زنان دوچرخهسوار خیابانها را تسخیر کردند +عکس
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از تابناک،در کوچهها دختربچهها هم مثل پسربچهها سوار دوچرخه بودند و بازی میکردند. بعد ناگهان این تصویر هر روز کمتر و کمتر شد و بعد به کل از خیابانهای مصر رخت بربست. ترافیک در شهرهای بزرگ بیشتر شد، وسایل حملونقل عمومی بیشتر شد و از همه مهمتر موجی به راه افتاد که همیشه با بیشترین محدودیتها برای زنان همراه است.
حالا، اما دوباره زنان مصر همت کردند و به دنبال پس گرفتن خیابانهای شهرند. در یک سال گذشته دو استارتاپ تازه به همت زنان در قاهره راه افتاد که هر دو به زنان آموزش دوچرخهسواری و تعمیر دوچرخه میدهد. منا و نوران فاروق، دو خواهر جوان اهل قاهرهاند که استارتاپ «دوسی» را راه انداختند. دو خواهری که میگویند خسته از ترافیک دیوانهکنندهی قاهره، آلودگی هوا و عرف بیدلیلی که دوچرخهسواری زنان را «زشت» میداند، تصمیم گرفتند این استارتاپ را راه انداخته و جلوهی دیگری به شهر دهند. به دلیل اینکه سالهاست بیشتر زنان مصر دوچرخهسواری نمیکنند، شمار زنانی که بتوانند مربی شوند، اندک است و تقاضا برای یادگیری فراوان. این دو خواهر در همان ماه اول با ۲۰۰ تقاضای ثبتنام از سوی زنان روبه رو شدند، در حالی که به سختی توانستند ۵ مربی زن پیدا کنند. این وضعیت، اما کمکم بهتر شد. استارتاپ آنها ابزار دیجیتالی است که به زنان متقاضی یادگیری دوچرخهسواری را به زنان مربی وصل میکند. دو خواهر توانستند از اواخر تابستان، استارتاپ خود را در شهر اسکندریه نیز فعال کنند.
یک تفاوت مهم استارتاپ این دو خواهر در این است که تمام موارد ایمنی دوچرخهسواری را نیز آموزش داده و دوچرخه سواری با کلاه ایمنی را تبلیغ میکنند. بسیاری از افرادی که در مصر دوچرخه سوار میشوند، به این نکات ایمنی توجهی نمیکنند. این دو خواهر میگویند برای آنها به غایت مهم است که زنان متقاضی از همان ابتدا یاد بگیرند توجه به نکات ایمنی دوچرخهسواری نه امر اضافه، که ضرورت اولیه است.
کمی قبل از «دوسی»، استارتاپ دیگری هم به نام «این زن میتواند براند در مصر راه افتاد. استارتاپی که تاکنون به ۸۰۰ زن بین ۲۰ تا ۷۶ ساله آموزش دوچرخهرانی داده است و در سه شهر قاهره، اسکندریه و جیزه فعال است. این استارتاپ به زنان آموزش تعمیر دوچرخه هم میدهد. آموزش مفیدی که زنان را در رتق و فتق دوچرخه خودکفا کرده و امیدوار است باعث شود، بعضی زنان از این مهارت، کسب و کاری برای خود دستوپا کنند. «این زن میتواند براند» به تازگی به زنان متقاضی آموزش دوچرخه سواری در مسیرهای طولانی ۴۰ تا ۶۰ کیلومتر هم ارائه میدهد و امیدوار است نسلی از زنان دوچرخهسوار حرفهای را تربیت کند.
همهی این زنان، اما متفقالقول میگویند که انگیزه و اشتیاق اصلی را از مشاهدهی سالی الجندى گرفتند؛ زنی که به «بانوی آهنین» مصر معروف است. سالی که اهل اسکندریه است، گروه «موتورسواران اسکندریه» را راه انداخت. گروهی متشکل از زنان و مردان علاقهمند به موتورسواری حرفهای و برگزاری مسابقات موتورسواری. سالی بعد در سال ۲۰۱۵ یک آکادمی مستقل برای آموزش موتورسواری به دختران و زنان جوان راه انداخت.
حالا چند سالی است این زنان جوان هر جمعه صبح، جلوی درب اصلی کتابخانهی اسکندریه جمع میشوند و دستهجمعی عازم موتورسواری در کنارههای ساحلی اسکندریه میشوند. این تصویر در ابتدا، برای خیلی از مردم شهر شوکهکننده بود. عدهای زنان موتورسوار را هو کرده یا به سوی آنها سنگ پرتاب میکردند. اما زنان دست از موتورسواری برنداشتند و کم کم مردم شهر عادت کردند که هر جمعه گروه زنان موتورسوار را در شهر ببینند.
وقتی «دوسی» به اسکندریه هم رسید، سالی خیلی زود به حمایت از این حرکت آمد و در تبلیغ این اپلیکیشن و هدفاش، ویدئویی ضبط کرد. هدف بعدی «دوسی» در این است که به زنان آموزش دهد با مهارت دوچرخهسواری دنبال کسب وکاری باشند. برای مثال به عنوان پیک موتوری کاری بگیرند و بتوانند برای خود درآمدی داشته باشند.
کماکان بزرگترین چالش و مشکل سر راه آنها مردان اسلامگرای محافظهکارند که یا مستقیم به آنها فحاشی کرده، سنگ پرتاب کرده و انگ میزنند یا سعی میکنند از منبر مساجد و زیر پای افراد بانفوذ محلی نشستن، دنبال راهی برای ممنوعیت دوچرخهسواری زنان باشند. خوشبختانه حتا بعضی زنان دانشجو در «الازهر» نیز مشتری اپلیکیشن آنها شدند، زنانی که متحدان این حرکت در نقطهی اصلی مذهب در مصر شدند.