اختلاف نظر در اروپا همزمان با نزاع آمریکا و چین در سازمان ملل
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، فرانسه دو ماه است که در تلاش است تا واشنگتن و پکن را متقاعد کند که به قطعنامه توقف درگیری در کشورهایی مانند افغانستان و یمن در دوران شیوع کرونا رای مثبت دهند.
فرانسه و تونس پیش نویس این قطعنامه را ارائه کردند اما آلمان و استونی روز پنجشنبه قطعنامه دیگری را مطرح کردند که درباره آن هماهنگی با فرانسه صورت نگرفته است و لحنی دارد که برای دولت آمریکا خوشایندتر است.
مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز همان روز در گفتگو با وزیر امور خارجه استونی درباره "اقداماتی مبتنی بر همکاری" در شورای امنیت صحبت کرد.
یک دیپلمات در این باره گفت: همه میدانند چه کسی پشت این پیش نویس جدید است.
ریچارد گوئن، تحلیلگر امور گروه بحران بینالملل سازمان ملل میگوید: استونی و آلمان در حال جمع و جور کردن آشفته بازاری هستند که آمریکا ایجاد کرده است.
حملات دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا علیه سازمان جهانی بهداشت در کانون این نزاع قرار دارد. ترامپ این سازمان را به واکنش بسیار کُند در برابر همه گیری کووید 19 و پذیرش "کورکورانه" اظهارات اولیه چین درباره کروناویروس جدید متهم کرده است.
چین نیز ترامپ را به تلاش برای انحراف توجهها از نقصهای مدیریت خود در کنترل کووید 19 متهم کرده و طی دو ماه گذشته تهدید کرده است که هرگونه قطعنامهای را که به سازمان جهانی بهداشت ارجاع ندهد، وتو خواهد کرد. این در حالی است که آمریکا گفته، اگر قطعنامهای به این سازمان ارجاع دهد، آن را وتو خواهد کرد.
پیش نویس فرانسه و تونس تلاش دارد که با تاکید بر نقش "نهادهای متخصص در زمینه بهداشت" این نزاع را مهار کند.
چین و آمریکا چند روز پیش اعلام کردند که در این زمینه سازش خواهند کرد اما واشنگتن یک روز بعد موضع خود را تغییر داد.
این مساله ابتکار عمل تازه استونی را به دنبال داشت که ماه جاری میلادی ریاست چرخشی شورای امنیت را بر عهده دارد. این پیش نویس که توسط آلمان و استونی تنظیم شده، اشارهای به سازمان جهانی بهداشت ندارد.
دیپلمات دیگری اظهار کرده: اروپاییها درخصوص مفاد این طرحها اشتراک نظر دارند اما اختلافشان در زمینه روش رسیدن به آن است.
چندین دیپلمات گفتهاند که برخی کشورها از اقدام آلمان و استونی غافلگیر شدهاند و تصمیم گیری در زمینه این دو طرح دشوار خواهد بود.
گوئن، تحلیلگر امور گروه بحران بینالملل سازمان ملل، فرانسویها را از این شرایط ناراضی توصیف کرد و درباره این که در مقطع فعلی قطعنامهای بتواند تغییری ایجاد کند، ابراز تردید کرد.
وی خاطرنشان کرد: این سه عضو اتحادیه اروپا منافع متفاوتی دارند.
فرانسه به دنبال نشان دادن نفوذ خود به عنوان یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت است، آلمان امیدوار است که بر مدیریت خود در برابر شیوع کرونا تاکید کند و استونی خواستار اولویت بخشیدن به روابط امنیتی خود با واشنگتن است.
پس از استونی، فرانسه و پس از آن آلمان ریاست شورای امنیت را بر عهده خواهند داشت.