هزینههای نظامی در سطح جهانی رکورد زد
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از یورو نیوز، بر اساس تازهترین گزارش موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم موسوم به سیپری (SIPRI) هزینههای نظامی در جهان در سال ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸، حدود ۳.۶ درصد افزایش یافته است که بیشترین افزایش سالانه از سال ۲۰۱۰ تاکنون است.
پنج کشور که بیشترین هزینه نظامی را در سال ۲۰۱۹ داشته اند و ۶۲ درصد کل هزینه نظامی جهانی را به خود اختصاص دادهاند شامل ایالات متحده آمریکا، چین، هند، روسیه و عربستان سعودی می باشد.
این نخستین باری است که دو کشور آسیایی (چین و هند) در میان ۳ کشور اول در لیست بیشترین هزینه نظامی در سطح جهان جای گرفتهاند.
مجموعه هزینه نظامی جهانی در سال ۲۰۱۹ معادل ۲.۲ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی بوده است که تقریبا ۲۴۹ دلار به ازای هر نفر می باشد.
دکتر نان تیان، محقق موسسه سیپری می گوید: «هزینههای نظامی جهانی در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۰ میلادی، ۷.۲ درصد افزایش داشته است که نشاندهنده آن است که شیب هزینه نظامی جهانی در سالهای اخیر مسیری صعودی طی کرده است.»
این بالاترین سطح هزینه نظامی پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ و احتمالا نقطه اوج هزینههای نظامی جهانی است.
هزینههای نظامی ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ با ۵.۳ درصد افزایش به ۷۳۲ میلیارد دلار رسیده است که ۳۸ درصد کل هزینه نظامی جهانی را به خود اختصاص می دهد.
میزان افزایش هزینههای نظامی آمریکا در سال ۲۰۱۹ به تنهایی معادل کل هزینههای نظامی آلمان در همین سال است.
متوسط هزینههای نظامی برای کشورهای قاره آمریکا، ۱.۴ درصد تولید ناخالص داخلی، برای کشورهای قاره آفریقا ۱.۶ درصد ، در آسیا و اقیانوسیه ۱.۷ درصد ، در اروپا ۱.۷ درصد و در خاورمیانه ۴.۵ درصد گزارش شده است.
پیتر ویزمن، محقق ارشد موسسه سیپری می گوید: «رشد اخیر در هزینههای نظامی آمریکا تا حد زیادی به خاطر بازگشت رقابتهای بین قدرتهای بزرگ در سطح جهانی است.»
چین و هند؛ بیشترین هزینههای نظامی در آسیا
چین و هند دو کشور آسیایی هستند که به ترتیب ردههای دوم و سوم جهانی را از نظر هزینههای نظامی در جهان به خود اختصاص دادهاند. هزینههای نظامی چین در سال ۲۰۱۹ به ۲۶۱ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با سال ۲۰۱۸ حدود ۵.۱ درصد افزایش نشان می دهد.
هند نیز با ۶.۸ درصد رشد هزینههای نظامی در سال ۲۰۱۹ مخارجش در این حوزه به ۷۱.۱ میلیارد دلار بالغ گشته است.
به گفته سیمون ویزمن، محقق ارشد سیپری، تنشها و رقابتهای هند با پاکستان و چین از جمله دلایلی است که باعث افزایش هزینههای نظامی آنها شده است.
علاوه بر چین و هند، ژاپن با ۴۷.۶ میلیارد دلار و کره جنوبی با ۴۳.۹ میلیارد دلار از جمله کشورهایی در آسیا هستند که مخارج نظامی قابل توجهی دارند.
آلمان بالاترین هزینههای نظامی در اروپا را دارد
هزینههای نظامی آلمان در سال ۲۰۱۹ با ۱۰ درصد افزایش به ۴۹.۳ میلیارد دلار بالغ گشته است.
آلمان بالاترین درصد افزایش در هزینههای نظامی را در میان ۱۵ کشور اول این لیست داراست. افزایش تهدیدات از سوی روسیه از جمله دلایل این افزایش ذکر شده است.
در میان کشورهای عضو ناتو در اروپای مرکزی نیز شاهد افزایش قابل توجهی در هزینههای نظامی هستیم. بعنوان نمونه، بلغارستان با افزایش ۱۲۷ درصدی (عمدتا برای خرید هواپیماهای نظامی) و رومانی با افزایش ۱۷ درصدی از جمله این کشورها هستند.
کل هزینههای نظامی ۲۹ کشور عضو ناتو در سال ۲۰۱۹ به ۱۰۳۵ میلیارد دلار بالغ شده است.روسیه در سال ۲۰۱۹ چهارمین کشور جهان از نظر هزینههای نظامی بوده است که با افزایش ۴.۵ درصدی، مخارجش به ۶۵.۱ میلیارد دلار رسیده است.
هزینه های نظامی در کشورهای آفریقایی
درگیری های مسلحانه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا از محرکهای اصلی افزایش در هزینههای نظامی بوده که باعث عدم ثبات در مخارج نظامی در این کشورها شده است.
برای نمونه در سال ۲۰۱۹، بورکینافاسو ۲۲ درصد، کامرون ۱.۴ درصد و مالی ۳.۶ درصد هزینههای نظامی شان افزایش داشته است. در مقابل چاد با منفی ۵.۱ درصد، نیجر با منفی ۲۰ درصد و نیجریه با مفی ۸.۲ درصد شاهد کاهش در هزینههای نظامیشان هستیم.
در میان کشورهای حوزه آفریقای مرکزی که درگیرهای مسلحانه در آنها بیشتر است، شاهد افزایش هزینههای نظامی بوده ایم. جمهوری آفریقای مرکزی با ۸.۷ درصد، جمهوری دموکراتیک کنگو با ۱۶ درصد و اوگاندا با ۵۲ درصد، هزینههای نظامی شان را افزایش دادهاند.