معرفی کم مصرف ترین خودروهای داخلی
به گزارش اقتصاد نیوز، تولید خودروهای هیبریدی، پلاگین هیبریدی، الکتریکی، گازسوز و انواع دیگری از از سوخت ها در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته اند. بالا بودن قیمت خودروهای الکتریکی و هیبریدی موجب می شود بسیاری از افراد توان خرید آنها را نداشته باشند. در ادامه به کم مصرف ترین خودروهای بنزینی بازار ایران اشاره میکنیم که به دو دسته خودروهای تولیدی و خودروهای وارداتی تقسیم می شوند. در این مقاله به بررسی خودروهای تولیدی و مونتاژی می پردازیم.
خودروهای هیبریدی و پلاگین هیبریدی بسیار کم مصرفی به صورت وارداتی در بازار ایران وجود دارد. اما در این لیست فقط به خودروهای بنزینی اشاره خواهیم نمود.خودروهایی همچون بی ام و i۸، میتسوبیشی اوتلندر پلاگین هیبرید، مینی کلابمن پلاگین هیبرید، تویوتا پریوس، تویوتا کمری هیبرید و هیوندای سوناتا هیبرید جزء کم مصرف ترین خودروهای هیبرید و پلاگین هیبرید موجود در بازار ایران هستند. که در این لیست جایی ندارند زیرا خودروهای وارداتی هستند. همچنین می خواهیم به کم مصرف ترین خودروهای بنزینی بپردازیم و همانطور که گفتیم این خودروها از سیستم های هیبریدی و پلاگین هیبریدی بهره می برند. به گفته خودروسازان ایرانی به زودی شاهد حضور خودروهای ایرانی هیبریدی در خیابان ها خواهیم بود. اما باید دید به زودی از دید مدیران چقدر خواهد بود.
خودروهای داخلی در این لیست شامل خودروهایی هستند که در ایران مونتاژ و یا تولید میشوند. اعداد و ارقامی که در ادامه بیان می شوند چه از لحاظ مصرف سوخت و چه از لحاظ اسب بخار، اعدادی هستند که توسط کمپانی و یا مراجع معتمد بیان شده اند و در شرایط متفاوت آب و هوایی و انواع مختلف بنزین کمی دچار تغییرات می شود اما در مجموع میتوان به این اعداد و ارقام تا حدود زیادی اعتماد کرد.
خودروهای امروزی پژو پارس و پژو 405 از موتور پژو 206 یا همان موتور TU5 استفاده می کنند که بسیار از نمونه های قدیمی تر مصرف کمتری دارند. به همین دلیل نمونه ی موتور TU5 این خودرو ها توی جایگاه پنجم قرار میگیره اما چون از موتور یکسانی با 206 بهره می برند بررسی آنها را به بخش 206 موکول می کنیم.
خودرو پراید با وجود این که سال های سال از عمر آن میگذرد اما همچنان به عنوان یکی از کم مصرف ترین خودروهای بازار ایران به حساب میآید. نمونههای پراید که حدود 4 تا 10 سال پیش تولید شده تند از سیستمهای کره ای در انژکتور و سوخت رسانی بهره می بردند و از مصرف بسیار پایین 6.8 لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر برخوردار بودند. اما نمونه های جدید با توجه به تغییرات ایجاد شده در انژکتور و سیستم سوخت رسانی ایرانی و کم کیفیت به دلیل تحریم ها دارای مصرف بالای ۸ لیتر هستند که برای خودروی ۶۹ اسب بخاری عدد بسیار بالایی به حساب می آید. اما باید گفت بدون شک نمونه های کمی قدیمی تر با سیستم های انژکتور وارداتی یکی از کم مصرف ترین خودروهای ایران هستند.
تندر ۹۰ خودرو بعدی در لیست کم مصرف ترین خودرو های داخلی می باشد که با موتوری ۱۶۰۰ سی سی قدرتی برابر ۱۱۰ اسب بخار و گشتاوری برابر با ۱۴۸ نیوتن متر ایجاد می کند. مصرف سوخت این سدان نه چندان زیبا ۹ لیتر در شهر، شش و نیم لیتر در جاده و ۸ لیتر در سیکل ترکیبی است. که هر چند با خودروهای روز دنیا بسیار تفاوت دارد اما به نسبت دیگر خودروهای داخلی رقم قابل قبولی به حساب می آید. انواع مختلفی از خودروهای تندر 90 در بزار موجود است که نمونه های اتوماتیک و پارس تندر از صرف سوخت کمی بالاتر بهره می برند.
پژو 206 محبوب و کم مصرف
خودروی ۲۰۶ هر چند یک خودرو به روز به حساب نمی آید و حدود بیست سال از عمر آن گذشته اما همچنان یکی از بهینه ترین خودروهای بازار از لحاظ مصرف سوخت به حساب می آید. این خودرو با ۲ موتور TU3 برای تیپ ۲ و TU۵ برای تیپ ۵ به بازار عرضه میشود. که نمونه TU3 با موتور ۱۳۶۸ سی سی می تواند حدود ۸۰ اسب بخار قدرت تولید کند. TU3 از مصرف پایین تری به نسبت TU5 برخوردار است. این خودرو در شهر لیتر به ازای هر 100 کیلومتر، در جاده ۴.۹ لیتر در 100 کیلومتر و در سیکل ترکیبی ۷ لیتر بنزین به ازای هر 100 کیلومتر مصرف می کند. نمونه های دارای موتور TU5 از قدرت بالاتری برخوردار است و حدود ۱۰۰ اسب بخار قدرت در اختیار شما قرار می گذارد. مصرف میانگین این خودرو نیز حدود ۷.۸ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر است و در عموم خودروهای جدید دسته ی پژو که توسط ایرانخودرو عرضه می شود این موتور گنجانده شده است. خودروهای پژو پارس و پژو 405 که از این موتور استفاده می کنند به دلیل وزن بیشتر، به نسبت 206 تیپ 5 مصرف بالاتری دارند.
کم مصرف ترین خودرو داخلی را میتوان ام وی ام ۱۱۰ دانست که در دو مدل سه سیلندر و چهار سیلندردر بازار موجود است. از بین این دو نمونه فقط مدل سه سیلندر آن در داخل مونتاژ می شود. نمونه سه سیلندر این خودرو ۸۱۲ حجم دارد و قدرت آن ۵۲ اسب بخار است. مصرف سوخت این خودرو در استفاده های شهری ۸.۵ لیتر، در بزرگراه ۵.۴ لیتر و در سیکل ترکیبی ۷.۵ لیتر به ازای هر 100 کیلومتر است. نمونه وارداتی و چهار سیلندر این خودرو نیز از مصرف سوخت بسیار پایینی برخوردار است و تفاوت چندانی با نمونه سه سیلندر آن ندارد. مدل چهار سیلندر دارای حجم موتور ۱۱۰۰ سی سی است و مصرف میانگین آن حدود ۷.۹ لیتر است.