سوال یک اقتصاددان از قالیباف

کدخبر: ۳۴۸۹۱۵
اقتصادنیوز: یک اقتصاددان گفت: قالیباف بگوید که با وجود عدم تصویب FATF، وزارت خارجه با کدام ساز و کار پول‌های ایران در بانک‌های خارجی را برگرداند؟
سوال یک اقتصاددان از قالیباف

 

به گزارش اقتصادنیوز، خلاصه‌ای از گفتگوی مهدی پازوکی، اقتصاددان و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با «امتداد» را می‌خوانید:

​تحریم‌های ناجوانمردانه و بی‌سابقه‌ای در شرایط فعلی علیه کشورمان اعمال شده و در کنار بحران کرونا، وضعیت جدی و حادی را بر اقتصاد ایران، تحمیل کرده است. در عین حال و در چنین شرایطی، پذیرش کنوانسیون‌های بین‌المللی، نقش قابل توجهی را در افزایش ضریب مقاومت اقتصاد کشور ایفا خواهد کرد.

در عین حال، نباید خروج ترامپ از توافق برجام را نیز در به وجود آمدن وضع کنونی، کم تاثیر بدانیم. کما اینکه بر اساس اطلاعات کارشناسی اقتصادی، وقتی ایران، برجام را پذیرفت در کنار افزایش روند رشد اقتصادی و ثبات در بازار ارز، روند تورمی نیز با کاهش مواجه شد. 

به اذعان گزارش‌های رسمی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در زمان حضور آمریکای اوباما در برجام، همه شاخص‌های اقتصادی کشور در حال مثبت شدن بود و منحنی‌های رشد اقتصادی، تورم و وضعیت نرخ ارز نیز همین مسئله را گواهی می‌داد. با این وجود، صراحتا باید گفت که اگر ترامپ هم دوباره به برجام بازگردد، اگر ما به FATF نپیوندیم، باز هم نمی‌توانیم با دنیا تجارت داشته باشیم. 

در شرایط فعلی، حتی کشوری مانند چین نیز، دلار ما را مسترد نکرده و صراحتا اعلام می‌کند که باید در ازای آن، کالای چینی را که ما مشخص می‌کنیم، دریافت کنید. کره جنوبی و ترکیه و بسیاری از کشورها هم، همینطور!FATF به مانند FIFA در فوتبال دنیا است و شما اگر عضو این سازمان بین‌المللی نباشید، حتی یک تیم محلی هم، حاضر  به دیدار دوستانه با تیم ملی فوتبال‌تان نخواهد بود. 

می‌توانیم به عنوان همکار FATF فعالیت داشته باشیم.حتی، لزوما قرار بر عضویت ایران در FATF هم نیست و کما اینکه 189 کشور دنیا هم به رغم عدم عضویت در آن، جزو کشورهای همکار با FATF هستند. 

متاسفانه، برخی از آقایان اصلا متوجه شرایط کشور نیستند و علت آن هم، این است که دنیا را و مناسبات آن را نشناخته و تصور می‌کنند با موضع تهاجمی در برابر آن، مشکلات کشور حل خواهد شد. 

به عنوان نمونه، آقای قالیباف در جایگاه رئیس مجلس در جلسه علنی حضور ظریف در پارلمان، وزارت امورخارجه را به اقدامات جدی برای بازگشت پول‌های ایران، نزد بانک‌های خارجی، مورد توصیه و تذکر قرار داده است. وقتی سیستم بانکی و مالی کشور با سایر کشورها قادر به همکاری نباشد، چه کاری از وزارت امورخارجه بر خواهد آمد؟ رئیس مجلس باید بگوید که با وجود عدم تصویب FAFTF، وزارت خارجه با کدام ساز و کار برای بازگشت پول‌های ایران در بانک‌های خارجی تلاش کند؟

آقایان تصور می‌کنند که می‌توان به شکل چمدانی با دنیا معامله کرد، در حالی که حتی افغانستان و عراق نیز به عنوان کشورهای همسایه ما هم در صورت عدم پذیرش FATF از سوی ایران، حاضر به ارتباط تجاری با کشورمان نخواهد بود. حتی وضعیت به شرایطی رسیده که عراق نیز برای وصول بدهی خود به ایران، پیشنهاد ارسال کالا یا دارو به کشورمان را می‌کند و از پرداخت پول در این رابطه معذور شده است. 

سوال اصلی من این است که چرا کشورهایی نظیر، روسیه، ترکیه و چین، اعضای اصلی FATF هستند؟ همه این تحلیلها در حالی است که همین الان اگر ایران، رسما پذیرش FATF را اعلام کند، بازار ارز به آن واکنش مثبتی نشان خواهد داد.

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید