واکنش آمریکا به رونمایی از شناورهای نیروی دریایی ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از رویداد۲۴ ، اوایل خردادماه سپاه پاسداران از الحاق ۱۱۲ فروند شناور موشکانداز جدید به ناوگان این نهاد نظامی در خلیج فارس خبر داد. بر اساس گزارش تسنیم این شناورها که از نوع شناورهای تندروی نسل جدید هجومی ذوالفقار، میعاد، حیدر و.. هستند قابلیت تهاجمی نیروهای مدافع امنیت خلیج فارس را بیشتر و قدرت نیروی دریایی سپاه را دوچندان کرده است.
از آنجایی که شناورهای تندروی سپاه عامل اصلی درگیریهای ایران و آمریکا در خلیج فارس است این خبر از اهمیت قابل توجهی برای رسانههای غرب برخوردار بود. فوربس در جدیدترین گزارش خود عکسهای ماهوارهای از خلیج فارس را مورد بررسی قرار داده و الحاق این شناورها به نیروی دریایی سپاه را مورد تایید قرار داده است.
این نشریه در یادداشتی به قلم اچ.آی.سوتن کارشناس امور زیردریاییها و نیروهای ویژه و نویسنده چندین کتاب در این زمینه عکسهای ماهوارهای از مانور رونمایی از این شناورها را بررسی کرده و نوشته اولین چیزی که در شمارش این شناورها در عکسهای ماهوارهای به چشمم خورد این بود که تنها ۱۰۰ شناور دیده میشدند و ایران ۹۹ شناور را روی زمین نگه داشته بود.
این نشریه مدعی شده ۹ شناور موشکانداز بودهاند که چهارتای آنها با نام کژدم، مدل سی-۱۴ طراحی شده توسط چین بودند و یکی از آنها با نام ذوالفقار مدل کره شمالی. چهار تای دیگر نیز مدلهای جدید بودهاند که شباهت زیادی به ذوالفقار داشتند، اما کوچکتر از آن. همه این مدلها قادر به حمل موشکهای ضد ناو سبک بوده و بسیار کوچکتر از قایقهای مشابه در کشورهای دیگرند. نویسنده مدعی شده این نوع قایقهای کوچک قادرند در تعداد بالا برای اهداف غیرنظامی نظیر نفتکشها مورد استفاده قرار بگیرند.
مهمترین مدل جدید در واقع یک نمونه اولیه از یک زیر دریایی روباتیک بوده است. این وسیله در واقع یک وسیله زیردریایی فوقالعاده بزرگ بدون سرنشین یا XLUUV نام دارد. نمونه ایرانی بسیار بزرگتر بیشتر زیردریاییهای بدون سرنشینی بوده که در جهان مرسوم است اگرچه شباهت زیادی به زیردریایی بدون سرنشین بزرگ بویینگ ارکا در نیروی دریایی آمریکا داشته است.
نویسنده مدعی شده تقریبا اطمینان دارد که این زیردریایی هنوز پیشرفت چندانی نکرده، اما ممکن است نقاط قوتی هم داشته باشد. داشتن چنین زیردریاییای میتواند راه را برای عملیاتهای جدید توسط سپاه باز کند.
فوربس به یک نمونه دیگر در رژه سپاه در اوایل خرداد اشاره کرده و نوشته دو زیردریایی تحویلگر SDV نیز در عکسهای ماهوارهای دیده میشدند. این زیردریاییهای به گونهای هستند که سرنشین آنها باید لباس غواصی بپوشد و با آن کار کند. این وسیلهها در واقع شباهت زیادی به SEALهای نیروی دریایی آمریکا دارند، اما قابلیتهای آنها متفاوت است. مدلی که سپاه طراحی و رونمایی کرده در واقع ورژن کوچکتر السابحات ۱۵ بودهاند که قبلا هم مورد استفاده نیروی دریایی ایران قرار میگرفته است.
به گفته سوتن، در مجموع ۳۸ قایق مسلح با انواع موشکانداز در رژه سپاه در اوایل خرداد ماه نمایش داده شده است. تاکتیک این قایقها حرکت در اطراف نفتکش و شلیک کردن به بدنه آنها در صورت لزوم است. ۱۰ قایق رهگیر کوچکتر نیز در میان تصاویر ماهوارهای دیده شده که به مسلسل مسلح بودهاند.
۳۲ قایقی که در تصاویر دیده شده شبیه به همان نمونههایی است که سپاه معمولا به صورت مسلح به موشک و یا مسلسل از آنها استفاده میکند. این قایقها برای عملیاتهای شبانه روزی مانند توقیف یک نفتکش قابل استفاده هستند.
قایقهای باقیمانده نیز ۵ قایق گشتزنی به صورت ناشناس بوده است که با برزنت روی آنها پوشانده شده بود، اما از تصاویر ماهوارهای میشد تشخیص داد که شبیه به قایقهای موشکانداز کوچکاند.
اما عجیب و غریبترین مورد در تصاویر ماهوارهای از دید فوربس، سه شناور پرنده باور ۲ بودهاند. ایران این مدل را در سال ۲۰۱۰ رونمایی کرده است. این هواپیماهای کوچک برای پرواز در ارتفاع کم طراحی شدهاند که با اثر آیرودینامیکی عجیب و غریبی که دارند احتمال گیر افتادنشان را کاهش دادهاند. این شناورهای پرنده بسیار کوچکند در نتیجه نمیتوانند مسلح باشند، اما معلوم نیست ایران از این شناورها در نیروی نظامیاش چه استفادهای خواهد کرد.
نویسنده فوربس مدعی شده آنچه عجیب بوده این است که بیشتر این شناورها و وسایل از قبل طراحی و رونمایی شده بودند و حتی ظرفیتهای آنها نیز تغییر چندانی نکرده با این حال ایران از رونمایی طرحهای جدید حرف زده است.
به گزارش فوربس با اینکه ناو جنگی خواندن این شناورها کمی زیاده روی است، اما ایران بارها از همین وسایل به عنوان وسایل جنگی استفاده کرده است. در آپریل امسال یک درگیری میان ایران و آمریکا در آبهای خلیج فارس اتفاق افتاد که شناورهای مورد استفاده ایران در آن درگیری همین شناورهایی بودند که در رژه اخیر سپاه رونمایی شده است.
در نتیجه با اینکه گذاشتن عنوان «رونمایی» بر رژه اخیر سپاه کار درستی نیست، اما به عنوانی سرمایه گذاری قابل توجه ایران بر قابلیتهای موجودش است.