«لقمه بزرگتر از دهان نتانیاهو»؛ توصیف نیوزویک از طرح اشغال کرانه باختری

کدخبر: ۳۴۲۸۲۰
اقتصادنیوز؛ نشریه آمریکایی نیوزویک طرح الحاق کرانه باختری به اراضی اشغالی را لقمه بزرگتر از دهان نتانیاهو توصیف کرد و نوشت، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل در تلاش است از چند ماه باقی‌مانده از دوره ریاست‌جمهوری ترامپ استفاده کرده و اشغال کرانه باختری را محقق سازد اما بسیاری معتقدند او توان انجام آن را نخواهد داشت.
«لقمه بزرگتر از دهان نتانیاهو»؛ توصیف نیوزویک از طرح اشغال کرانه باختری

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ «مارک شولمن» ستون نویس نشریه «نیوزویک» در یادداشتی نوشته است، تا کنون مداخله آمریکا در امور رژیم صهیونیستی تا این اندازه آشکار نبوده است. روز یکشنبه «دیوید فریدمن» سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر، «بنی گانتز» وزیر جنگ و «گابی اشکنازی» وزیر امور خارجه این رژیم دیدار خواهد کرد.

شولمن نوشت، هدف این دیدار رفع اختلافات بین نتانیاهو و گانتز-اشکنازی درخصوص اشغال کرانه باختری است. این دومین باری است که فریدمن به‌طور کم‌سابقه‌ای به‌طور مستقیم و در بستر و جهتی که پیش‌تر دیده نشده است به امور داخلی رژیم صهیونیستی ورود می‌کند. طبق توافقی که حزب گانتز و نتانیاهو امضا کرده‌اند، «آبی‌وسفیدها» باید با بخش اشغال کرانه باختری که در طرح موسوم به «معامله قرن» «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا همراهی کنند. معامله قرن همچنین تشکیل کشور فلسطین را شامل می‌شود و تا به امروز گانتز و اشکنازی تأکید کرده‌اند طرح ترامپ باید به‌طور کامل اجرا شود و از اقدام یک‌جانبه خودداری شود. در داخل دولت ترامپ نیز بر سر این مسئله دودستگی وجود دارد اما فریدمن از آن دسته است که خواهان اشغال کرانه باختری بدون در نظر گرفتن صلح با فلسطینیان است.

در این یادداشت آمده است، علاوه بر این، ساکنین سرزمین‌های اشغالی نیز با اشغال یک‌جانبه کرانه باختری موافق نیستند. بر اساس نظرسنجی شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی، در پاسخ به این سوال که «ضروری‌ترین مسئله‌ای که دولت باید به آن بپردازد چیست؟»، ۶۹ مردم این مناطق خواستار رسیدگی به وضعیت اقتصادی، ۱۵ درصد خواستار رسیدگی به وضع شیوع ویروس کرونا، ۴ درصد خواستار مقابله با ایران و ۴ درصد خواستار اشغال بخش‌هایی از کرانه باختری بوده‌اند. همچنین ۴۶ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی کاملاً با اشغال کرانه باختری مخالف بودند، ۳۴ درصد با آن موافق بودند و ۲۰ درصد نیز نظری در این خصوص نداشتند.

شولمن در ادامه می‌نویسد، به عقیده بسیاری اشغال کرانه باختری، راه حل دو کشوری را نابود خواهد کرد. لیست بلندی از نظامیان سابق و رهبران سیاسی گفته‌اند چنین اقدامی بسیار پرهزینه خواهد بود و هیچ منافع امنیتی نخواهد داشت. اشغال کرانه باختری در خارج از مرزهای فلسطین اشغالی نیز طرفداری ندارد. چند روز پیش، «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در میان بحبوحه شیوع ویروس کرونا به سرزمین‌های اشغالی رفت تا درخصوص عواقب منفی اشغال یک‌سویه کرانه باختری هشدار دهد. روز پنجشنبه وزیر امور خارجه اردن هشدار داد این اقدام «راهی به سوی آپارتاید نهادینه‌شده در فلسطین است و دستورالعملی درباره صلح در آن دیده نمی‌شود». از سوی دیگر سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن در روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نوشت، صهیونیست‌ها باید بین عادی‌سازی روابط با دنیای عرب و اشغال یک‌جانبه کرانه باختری، دست به انتخاب بزند.

در این یادداشت آمده است، مقامات فلسطینی در واکنش به این تصمیم روابط امنیتی خود را با رژیم صهیونیستی قطع کرده و درخصوص واکنش‌های شدیدتر هشدار داده‌اند. گروه بزرگی از وکلای بین‌المللی در نامه‌ای نوشتند چنین اقدامی نقض قوانین بین‌الملل و تهدیدی جدی بری ثبات جهانی خواهد بود. حتی جامعه یهودیان آمریکا نیز علیه اشغال کرانه باختری موضع گرفته‌اند و «آیپک» به قانون‌گذاران این پیام را رسانده که با به نقد کشیدن اشغال کرانه باختری مشکلی ندارد. قانون‌گذاران دموکرات نظیر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و «جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری امسال آمریکا نیز به شدت علیه اشغال کرانه باختری موضع گرفتند.

شولمن در ادامه یادداشت خود این سوال را مطرح می‌کند که  چرا بحث اشغال کرانه باختری در میان بحبوحه شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی و در حالی مطرح شده است که در فلسطین اشغالی کسی بر آن اصرار ندارد؟

او می‌نویسد، برای کسانی که مدعی هستند «اسرائیل را خدا به مردم یهودی بخشید و هیچ‌کس نباید بخشی از آن را از ما بگیرد»، نمادگرایی عنصر مهمی است و نتانیاهو به‌عنوان یک سیاست‌مدار راست‌گرا، با مطرح کردن اشغال کرانه باختری تلاش کرد پایگاه رأی خود را تقویت کند. با توجه به این‌که احتمال انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس جمهور کاهش یافته است، نتانیاهو دریچه‌ای کوتاه تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در اختیار دارد تا تصمیم خود را عملی کند.

در انتهای این یادداشت آمده است، عده‌ای می‌گویند نتانیاهو هرگز به‌طور واقعی اشغال کرانه باختری را عملی نخواهد کرد. «ایهود باراک» نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی در این باره گفته است: «نتانیاهو این کار را نخواهد کرد. من او را از ۱۹ سالگی می‌شناسم. او برای گرفتن تصمیمات بزرگ ساخته نشده است». عده‌ای دیگر می‌گویند نتانیاهو که در معرض محاکمه قرار گرفته است در تلاش است برای خود وجهه‌سازی کند و از وی به‌عنوان نخست‌وزیری یاد کنند که بخشی از سرزمین ادعایی یهودیان را به آن‌ها برگردانده است. برخی افراد بدبین نیز معتقدند اشغال کرانه باختری توسط نتانیاهو دسیسه‌ای برای به راه انداختن انتخاباتی جدید و دستیابی به دولتی با اکثریت راست‌گرا خواهد بود و در آن صورت نتانیاهو می‌تواند قوانینی را به تصویب برساند که از محاکمه او جلوگیری کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید