آغاز مجدد فعالیت محور گفت‌وگوی ایران-عمان؛ دیدار ظریف و بن‌علوی در مسقط

کدخبر: ۳۱۷۶۹۹
اقتصادنیوز؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در چارچوب دور اول رایزنی‌های مستمر دو جانبه میان ایران و عمان با همتای عمانی در مسقط دیدار کرد. پیش‌تر و در خرداد سال جاری خالد الجارالله، معاون وزیر خارجه کویت درباره با اشاره به رفت و آمدهای دیپلماتیک میان تهران و مسقط گفته بود: سفر وزیر خارجه عمان به تهران و ارتباطات میان مسقط و آمریکا نشان دهنده وجود تلاش‌هایی برای کاهش تنش و مذاکرات است. در سال 2013 نیز دیپلمات‌های ایران و آمریکا در مسقط مذاکراتی را آغاز کردند که نهایتاً به برجام منتهی شد.
آغاز مجدد فعالیت محور گفت‌وگوی ایران-عمان؛ دیدار ظریف و بن‌علوی در مسقط

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر امروز و در چارچوب رایزنی‌های مستمر دو جانبه میان ایران و عمان عازم مسقط شد.

ساعتی پیش دور اول گفت‌وگوهای وزیران امور خارجه ایران و عمان در مسقط برگزار شد.

ظریف عمان

کویت: تحرکات دیپلماتیک میان تهران و مسقط تلاش برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا است

گفتنی است، در خرداد سال جاری خالد الجارالله، معاون وزیر خارجه کویت در گفت‌وگو با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا اتفاقات اخیر منطقه تکرار سناریوی کره شمالی و آمریکا است گفت: سناریوی کره شمالی موفقیت آمیز بود و امیدواریم که تنش‌های اخیر منطقه به میز مذاکرات منتهی شود.

به گزارش روزنامه الرای، وی افزود: به نظر می‌رسد که مذاکرات آغاز شده است زیرا ما شاهد تحرکات و تماس‌هایی هستیم. سفر وزیر خارجه عمان به تهران و ارتباطات میان مسقط و آمریکا نشان دهنده وجود تلاش‌هایی برای کاهش تنش و مذاکرات است.
 
الجارالله گفت: کویت از هر تلاش برای کاهش تنش‌های منطقه استقبال می‌کند.
 
معاون وزیر خارجه کویت در ادامه گفت: دیدگاه دولت نخست وزیر عراق در رابطه با تنش به وجود آمده در منطقه را شنیدیم و از هرگونه تلاشی از سوی عراق و طرف‌های دیگر برای پایان تنش استقبال می‌کنیم.

وی افزود: در سال 2013 عمان میانجیگر مذاکرات هسته ای میان ایران و آمریکا نبود بلکه تنها محل این مذاکرات را تأمین کرد. 

 
yrP16lVTVjUe

عمان: آماده‌ایم مثل سال 2013 میان ایران و آمریکا میانجی‌گری کنیم

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از برنا؛  پیش از این و در اردیبهشت 1398 «حنینه المغیری» بامداد پنجشنبه در مصاحبه با تارنمای آمریکایی المانیتور افزود، در سال 2013 عمان میانجیگر مذاکرات هسته ای میان ایران و آمریکا نبود بلکه تنها محل این مذاکرات را تامین کرد.

وی با اشاره به روابط دوستانه عمان با دولت های ایران و امریکا گفت، ما می توانیم مجددا نقشی در حل تنش بوجود آمده میان دو کشور داشته باشیم.

سفیرعمان در آمریکا به ویژگی های سیاست خارجه مسقط پرداخت و گفت، یکی از اصول اصلی سیاست خارجه عمان عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه است.

المغیری تصریح کرد، از دیگر اصول سیاست خارجه عمان می توان به نقش میانجیگری در حل بحران های منطقه ای اشاره کرد.

وی درباره روابط مسقط - تهران گفت، ایران یکی از همسایگان خوب عمان است و ما دارای روابط خوب و پسنده ای با این کشورهستیم، عمان با همین سیاست توانست در سال 2009 کوهنوردان امریکایی بازداشت شده در ایران را آزاد کند.

مذاکرات دیپلمات‌های ایرانی و آمریکایی در سال 1392

 در نخستین روزهای ماه مارس سال 2013، مقامات آمریکایی در ویلای ساحلی سلطان قابوس، پادشاه عمان به طور محرمانه با هیات ایرانی به ریاست علی اصغر خاجی، معاون وزیر خارجه ایران ملاقات کردند.خاجی پیش تر در سال های 2008 تا 2012، نماینده ایران در مقر اتحادیه اروپا در بروکسل بود.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دیپلماسی ایرانی؛ اواخر فوریه گذشته، پس از مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در آلماتی، پایتخت قزاقستان ( 26 و 27 نوامبر)، دو عضو تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا به طور محرمانه به عمان سفر کردند و در یک ویلای ساحلی به دو مقام آمریکایی دیگر محلق شدند که از واشینگتن آمده بودند.

ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا و جیک سالیوان، مشاور معاون امنیت ملی اوباما، از واشینگتن به مسقط رفتند و پانیت تالوار، مشاور ایران کاخ سفید و رابرت آینهورن، مشاور کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه آمریکا نیز پس از مذاکرات هسته ای آلماتی به آنها پیوستند.

در عمان، مقامات آمریکایی به طور محرمانه با هیات ایرانی به ریاست علی اصغر خاجی، معاون وزیر خارجه ایران ملاقات کردند. خاجی که سپس معاون اروپا آمریکای وزارت خارجه بود، پیش تر در سال های 2008 تا 2012، نماینده ایران در مقر اتحادیه اروپا در بروکسل بود. او در بروکسل، سعید جلیلی، مذاکره کننده سابق هسته ای ایران را در ضیافت شامی همراهی کرد که از سوی خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ترتیب داده شده بود. در مارس 2009 نیز خاجی نخستین مقام ایرانی بود که پس از نزدیک به سه دهه با ناتو ملاقات کرد و در مورد افغانستان رایزنی هایی انجام داد. او پس از اینکه در سال 2012 به عنوان معاون وزیر خارجه انتخاب شد از ظرفیت خود به عنوان یک دیپلمات آشنا به امور آمریکا و اروپا استفاده کرد و روابط نزدیکی با مقامات سوئیس داشت. مقاماتی که در غیاب روابط رسمی ایران و آمریکا نقش حافظ منافع آمریکا در ایران را دارند. البته خاجی در میان ناظران غربی امور ایران چهره ای شناخته شده نبود.

هم خاجی و هم برنز و هم میزبانان آنها در عمان اجازه ندادند نشست محرمانه آنها در ماه مارس به رسانه ها درز کند. برنز که دومین دیپلمات عالی رتبه آمریکایی به شمار می رود در چهار روز نخست ماه مارس در نشست های وزارت خارجه غیبت داشت و هیچ توضیحی نیز در این زمینه ارایه نشد.وزارت خارجه ایران نیز در این زمینه خبری منتشر نکرد. هر چند که خاجی در 7 مارس به سوئیس رفت و این خبر از سوی وزارت خارجه سوئیس اعلام شد. در هفته بعد نیز سخنگوی وزارت خارجه ایران به عمان رفت که خبر آن رسانه ای شد.

مقامات آمریکایی مطلع از این نشست های محرمانه می گویند در تمامی این مذاکرات پنهانی، مقامات تیم آمریکایی در ویلای لوکس سلطان قابوس اقامات داشتند و این مذاکرات نیز در همین ویلا انجام می شد که تحت کنترل دولت قرار داشت تا هیچ خبری به رسانه ها درز پیدا نکند. با این وجود مشخص بود که تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران پیشرفت زیادی در این مذاکرات انجام نمی شود، هر چند که امکان این پیشرفت وجود داشت. به گفته منابع آگاه پس از ملاقات ماه مارس، نشستی هم برای ماه می برنامه ریزی شده بود که ایران با آن موافقت نکرد.این مقامات مطلع می گویند این مذاکرات باوجود پیشرفت اندک، مفید بودند و زمینه هایی برای درک مشترک فراهم کردند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید