

اخراج بولتون از کاخ سفید نشانه‌ شکست و سرآمدن دوران جنگ‌طلبی است

اما محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور بی‌تفاوت نبود و در صفحه شخصی خود در اینستاگرام در واکنش به اخراج بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا نوشت:

سیاست های یک‌جانبه‌گرایانه، جنگ طلبانه، مداخله جویانه و بی ثبات کننده جان بولتون در دوران کوتاه حضورش در سمت مشاور امنیت ملی آمریکا سرانجام بدون هیچ نتیجه ای و روبرو شدن با شکست کامل، منجر به اخراج او از کاخ سفید شد.

بیشتر بخوانید: دلیل «ترامپ» برای اخراج «جان بولتون» از کاخ سفید چه بود؟

او دشمن دیپلماسی و طرفدار جنگ و یکجانبه گرایی بود، حال آنکه جامعه جهانی دست کم در همین دوره به واشنگتن نشان داد که از جنگ بیزار و با دیپلماسی همراه است. حالا مردی که تهدید به جنگ می کرد و وعده می داد که ایران تا چندماه دیگر فرو خواهد ریخت، در گوشه انزوا ناظر سیاست های ورشکسته خویش است. بولتون در دولت ترامپ، همسو با رژیم صهیونیستی یکی از سرسخت ترین دشمنان ملت و نظام جمهوری اسلامی ایران بود و تلاش زیادی برای سرنگونی نظام ایران کرد، اما همانند اسلاف خود رفت و حکومت ایران با مقاومت مردم بزرگش همچنان ایستاده و انشالله به اهداف بزرگش تمام و کمال نایل خواهد آمد.

بیشتر بخوانید: جایگزین موقت بولتون مشخص شد

رند پاول: ترامپ مخالف ایده سرنگونی حکومت ایران بود/

سناتور رند پاول از جمهوری‌خواهان نزدیک به دونالد ترامپ که حامی ایده گفت‌وگو و تعامل با ایران است با ابراز خوشحالی از اخراج جان بولتون، گفت که ایدهع بولتون درباره اینکه نحوه تعامل (آمریکا) با ایران باید سرنگون کردن حکومت باشد واقعا با موضع رئیس‌جمهور متفاوت بود.

بیشتر بخوانید: خوشحالی رند پاول از اخراج بولتون

این قانونگذار شناخته شده کنگره آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز، ضمن تاختن به مواضع «جنگ‌طلبانه» جان بولتون، اخراج او توسط رئیس‌جمهور آمریکا را ستود و گفت: «در مجموع به نظر من، ایده او (بولتون) درباره اینکه نحوه تعامل (آمریکا) با ایران باید سرنگون کردن حکومت آنها باشد یا اینکه نحوه تعامل با کره شمالی باید سرنگونی کردن حکومتشان باشد، واقعا با موضعی رئیس‌جمهور متفاوت بوده است. رئیس‌جمهور واقعا دارد درباره این موضوع حرف می‌زند که ما تغییر رژیم (در دیگر کشورها) نداشته باشیم و برای منازعات در مناطق مختلف جهان به دنبال راه حل‌های دیپلماتیک باشیم. به نظر من رئیس‌جمهور سزاوار این است که فردی را به عنوان مشاور امنیت ملی داشته باشد که سیاست‌های او را پیش ببرد نه اینکه مانع پیشبرد این سیاست‌ها شود».

بیشتر بخوانید:
واکنش‌ طنز‌‌آمیز آذری جهرمی به اخراج بولتون

کنایه عطاءالله مهاجرانی به جان بولتون​

 

واکنش واعظی به اخراج بولتون در حاشیه هیئت دولت

رئیس دفتر رئیس جمهور در حاشیه جلسه امروز هیأت دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به اخراج مشاور امنیت ملی آمریکا اظهار کرد: دولت جدید آمریکا فکر می‌کرد می تواند همه چیز را به عقب برگرداند و با یک سیاست جنگ طلبانه و رادیکال به اهدافش برسد و به همین جهت بولتون را به عنوان دبیر شورای امنیت ملی انتخاب کرده بود. اما بعد از یک دوره نه چندان طولانی مجبور به اخراج او شد و این نشان می‌دهد که حتی دولت تندرو آمریکا هم به این نتیجه رسیده که دوران جنگ طلبی و رویکردهای تهدید به سر آمده و اگر قرار است با دنیا تعامل کند راهش منطق است.

وی ادامه داد: این اقدام نشانگر آن است که دولت تندرو آمریکا هم به این نتیجه رسیده که دوران جنگ طلبی به سر آمده و اگر قرار است با دنیا تعامل کند، راهش منطق است.جان بولتون از گذشته فردی بسیار تند و جنگ طلب بوده و از زمان حضورش در این منصب به هیچ کدام از اهدافش نرسیده است. دنیا هم از رفتن او استقبال کرده و قیمت نفت نیز کاهش پیدا کرده است و این نشانگر آن است که تندرو و جنگ طلب دیگر حضور ندارد.

وی بیان کرد: بحث رفتن او فقط ایران نبوده بلکه اکثر پیشنهادات او مورد قبول قرار نمیگرفته پس بحث به طور کلی به سیاست آمریکا بر میگردد. دولت ترامپ وارد انتخابات شده و نیازمند اصلاح سیاست های غلط است تا پیام مثبتی به جامعه این کشور ارسال کند. به نظر من دشمنی وی با ایران قابل مقایسه با هیچ کدام از این کشورها نبود و بولتون در دورانی که مسئولیتی هم نداشت حقوق بگیر سازمان منافقین بود و بعد از آن هم که مسئولیت گرفت درباره موضوعات ایران را از آنها مشورت می‌گرفت و نظر می‌خواست و به همین جهت در این حوزه هم شکست خورد.

وی بیان داشت: آرزوی بولتون این بود که دولت و حکومت ایران نباشد اما می بینیم که با مقاومت مردم بزرگ ایران حکومت و اهداف ایران به قوت خود باقی است و کسانی می‌روند که چنین آروزیی داشتند. قبل از بولتون اسلافشان هم رفتند و امروز هم خود او می رود.

 

فیلم| تبریک تاکر کارلسون

تاکر کارلسون مجری معروف فاکس نیوز با خوشحالی و تبریک از برکناری جان بولتون استقبال کرد و گفت که دموکراتهای جنگ طلب الان ناراحت هستند.

گفته شده تاکر کارسلون عامل اصلی پشیمانی ترامپ از حمله به ایران بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی بود. وی یک‌ محافظه کار ضد جنگ است و انزواطلب است.

برکناری بولتون نشانه صلح با ایران است

 مایک گراول سناتور پیشین آمریکا در یادداشت توئیتری خود نوشت: مهم نیست چه نگاهی به ترامپ دارید، تصمیم او در برکناری بولتون، خطرناکترین شخص در کاخ سفید، خبر خوشی برای یک جهان ایمن است.

وی این برکناری را نشانه خوبی برای صلح با ایران، کره شمالی و دیگر قدرت‌ها دانسته است.

واکنش روس‌ها به برکناری جان بولتون

 مقامات بلندپایه سیاسی در روسیه امیدوارند که برکناری "جان بولتون" از سمت مشاور رئیس جمهوری آمریکا در مسائل امنیت ملی بتواند به تمدید پیمان "استارت-۳" و حل و فصل مسائل مهم در عرصه بین‌المللی کمک کند.

 مقامات بلندپایه سیاسی در روسیه امیدوارند که برکناری "جان بولتون" از سمت مشاور رئیس جمهوری آمریکا در مسائل امنیت ملی بتواند به تمدید پیمان "استارت-۳" و حل و فصل مسائل مهم در عرصه بین‌المللی کمک کند.

بیشتر بخوانید: واکنش مقامات روسیه به برکناری جان بولتون

ریابکوف: استعفای بولتون موضع روسیه را در قبال آمریکا تغییر نمی‌دهد

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) در واکنش به کناره‌گیری «جان بولتون» از سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید نوشت که استعفای بولتون موضع روسیه در قبال آمریکا را تغییر نمی‌دهد.

ریابکوف ضمن تأکید بر اینکه تغییرات در دولت آمریکا در اغلب موارد با هدف عادی‌سازی روابط با روسیه انجام نمی‌گیرد، گفت که استعفای بولتون تغییری در روابط واشنگتن و مسکو به وجود نیاورده است.

وی توضیح داد: «ما نمی‌توانیم این رخداد را ارزیابی کنیم زیرا این یک موضوع کاملاً داخلی آمریکا است. ما در گذشته به طور مداوم شاهد بوده‌ایم که  تغییرات خاص درون دولت آمریکا به هیچ عنوان به بهبود روابط منجر نشده است و این در حالی است که همان مقامات عالیرتبه دولت اظهاراتی را (در راستای بهبود روابط با کشورهای دیگر) مطرح کرده‌ بودند».

معاون وزیر خارجه روسیه تصریح کرد که مسکو بر اساس عملکرد و نه بیانیه و اظهارات ارزیابی انجام می‌دهد.

جان بولتون

واشنگتن‌پست: جانشین بولتون مجبور است منعطف‌تر باشد

واشنگتن‌پست در تحلیل این رخداد نوشت که کناره‌گیری جان بولتون از سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید یک اقدام منطقی بود که حتی موعد آن نیز به سر رسیده بود.

بیشتر بخوانید: تحلیل واشنگتن‌پست از اخراج بولتون

طبق این گزارش، قطعاً عدم علاقه ترامپ به فرایند منظم، زمینه را برای ضعف و اختلال عملکرد بولتون فراهم آورده بود. در دوران تصدی بولتون، رئیس‌جمهور آمریکا به طور ناگهانی مسیر خود در خصوص بمباران کردن ایران و همچنین صلح با طالبان را تغییر داد و موضع وی در خصوص چین به اندازه‌ای تغییر می‌کرد که هماهنگ شدن با آن غیرممکن بود به طوریکه اخیراً به خبرنگاران گفت: «متأسفم، این شیوه مذاکره من است».

واشنگتن‌پست در پایان در خصوص کناره‌گیری بولتون از سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید نتیجه‌گیری کرد چهارمین مشاور امنیت ملی ترامپ، در صورتیکه بتواند کسی را برای این سمت پیدا کند، مجبور است، بسیار منعطف تر از بولتون باشد.

شیرین هانتر: اخراج بولتون خبر خوبی برای ایران است/ترامپ از ابتدا با سیاست‌های بولتون همراه نبود

شیرین هانتر استاد روابط بین الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن روز چهارشنبه در گفتگو با ایرنا  گفت: اخراج "جان بولتون" از کاخ سفید موضع جنگ طلب‌ها و تندروهای ضد ایرانی را تضعیف می کند و نشان می دهد که رییس جمهوری آمریکا نمی خواهد وارد درگیری نظامی با ایران بشود.

هانتر افزود: هر چند فکر نمی‌‌کنم برکناری بولتون تاثیر فوری بر سیاست فشار حداکثری آمریکا داشته باشد اما با توجه به اینکه بولتون فراتر از دیگران، حتی بیشتر از "مایک پمپئو" ضد ایرانی و طرفدار جنگ است، نشان می دهد که ترامپ به هیچ وجه نمی خواهد وارد درگیری نظامی شود.

وی ادامه داد: این برای ایران خبر خوبی است. از سوی دیگر، بولتون مخالف هرگونه سازشی با ایران بود. بنا به گزارش‌ها برخی دیگر از مقام‌های آمریکایی از جمله وزیر دارایی خواستار نوعی سازش با ایران در این مرحله هستند. چه بسا این گشایشی به وجود آورد. به ویژه که فرانسه هم میانجیگری‌هایی کرده و پیشنهاد خط اعتباری را به ایران داده است.

این کارشناس روابط بین الملل خاطرنشان کرد: ترامپ از ابتدا با سیاست‌های بولتون همراه نبود. برخی دلایل وی شخصی بود. بخش دیگر هم به نگاه ترامپ به جهان مربوط می شد؛ به طور کلی ترامپ خیلی مداخله گر نیست.

بیشتر بخوانید:
اگر هیلاری رئیس‌جمهور شده بود به ایران حمله نظامی می‌کرد/ترامپ مداخله‌گر نیست

هانتر اضافه کرد: اساسا بر خلاف دموکرات ها، جمهوریخواهان مداخله گر نیستند. به استثنای جورج بوش پسر که وارد جنگ افغانستان و عراق شدند، بطور تاریخی این دموکرات‌ها بوده اند که مداخله گر و طرفدار حضور در عرصه جهانی بوده اند.

وی با بیان اینکه "از ویلسون تا کندی و کارتر، همه مداخله گر بوده اند"، گفت: ترامپ اولویتش در داخل است و وعده داده که سربازهای آمریکایی را بازگرداند. بنابراین وی با هر مشاوری که طرفدار مداخله نظامی باشد، مشکل دارد. نمونه مهم این رویکرد بولتون بود.

استاد روابط بین الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن گفت: خیلی‌ها به اشتباه در ایران به سخنان دموکرات‌ها دل می بندند. دموکرات‌ها نظر خوبی درباره ایران ندارند. به باور من اگر هیلاری کلینتون رییس جمهوری شده بود؛ حمله نظامی به ایران صورت می گرفت.

هانتر افزود: او خیلی به اسراییل نزدیک است و توان مخالفت با نتانیاهو را ندارد. همین هیلاری کلینتون بود که نخستین بار از "نابودی" ایران در صورت حمله به اسراییل، سخن به میان آورده بود. متاسفانه در ایران خیلی‌ها بدون آگاهی و دانش نظر داده و از دموکرات‌ها طرفداری می کنند در حالی که دموکرات‌ها بطور سنتی بسیار به مداخله گری گرایش دارند.

وی ادامه داد: دموکرات ها اگر پس از ترامپ به کاخ سفید راه یابند، در فشارها علیه ایران بر همان پاشنه همیشگی خواهد چرخید. نمونه آن خود باراک اوباما بود. پس از برجام، تحریم ها علیه ایران را برنداشت. اوباما تحریم‌های تازه ای هم پس از امضای برجام وضع کرد، البته به بهانه های دیگر!

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید