تلاش کودک 9 ساله کرمانشاهی برای نجات خواهر 21 سالهاش
اقتصادنیوز: «نیلیا پرتوی» دختر ۹ ساله ورزشکار با اهداء سلولهای بنیادی خود به خواهر ۲۱ سالهاش که مبتلا به ALL (لوسمی حاد) بود در مسیر بهبودی وی گام موثر و اصلی را برداشت.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از عصرایران، مهرداد پاینده فوق تخصصی خون و سرطان و رییس بخش پیوند مغز استخوان مجتمع بیمارستانی امام رضا (ع) روز شنبه در ارتباط با اهدای سلول بنیادی توسط این دختر ۹ ساله به خبرنگار ایرنا گفت: در این روش، جداسازی سلولی از طریق رگ خون محیطی (PBSCT) و بااستفاده از دستگاه Cell Separator در مدت چهار ساعت و نیم در بخش پیوند مغز استخوان این مرکز با موفقیت انجام شد.
وی افزود: نیلیا با اراده ای آهنین، عزم خود را جزم کرده بود که نقش تعیین کننده در سرنوشت خواهر ٢١ ساله خود در این روز بازی کند و با گروه پیوند سلول بنیادی همکاری فوق العاده ای نشان داد که در نوع خود تحسین برانگیز بود.
نیلیا پرتوی که دارنده مدال طلای تکواندو ( استان کردستان) است، مدال قهرمانی اخلاق، ایثار و استقامت نیز به افتخاراتش اضافه شد.
گروه پیوند سلولهای بنیادی ضمن تشکر از این دهنده خردسال و آرزوی سلامتی برای وی نهایت تلاش گروهی خود را در جهت بهبودی گیرنده پیوند به عمل خواهد آورد.
پاینده در ادامه در ارتباط با اهدای سلولهای بنیادی گفت: بروی سلولهای سفید بدن هر شخص پروتئینهای خاصی به نام آنتیژن وجود دارد که به طریقه ژنتیکی به ارث میرسند و نقش مهمی در پیوند سلولهای بنیادی دارند.
این فوق تخصص خون و سرطان در ادامه افزود: برای اینکه پیوند موفقیتآمیز باشد باید آنتیژنهای فرد دهنده با فرد گیرنده مشابهت داشته باشند.
او گفت: بیشترین تشابه در دوقلوهای تک تخمی است و در درجه بعد در خواهر و برادر و بستگان نزدیک و احتمال تشابه بین افراد غیرمنسوب زیاد نیست بنابراین هرچه تعداد داوطلبان بانکهای اهدای سلولهای بنیادی بیشتر باشد شانس پیدا شدن فرد سازگار با بیمار نیازمند بیشتر خواهد شد.
رییس بخش پیوند مغز استخوان مجتمع بیمارستانی امام رضا (ع) در ادامه توضیح داد: هنگامی که مغز استخوان بیمار میشود مثلاً در سرطان خون و یا اینکه کار خود را صحیح انجام نمیدهد مثل کم کاری مغز استخوان، تالاسمی ماژور میتوان مغز استخوان فرد بیمار را با پیوند سلولهای بنیادی خونساز از مغز استخوان یا خون محیطی یک فرد سالم جایگزین کرد.
فعالیت بخش پیوند سلولهای بنیادی در کرمانشاه از سال ۱۳۹۳ در مجتمع بیمارستانی امام رضا (ع) آغاز شده و این بخش به عنوان مرکز غرب کشور به مراجعهکنندگان در غرب کشور خدمات ارائه میدهد.
بانک اهداکنندگان سلول های بنیادی ایران تنها بانک آنتی ژن سازگار نسجی در منطقه خاورمیانه و مدیترانه شرقی است که از هشت سال پیش در بیمارستان شریعتی تهران فعالیت می کند و تنها مرکز منطقه برای پیوند سلول های بنیادی از افراد غیرخویشاوند نیز به شمار می رود.
بانک اهداکنندگان سلول های بنیادی ایران در سال ۲۰۱۰ به بانک جهانی سلول های بنیادی پیوست.
پیوند سلول های بنیادی خون ساز یک راه درمانی موثر برای درمان سرطان ها و بیماری های ژنتیکی صعب العلاج است که برای انجام این پیوند لازم است فردی با ژن های مشابه از نظر سیستم خاصی در بدن که اچ ال ای (HLA) یا همان «سیستم سازگاری نسجی» نامیده می شود به فرد بیمار، سلول بنیادی سالم به بیمار اهدا کند اگرچه احتمال یافتن اهدا کننده در افراد خانواده فرد به علت تشابهات ژنتیکی بیشتر است اما این احتمال ۱۰۰درصد نیست.
در صورت وجود یک بانک سلول های بنیادی خون ساز این احتمال وجود دارد که از بین افراد غیرخویشاوند نیز یک اهدا کننده مناسب برای فرد بیمار پیدا شود.
باتوجه به پیشرفت روزافزون در زمینه پیوند سلول های بنیاید خون ساز در همه جوامع و از جمله ایران تلاش بسیاری صورت گرفته که بانک اهدا کنندگان سلول های بنیادی شکل گیرد و اهدای سلول های بنیادی خون ساز یک عمل خداپسندانه است که منجر به نجات جان یک کودک یا فرد مبتلا به بیماری صعب العلاج می شود.
مجتمع بیمارستانی امام رضا (ع) بزرگترین، مجهزترین و مدرنترین مرکز آموزشی درمانی و تحقیقاتی منطقه غرب و شمال غرب کشور است که در ۱۵ بهمن ۱۳۸۴ به طور رسمی به بهره برداری رسید.
این مجتمع بیمارستانی کار خود را با ۵۱۵ تخت شروع کرد و اکنون با وجود ۷۱۴ تخت مصوب، دارای ۸۴۰ تخت فعال می باشد.
اکنون ۲ هزار و ۶۸۰ تخت بیمارستانی در قالب ۱۸ بیمارستان دولتی دانشگاه علوم پزشکی، ۲ بیمارستان خصوصی، سه بیمارستان نظامی و ۲ بیمارستان تامین اجتماعی در استان فعال است.