سال 2020 سال مسئولیت های بزرگ برای کشورهای کوچک

کدخبر: ۳۱۹۱۰۰
اقتصاد نیوز: در سال ۲۰۲۰ برخی کشورهای کوچک اروپایی عهده‌دار مسئولیت های بزرگی می‌شوند و باید با چالش‌های روزافزونی دست و پنجه نرم کنند.

 به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم؛ "کرستی کالیولاید"، رئیس جمهور استونی روز چهارشنبه پرچم سازمان ملل را بر فراز کاخ ریاست جمهوری اش در تالین برافراشت. این کشور عضو بالتیک برای اولین بار به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل روز اول ژانویه کرسی موقتی را از این نهاد در اختیار گرفت.

استونی عضو غیر دانم شورای امنیت سازمان ملل می شود

"کالیولاید" به همین مناسبت در سخنانی اظهار داشت که استونی در دو سال آینده در سخت ترین میزهای مذاکرات دیپلماتیک جهان مشارکت خواهد کرد.  به گفته وی این جایگاه به صورت غیر قابل اجتناب ما را بزرگتر از جمعیت، مساحت و یا تولید ناخالص داخلی ما خواهد کرد.

وی افزود: ما در این دوران برای یک نظم جهانی مبتنی بر ارزش ها و قوانین بین المللی که بدون آن ما و بسیاری کشورها جایگاهی در دنیا نخواهیم داشت کمک خواهیم کرد.

وزیر امور خارجه استونی هم در سخنانی غرور آمیز اظهار داشت که در دو سال آینده ما در مرکز سیاست جهانی قرار خواهیم گرفت. استونی به عنوان یکی از اولویت های خود در این جایگاه به مسئله امنیت سایبری خواهد پرداخت.

استونی به عنوان یک کشور عضو ناتو و اتحادیه اروپا تمایل دارد خود را به عنوان یک کشور نمونه برای پیشرفت های دیجیتالی نشان دهد. در ژوئن سال 2019 کشورهای عضو سازمان ملل استونی را به عنوان یکی از پنج عضو جدید غیر دائم شورای امنیت انتخاب کردند. به این ترتیب این کشور اروپایی با حدود 1.3 میلیون نفر جمعیت به مدت دو سال در قدرتمندترین نهاد سازمان ملل صاحب کرسی شده و در ماه می سال 2020 ریاست این نهاد را بر عهده خواهد گرفت. آلمان هم در سال های 2019 و 2020 به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت انتخاب شده است.

کرواسی عهده دار ریاست دوره ای بر اتحادیه اروپا می شود

در اول ژانویه سال 2020 یک کشور جوان اروپایی دیگر هم مسئولیتی بزرگ را بر عهده خواهد گرفت. کرواسی هم زمان با شروع سال جدید میلادی به مدت 6 ماه ریاست دوره ای بر اتحادیه اروپا را بر عهده خواهد گرفت. این کشور تازه در سال 2013 عضو اتحادیه اروپا شده و در دوره این مسئولیت خود وظیفه هدایت جلسات وزرای اتحادیه اروپا در بروکسل و تصمیم گیری و پیشبرد برنامه  های سیاسی این تشکل را بر عهده دارد. کرواسی در نیمه دوم سال 2020 این مسئولیت را به آلمان واگذار خواهد کرد.

شعار کرواسی برای عهده داری این مسئولیت "اروپای قدرتمند در دنیای در حال تغییر است". سیاستمداران ارشد کرواسی اخیرا بر یک مسئله یعنی توسعه جمعیتی اتحادیه اروپا تاکید دارند. نه تنها کشور کرواسی بلکه دیگر کشورهای جنوب شرقی اروپا از طریق مهاجرت و نرخ تولد پایین شدیدا جمعیت خود را از دست داده اند.

بر اساس اطلاعات سازمان ملل جمعیت کرواسی تا سال 2050 می تواند 17 درصد کاهش یابد. نخست وزیر کرواسی اخیرا در مصاحبه ای این مسئله را به عنوان یک مشکل ساختاری و موجودیتی عنوان کرده است.

دراین میان بخصوص مسئله برگزیت که نخست وزیر انگلیس می خواهد در اواخر ژانویه سال جاری میلادی آن را نهایی کند ریاست دوره ای جدید اروپا را درگیر خود خواهد کرد.

همچنین کرواسی باید مهارت مذاکرات خود را در بحث ها درباره چارچوب مالی هفت ساله آینده اتحادیه اروپا نشان دهد. در حال حاضر اختلافات آشکاری دراین باره بین کشورهای اروپایی و پارلمان این اتحادیه وجود دارد. با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و حذف بودجه این کشور برای اتحادیه اروپا این اتحادیه با شکاف بودجه بزرگی مواجه خواهد شد که باید آن را پر کند.

مسئله گسترش اتحادیه اروپا هم از دیگر موضوعاتی است که در دوره ریاست دوره ای کرواسی بر اتحادیه اروپا باید به آن پرداخته شود.

آلبانی رئیس سازمان امنیت و همکاری اروپا می شود

هم‌زمان با آغاز سال نو میلادی آلبانی هم ریاست ادواری سازمان امنیت و همکاری اروپا را از اسلواکی تحویل گرفت. در این سازمان که مقر مرکزی آن در وین پایتخت اتریش است، مجموعا 57 کشور از اروپا، آمریکای شمالی و آسیا عضویت دارند.

آلبانی از سال 2014 نامزد عضویت در اتحادیه اروپا است. این کشور به مدت یک سال این مسئولیت را عهده دار خواهد شد و بعد از آن این سمت را در سال 2021 به سوئد تحویل خواهد داد.

 سازمان امنیت و همکاری اروپا فعالیت‌ها و تکالیف متنوعی، از نظارت‌های انتخاباتی، تلاش برای حفظ آزادی مطبوعات و حفاظت از حقوق اقلیت‌ها گرفته تا مأموریت‌هایی از جمله در نظارت بر مناطق مورد مناقشه‌ای مانند شرق اوکراین را دارد.  

"جنت کاکاج"، وزیر خارجه آلبانی، جولای گذشته در وین گفته بود که کشورش "مصمم است به عنوان رئیس سازمان امنیت و همکاری اروپا در راه امنیت و ثبات این قاره تلاش کند."

پس از فروپاشی یکی از انعطاف‌ناپذیرترین رژیم‌های کمونیستی در حدود 30 سال پیش در آلبانی، این کشور دگرگونی دشواری را پشت سر گذاشت.

سازمان امنیت و همکاری اروپا هنوز هم به خاطر مشکلات کماکان موجود در آلبانی، در حال انجام مأموریتی همراه با شرکای بین‌المللی و محلی در راستای رفع مناقشه‌های دامنه‌دار میان جناح‌های سیاسی در این کشور حوزه بالکان است.

"دی راما"، نخست‌وزیر و رهبر حزب سوسیالیست آلبانی (PS)، در حال حاضر بدون حضور اپوزیسیون پارلمانی بر این کشور حکومت می‌کند، زیرا حزب دست راستی دموکرات (PD) مجلس را تحریم کرده است.

انتخابات محلی آلبانی در ژوئن سال 2019 نیز بدون حضور اپوزیسیون برگزار شد و مخالفان، حزب سوسیالیست را به تقلب انتخاباتی متهم کردند. اپوزیسیون آلبانی همچنین مدعی رخنه فساد و تبهکاری سازمان‌یافته در سیاست این کشور است.

"وتون سوروی"، تحلیلگر سیاسی از کشور همسایه کوزوو که اکثریت جمعیت آن را آلبانیایی‌ها تشکیل می‌دهند، نوشته است: «اگر به ریاست سازمان امنیت و همکاری اروپا به عنوان دارویی مؤثر علیه مناقشات و معضلات دوران گذار یک دموکراسی بنگریم، باید بگوییم که اینک آلبانی در موقعیتی متناقض قرار گرفته و عرضه‌کننده و مصرف‌کننده هم‌زمان این دارو شده است.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید