صفآرایی نظامیان در مقابل ترامپ
به گزارش اقتصادنیوز؛ اخراج اسپنسر از سوی رئیس پنتاگون تنها یک روز پس از آن رخ داد که اسپنسر با سرپیچی از دستور توئیتری رئیسجمهوری آمریکا، درخواست ترامپ را بیاعتبار و غیررسمی دانست. دونالد ترامپ پیشتر در یک پیام توئیتری خواستار عفو «ادوارد گالاگر» ارتشی متهم به جنایت جنگی و از طرفداران سرسخت ترامپ شده بود.
ترامپ با مداخله آشکار، هر چند در یک توییت تکذیب کرد که در اخراجش نقش داشته و آن را متوجه مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا کرد اما از کسی پنهان نیست که ترامپ در توقف اخراج یک کماندوی نیروی دریایی آمریکا نقش بسزایی داشته است؛ کاری که به گفته کارشناسان دخالت در امور نظامیها به حساب میآید.
در این راستا ریچارد جی.دانزینگ، وزیر نیروی دریایی آمریکا در دوران بیل کلینتون و شان اوکیف، وزیر نیروی دریایی دولت جورج بوش دوم در یک مقاله مشترک در باب اقدام اخیر ترامپ در اخراج وزیر نیروی دریایی آمریکا و بازگرداندن یک کماندوی متخلف به کار در نیویورکتایمز چنین نوشتند: دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در یک توییت اخراج این کماندو را خارج از عرف دانسته و به ریچارد اسپنسر نوشت: کار را متوقف کنید و به زندگی عادی خود بازگردید.
این دستور روز دوشنبه توسط مارک اسپر مورد تایید قرار گرفت و در نهایت نیز اسپنسر اوایل هفته از سمت خود اخراج شد. سه اشکال در ارتباط با اقدام ترامپ وجود دارد: نخست اینکه حفظ ثبات در نیروی دریایی – و هر بخش نظامی- بسیار مهم است و برای این کار حفظ نظم و انضباط بسیار مهم است، آنگونه که اسپنسر در آخرین نامه خود به ترامپ به چنین مسالهای اشاره کرده است.
او در نامه خود آورده است: «روال عادی در ارتش اینگونه است که خدمات نظامی ما نباید به مسائل سیاسی آلوده شود، موردی که از قرار معلوم توسط ترامپ نادیده گرفته شده است. چگونگی برقراری نظم و انضباط در کاخ سفید، اگر باشد، جزو مواردی است که همه آمریکاییها مشتاق به دانستنش هستند. اما ارتش جزو مایملک کاخ سفید نیست. برخی میگویند همه اقدامات رئیسجمهوری دارای برخی از مولفههای سیاسی است، اما به جای اینکه آنها را کمتر کند، رئیسجمهوری از اقدامات سیاسی خود لذت بسیار میبرد و این نوع اقدامات را تقویت میکند.
مشکل دوم اما مساله اول را شدت میبخشد. آلودگی رویکرد رئیسجمهوری زمانی شدت میگیرد که بدانیم عمده قضاوتهای ترامپ ناشی از تفسیرهای تلویزیونی و تصمیم ناگهانی وی برای توییت است. ارتش دارای ساختار مناسبی است و خود این ساختار تضمین کننده نظم و انضباط است. رای بهتر از سوی خود ساختار صادر میشود. هیچکس به خوبی خود ساختار ارتش نمیتواند تعادل را در مطالبات قانونی و اخلاقی فراهم کند. روسای جمهور عاقل اجازه میدهند تا کسانی که جانشان را در مبارزات به خطر انداختهاند، راسا در مورد مسائل تصمیم بگیرند. چنین روسای جمهوری فرصت افزودن یک چشمانداز خوب برای نیروهای ارشد نظامی و غیرنظامی مرتبط با ارتش را فراهم میکنند. سرانجام به خود قضاوت میرسیم. یکی از نیروهای آمریکایی عکسی را با یک جسد به اشتراک میگذارد که پایین آن نوشته است: «یک داستان خیلی خوب برای شما دارم که وقتی به خانه بازگشتم آن را با شما در میان میگذارم. مهارتهای من در کار کردن با چاقو فعال شده است.» تایید رئیسجمهور ما از چنین اقدامی، آمریکا را مدافع چنین ارزشهایی نشان میدهد. برای سربازان ما که بیشتر آنها جوان هستند، این اقدام رئیسجمهوری میتواند گمراهکننده باشد، اقدامی که میتواند دون شأن ارتش آمریکا باشد.
ارتش آمریکا در حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار سرباز زن و مرد فعال دارد. بسیاری از آنها در معرض خطرهای شدید قرار دارند. آنها و صدها هزار نیروی ذخیره به فرماندهان خود نگاه میکنند تا در مواجهه با چالشهای بزرگ، مسیر مناسب را پیدا کنند. همه مقامات و بیشتر روسای جمهور باید به افسران ارشد و قضاوت همتایان نسبت به یکدیگر و ارزشهای موجود در ساختار ارتش احترام بگذارند.
در آخرین نامه اسپنسر به ترامپ که منصوب خود او بود به خوبی به این مساله اشاره شده است: بهعنوان وزیر نیروی دریایی، یکی از بزرگترین مسوولیتهایم این است که افراد خود را در یک نظم و انضباط درست کاری قرار دهم. این یکی از مهمترین وظایف من است. حاکمیت قانون چیزی است که ما را از دشمنانمان جدا میکند. رئیسجمهور آمریکا نیز باید دارای چنین خواسته مشابهی باشد. ارزشهای رئیسجمهوری آمریکا با ارزشهای ارتش آمریکا ناهمساز است. اگر چنین ناهمسازی وجود داشته باشد، بیشترین خسارت به ارتش آمریکا وارد میشود. این در حالی است که به نظر میرسد این ناهمسازی میان ارتش و رئیسجمهوری آمریکا تنها محدود به مورد سرباز متخلف نیست. اخیرا پنتاگون اعلام کرده است که عملیات آمریکا در شمال سوریه برای مبارزه با داعش ادامه خواهد یافت. این اظهارنظر در شرایطی ابراز شده است که رئیسجمهوری آمریکا پیشتر به صراحت اعلام کرده بود که عملیات ارتش آمریکا در سوریه متوقف شده و درگیر شدن آمریکا در خاورمیانه به سود آنها نیست. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، خودروهای زرهی «بردلی» وارد سوریه شدهاند. یکی از فرماندهان این گروهان به نیروهای خود میگوید: آیا همه روبهراه هستند؟ میدانید که بردلیها قسمت مهم داستان ما هستند. قدرت ما در جنگ. برای همین است که ما بردلیها را با خود به جنگ میآوریم. اما چرا این بردلیها را الان به اینجا آوردهایم؟ وظیفه ما شکست داعش است. افزون بر این باید از نفت هم محافظت کنیم.
نیویورکتایمز با بیان اینکه ارتش گویی وظیفهاش جمع کردن هرج و مرجی است که ترامپ به یادگار گذاشته است، اشاره میکند که نیروهای آمریکایی هماینک در بخشهایی از سوریه مستقر شدهاند.
به نوشته این روزنامه ارتش حالا مجددا عملیات مبارزه با تروریسم را از سر گرفته است. این اقدام ارتش در شرایطی صورت میگیرد که ترامپ دو ماه پیش دستور داده بود سربازان آمریکا سوریه را ترک کنند و مسیر را برای حضور نیروهای ترکیه در شمال سوریه باز کرده بود. این عملیات نشان میدهد بهرغم دستور تخلیه کامل نیروهای آمریکا از سوریه، رئیسجمهوری هنوز ۵۰۰ سرباز در داخل خاک این کشور نگه داشته است. ژنرال کنتف اف. مکنزی فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی منامه در بحرین به خبرنگاران گفت: طی روزها و هفتههای آینده سرعت حمله به بقایای داعش افزایش بیشتری به خود خواهد گرفت. آمریکا به همراه نیروهای متحد خود در جنگ با داعش توانسته است اقدامات آنها را به مقدار قابلملاحظهای در روی زمین کماثر کند. حتی آنها توانستند در یک عملیات غافلگیرکننده در ۲۶ اکتبر، ابوبکر بغدادی، رهبر این گروه را شکار کنند. بهرغم اینکه نیروهای آمریکایی پشت نیروهای کرد را در برابر حمله ترکیه خالی کردند اما آمریکا با همکاری کردها چند عملیات علیه نیروهای داعش تدارک دیده است. حالا مککنزی خبر میدهد که قرار است پس از این چند همکاری کوتاه، نیروهای آمریکایی در مقیاس وسیعی اقدامات خود را علیه داعش شدت ببخشند.