چه کسانی یک شبه در ایران پولدار میشوند؟
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از رکنا، این روزها افرادی که یک شبه به ثروت های نجومی دست پیدا می کنند. ارتباط های خاص، رانت اطلاعاتی، صادرات و واردات های خاص و... همه و همه باعث شده که این افراد به پول های عجیب و غریب دست پیدا کنند و از دل همین افراد سلطان ها (سلطان سکه، قیر و...)، بابک زنجانی ها، شهرام جزایری ها و... متولد می شوند. مردم عادی نیز در این بلبشوی اقتصادی به دامن دلار و سکه چنگ می زنند تا بتوانند به ثروت دست یابند. با آن که قوه قضائیه به شدت «از کجا آورده اید؟» را پیگیری می کند اما هنوز هم این افراد جولان می دهند.
جولان برخی جوان ها با خودروها، لباس ها و زندگی های لاکچری (در خیابانها و فضای مجازی) باعث شده که بسیاری از مردم حسرت به دل بمانند. از سوی دیگر هستند بزهکارانی که برای به دست آوردن ثروت نه چندان زیاد به سرقت، کلاهبرداری و... روی می آورند تا جوابی به حسرت های زندگی بدهند. شاید این بزهکاران راه اشتباهی را به در پیش گرفته اند اما به نظر خودشان فرقی بین ثروتمندان یکشبه و بزهکاران نیست.
جعفر بای به بررسی ثروت های یک شبه پرداخته و تاکید کرد: به دلیل اقتصاد بیمار و ثروتمند شدن قارچ گونه برخی از افراد که هیچ گونه تخصص، سواد و تبحر نداشته و یا متصل به خاندان ثروتمند نیستند، به پول های بادآورده دست پیدا می کنند. ثروتمند شدن آیین و آدابی دارد. ثروتمندی پدیده ای است که اگر فعالان اقتصادی به دنبال رسیدن به آن باشند طی فرآیندی به تدریج رخ می دهد.
او با اشاره به ثروتمند شدن اتفاقی، افزود: قطعا این ثروت مشکوک و بیمارگونه است چرا که نمی شود یک شبه به ثروت بیکران رسید و راه چند ساله را طی کرد. اما در جامعه ما به دلیل اقتصاد بیمار، دور زدن قانون، بهره گیری از پدیده های شوم چون ویژه خواری، رابطه بازی و رانت اداری افراد زیادی هستند که یک شبه به ثروت عجیب و غریبی رسیدند. فردی ورشکسته با زد و بندی بسیار ماهرانه در مدتی کوتاه به ثروت نجومی و غیرقابل تصور دست می یابد. این افراد با ریخت و پاش های، هزینه کردهای بی رویه و زندگی اشرافی چنان رفتار می کند که برای اطرافیان سوالاتی ایجاد می کند که چگونه و از چه طریقی این فرد به چنین ثروتی رسیده است؟ در لاتاری برنده شده یا ویژه خواری کرده است؟ برای این سوالات نمی توان پاسخی یافت.
این جامعه شناس تاکید کرد: کار اندک و همکاری مرموز با نهاد و سازمانی در مدت کوتاه باعث ثروتمندی ناگهانی و انباشت پول بی حد و حصر در جیب افراد می شود. این افراد و فرزندانشان آه در دل مردم می آفرینند و غم و اندوه اجتماعی می افزایند، قطعا زندگی مشکوکی را برای دیگر شهروندان پدید می آورند. انگشت اشاره حیرت و تعجب عمومی، این ثروتمندان را نشانه می گیرد.
جعفر بای با اشاره به این که قوه قضایی عزم راسخی را برای مبارز با فساد و اینگونه افراد را جزم کرده است، گفت: قوه قضائیه سوال« از کجا آورده اید؟ »را دنبال کند تا به منشا مفاسد بزرگی دست یابد و حق اجتماعی (که قربانیان زیادی دارد) را بازپس گیرند. افرادی که پول یک شبه به جیب زده اند خشم عمومی را نسبت به ارزش ها و باورهای فرهنگی و اجتماعی برمی انگیزند.
این جامعه شناس تاکید کرد: جوانان در نهج البلاغه می خوانند: «کاخی ساخته نمی شود، مگر این که کوخی ایجاد گردد. ثروتی جمع نمی شود مگر این که ظلم و ستمی ایجاد شده باشد.» قطعا با این باور و اعتقاد حضور ثروتمندان نجومی علامت سوالی به وجود می آورد که مگر می شود یک شبه ره صدساله پیمود؟ رفتار افراد ثروتمند گاهی سوق دهنده سایر افراد به سوی لاتاری، قمار و شرط بندی می شود. برخورد با این افراد که مدعی هستند کسی کاری به کارشان ندارد و با پول همه کار می کنند، امید در دل جوانان رشد می کنند و حق پیروز می شود. اگر کسی ظلمی می کند چشم بیدار جامعه با مجازات پاسخ او را خواهد داد. برخورد با ثروتمندان یک شبه هشداری است برای متخلفان که هرگز در امان نخواهند بود. اجرای حق و عدالت گواراست.