آمریکا ۵ ناخدای ایرانی را تحریم کرد
اقتصادنیوز به نقل از فارس،در بیانیهای که روی وبسایت وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته این ۵ فرد به دلیل «مرتبط بودن با خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» در فهرست تحریم قرار گرفتهاند.
ایران از ماه آوریل تاکنون ۵ نفتکش که مجموعا حدود ۱.۵ میلیون بشکه بنزین حمل میکردند به ونزوئلا که به شدت به سوخت نیازمند است، ارسال کرده و این محمولهها اندکی از صفهای طولانی در پمپهای بنزین این کشور کاسته است.
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا لحظاتی پیش در توئیتر نوشت تحریمهای علیه شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ای-سیل (E-Sail) مستقر در چین از امروز اجرایی شده است.
وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه ۱۹ خرداد(۸ ژوئن) نوشت: «تحریمها علیه شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ای-سیل امروز اجرایی شد. رژیم ایران علیرغم ادعای اینکه هیچگاه اقدام به ساخت سلاحهای هستهای و سامانههای حمل آن نخواهد کرد به تلاش برای دستیابی و تولید اقلام حساس اشاعهای ادامه داده است.»
هرچند شرکت خطوط کشتیرانی ایران پیش از آن تاریخ هم در فهرست تحریمها قرار داشتند اما تحریمهایی که از چند هفته پیش اجرایی شد، از این منظر تازگی داشت که بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲ و دو برچسب «اشاعه تسلیحات کشتار جمعی» و «مقررات تحریمهای مالی ایران» صادر میشد.
وزارت خزانهداری آمریکا در توضیح خود در مورد آثار این تحریمها، به صراحت عنوان کرده بود که اقدام تازه این کشور ارسال دارو و اقلام انسانی به ایران را محدود میکند.
در صفحه پرسش و پاسخهای خزانهداری آمریکا، در این رابطه آمده است: «ایالات متحده مجوزها و معافیتهای گستردهای ذیل تحریمها دارد که اجازه فروش محصولات زراعی، غذا، دارو و تجهیزات پزشکی به ایران توسط افراد آمریکایی یا غیرآمریکایی را میدهد. اما این مجوزها و معافیتها عموما تراکنش با افرادی که ذیل فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲ تحریم شدهاند را شامل نمیشود.»
واشنگتن در آن زمان اعلام کرد این تحریمها از روز ۸ ژوئن ۲۰۲۰ میلادی (۱۹ خرداد ۱۳۹۹) اجرایی میشوند. به نوشته خزانهداری آمریکا، از این تاریخ به بعد «اتباع ایالات متحده، مگر با دریافت مجوزهای موردی، از مشارکت در تراکنش با IRISL و E-Sail منع خواهند شد، از جمله از تراکنشهای مربوط به فروش محصولات زراعی، غذا، دارو و تجهیزات پزشکی از سوی اتباع ایالات متحده یا از ایالات متحده.»
خزانهداری آمریکا میافزاید: «علاوه بر این، افراد غیرآمریکایی هم که آگاهانه در تراکنشهای مشخص با IRISL و E-Sail مشارکت داشته باشند، حتی برای فروش محصولات زراعی، غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، خود را در معرض تحریمهای دیگر قرار میدهند.»
تنها راهحلی که آمریکا برای دور ماندن از تحریمها به طرفهای تجاری ایران ارائه کرده، این است که معاملات خود را تا پیش از زمان اجرایی شدن تحریمها به پایان برسانند.
این اقدام آمریکا در حالی صورت میگیرد که بخش بزرگی از واردات مواد غذایی و دارو به ایران از طریق دریا و توسط شرکت خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی به عنوان بزرگترین خطوط کشتیرانی ایران انجام میگیرد.
در حقیقت برچسبهای تازهای که آمریکا به این شرکت افزوده، تنها از یک نظر در وضعیت پیشین خطوط کشتیرانی ایران تفاوت ایجاد کرده و آن هم دشوارتر کردن صادرات اقلام انسانی به ایران است.
این اولین بار نیست که آمریکا بخشهایی را هدف تحریم قرار میدهد که با زندگی روزمره مردم ایران در ارتباط است. آبان ماه امسال هم خزانهداری آمریکا بخش ساخت و ساز و مسکن ایران را تحریم کرد و قوانین تراکنشهای مالی با ایران را سختگیرانهتر کرد. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به آن تحریمها، نوشت: «بر خلاف ادعاهای فریبکارانه ایالات متحده، مقررات جدید این کشور تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران را تشدید میکند... حالا خزانهداری دارد نه تنها مواد غذایی، بلکه واردات اقلام دارویی را هم هدف قرار میدهد.»