زیباکلام: روحانی و اصلاحطلبان به جای شورای نگهبان، اول با مردم چانهزنی کنند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، اینکه جریانات به قدرت رساننده دولت حسن روحانی و فراکسیون امید در مجلس، تا چه حد مانند گذشته از اقبال عمومی طبقه متوسط شهری برخوردارند و باز هم می توانند حماسه های میلیونی خلق کنند، سوالی است که این روزها توسط بسیاری مطرح شده است. اما کسانی مثل «صادق زیباکلام» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران از پیش در این رابطه نظر داده و معتقد است باید برای بدنه از دست رفته کاری کرد. در ادامه با این کارشناس سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان بیشتر در این رابطه گپ زدیم که متن ذیل، مشروح آن است:
صادق زیباکلام در پاسخ به پرسشی درباره حجم حمایتی که هنوز طبقه متوسط شهری از اصلاح طلبان میکند، توضیح داد: در انتخابات 94 و 96 ما شاهد مشارکت بسیار بالایی در میان مردم بودیم. میزان مشارکت در انتخابات اردیبهشت 96 که به انتخاب حسن روحانی انجامید، بسیار تاریخی بود. اما پس از آن حجم از تبلیغات و دعوت مردم به انتخابات از سوی اصلاحطلبان، بخش زیادی از بدنه اجتماعی اصلاحطلبان و اعتدالگرایان، نتایجی را دیدند که موجب سرخوردگی عمومی میانشان شد. هم عملکرد دولت و هم عملکرد فراکسیون امید در مجلس به نحوی نبود که این بدنه اجتماعی همچنان به همان میزان از انتخاب خود راضی بماند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه افزود: تا امروز که حدود دو سال از ماجراهای داخلی و خارجی سال ۹۶ میگذرد، نه اکثریت قاطع اصلاح طلبان و دوستان لیست امید، و نه کارگزاران و نه شخص رئیس جمهور هیچکدام در کنار کسانی که این روزها از آنها مایوس شدهاند، ننشستهاند و حرفای آنها را نشنیدند و به آنها توضیحی درباره علت اصلی ناکامیها و عدم عمل به وعدههایشان ندادند. توضیحاتی هم که تاکون داده شده، در حد برخی بهانههای قدیمی بوده که همواره سالهاست تکرار شده است. من مشکل اصلی اصلاح طلبان را فعلا این میبینم.
وی در ادامه با اشاره به این نکته که: «نباید این انتظار را داشته باشیم که همه توضیح دولتیها و مجلسیها و اصلاح طلبان را قبول کنند» تصریح کرد: برخی این را طی توضیحات خواهند پذیرفت و سعی میکنند قبول کنند که اصلاحطلبان و اعتدال گرایان خیلی هم در وضعیت موجود مقصر نبودند و موانع دیگری در تحقق شعارها وجود دارد که برداشتن آنها زمان بیشتری میطلبد، برخی نیز این توضیحات را نخواهند پذیرفت؛ اما مسئله فعلا این است که اصلاحطلبان فعلا تمایلی برای بازگشت به درون جامعه و ارادهای برای توضیح -حتی به آن جمعیتی که ممکن است دوباره تمایل به مشارکت به نفع اصلاحطلبان داشته باشند- را نیز ندارند.
این کارشناس سیاسی در ادامه با تاکید بر اینکه «ما باید بدانیم که احترام به رای مردم فقط شعار نیست» گفت: وقتی مشکلی پیدا میشود، کمترین احترام به رای مردم این است که بنشینیم و خاضعانه در برابر مردم توضیح دهیم که چه اتفاقی افتاده که برخی سرخورده شدهاند، اما اصلاح طلبان خود را به آن راه زدهاند و حاضر نیستند ریزش پایگاه اجتماعی خود را ببینند.
وی با اذعان به این مسئله که «تا قبل اینکه بیاییم و بدنه خود را قانع کنیم، هیچ فایده ای ندارد هر روز این اخبار را منتشر کنیم که درحال رایزنی با نهادهای بالادستی مثل شورای نگهبان و دیگران هستیم!» تاکتیکهای فعلی اصلاح طلبان را رد کرد و افزود: اینکه چه از سر طلبکاری و حس احقاق حقوق انتخاباتی و چه از سر تعامل، مدام نهادهای مربوطه را خطاب قرار دهیم، هیچ آبی را برای اصلاح طلبان گرم نخواهد کرد، زیرا اول باید مردمی که بدنه اجتماعی رای ما تشکیل دادند و امروز از ما و عملکردمان دل چرکین و سرخورده شدهاند را برای مشارکت به نفع اصلاح طلبان قانع کرده و چانه زنی را با آنها کنیم.
زیباکلام در پایان صحبتهای خود تاکید کرد: مادام که آن بدنه نباشد، تایید صلاحیت شدن همه اصلاح طلبان و لیست پیشنهادی شخص آقای خاتمی هم توفیقی در بر نخواهد داشت.