دعوای آمریکا، چین و روسیه بر سر ساخت اولین واکسن کرونا
به گزارش اقتصادنیوز، اسپوتنیک به نقل از روزنامه آفتونبلادت چاپ سوئد نوشت: این ماده ای است که باید جان بسیاری بیماران کرونا را نجات دهد. اما این مبارزه می تواند عواقب خطرناکی داشته باشد زیرا موضوع واکسن توسط سیاستمداران استفاده می شود.
مرکز گامالیه نحوه عملکرد واکسن روسی علیه کووید 19 را منتشر نمود
پروفسور لارس مگنوسون می گوید: "مطلب سر حیثیت و سیاست است." تولید واکسن ضد کووید- 19 در سراسر جهان در دستور کار قرار دارد. و در حالی که مراکز تحقیقاتی و شرکت ها با جدیت تمام درگیر تحقیق هستند، سیاستمداران شروع به استفاده از موضوع واکسن به عنوان وسیله فشار در سطح ملی و بین المللی کردند.
در ایالات متحده ، دولت رئیس جمهور دونالد ترامپ عملیات Warp Speed را آغاز کرد. در ابتدا انتظار می رفت واکسن تا اکتبر آماده شود. سپس مهلت به آخر سال موکول شد.
روسیه در حال آماده سازی واکسیناسیون دسته جمعی است که قرار است از ماه اکتبر آغاز شود. احتمالاً چین نیز در توسعه واکسن بسیار پیشرفت کرده است. این دو کشور را به آزمایش ناکافی و غیر قابل اعتماد واکسن های خود متهم می کنند.
مساله حیثیت
لارس مگنوسون، استاد تاریخ اقتصادی دانشگاه اوپسالا، معتقد است که واکسن حاضر و آماده باعث افزایش اعتبار مقامات کشور تولید کننده در سطح ملی خواهد شد: او گفت: "واکسن محصولی کاملاً جدید است که هم اکنون در مبارزه جهانی قدرت ها مورد استفاده قرار می گیرد." مگنوسون خاطرنشان می کند که چین متحد تر از ایالات متحده آمریکااست، جایی که دنیای سیاسی تجزیه شده است.
ترامپ مدعی شد واکسن کرونا تا انتخابات آماده خواهد شد
اگر چینی ها واکسن را قبل از ایالات متحده و شاید حتی قبل از پوتین و روس ها دریافت کند، این امر تعادل ژئوپلیتیکی را به نفع آن تغییر می دهد. برای چینی هایی که می خواهند دستاوردهای خود را به ایالات متحده نشان دهند، این کار از اهمیت بسیار بالا برخوردار است.
اگر کشور به گسترش واکسن کمک کرده و حسن نیت را نسبت به سایر کشورها نشان دهد، وضعیت جهانی آن نیز می تواند بهبود یابد.
پروفسور مگنوسون گفت: "ظن آن میرود که ایالات متحده در درجه اول شرکت های داروسازی بزرگ خود را تغذیه کند. در این شرایط چین می تواند ابراز تمایل کند که واکسن خود را به رایگان به آفریقا ارسال کند، این امر چهره آن کشور را بعنوان یک قدرت بزرگ نیک تقویت خواهد کرد".
او "مسابقه واکسن" را با مسابقه فضایی مقایسه کرد، که برای حق برتری در فضا و ماه جریان یافت. "در دهه 50 قرن گذشته میلادی پرتاب ماهواره روسی به فضا نشانگر حیثیت بزرگ آن کشور شد. من فکر می کنم که تولید این واکسن از اهمیت کمتری از پرتاب انسان به فضا برخوردار نیست."
فشار
شرکت های داروسازی آمریکا باید در برابر فشار فزاینده سیاستمداران مقاومت کنند که طلب می کنند که واکسن هرچه سریعتر ایجاد شود. فرشید جلالوند، میکروبیولوژیست بالینی دانشگاه لوند می گوید: "اما در نهایت، این شرکت های داروسازی هستند که اگر چیزی به صورت اشتباهی پیش برود، پاسخگو خواهند بود، بنابراین آنها بسیار محتاط هستند." با این حال، وی معتقد است که صنایع داروسازی اتحادیه اروپا و آمریکا به قدری خوب هستند که وقتی واکسن وارد بازار شود، مطمئناً ایمن خواهد بود. او همچنین می گوید کشورهایی وجود دارند که در آنها دانشمندان تحت فشار سیاستمداران نمی توانند با اطمینان کار کنند: "من با واکسنی که در چنین کشورهایی ایجاد می شود با احتیاط بیشتری بودم."
وجود ریسک
براساس داده های رسمی، واکسن ایجاد شده در روسیه تاکنون فقط بر روی 76 داوطلب آزمایش شده است.
متی سولبرگ، استاد و واکسن شناس در گروه آزمایشگاه پزشکی در انستیتوی کارولینا گفت: "البته، وقتی سیاستمداران به طور عمومی قول واکسن می دهند، بسیار ریسک پذیر است. شاید این موضوع در مورد دموکراسی ها خیلی زیاد حساس نباشد، بلکه مربوط به کشورهایی است که سیاستمداران آنها می توانند به سادگی مقررات نهادهای نظارتی را پایمال کنند." متی سلبرگ معتقد است که روند تولید واکسن در یک کشور واقعاً تفاوت چندانی با کشور دیگری ندارد. تفاوت در میزان دخالت سیاستمدارن در فرایند تولید است. وی گفت: "سیاستمداران می توانند تصور کنند که واکسن باید در زمان معینی آماده شود. اما اگر می خواهید یک واکسن ایمن دریافت کنید، باید صبر داشته باشید و در این مورد باید به یاد داشته باشید که همه چیز قبلاً هم بسیار سریع پیشرفت کرده است."
اتهام آمریکا به چین در خصوص سرقت واکسن کرونا
مبارزه برای واکسن: حقایق
اروپا: در اتحادیه اروپا، واکسن به طور مشترک ایجاد می شود و وظایف بین کشورها تقسیم شده است. هنوز هیچ وعده ای داده نشده است، اما پیش از این، ریچارد برگستروم، همکار سوئدی برنامه توسعه گفت که اتحادیه اروپا واکسن هایی را در اوایل سال آینده میلادی خواهد داشت. Astra Zeneca اعلام کرده است که تا پایان امسال 10 میلیون دوز واکسن آماده خواهد داشت و با اتحادیه اروپا برای تهیه 400 میلیون دوز قرارداد بسته است.
ایالات متحده: رئیس جمهور دونالد ترامپ گفته است که شخصاً مسئول عملیات Warp Speed است. طبق برنامه اولیه، این واکسن در ماه اکتبر تولید می شد. اما وی اکنون اعلام کرد که صد میلیون دوز واکسن تا پایان سال یا حداکثر اوایل سال 2021 در دسترس خواهد بود.
چین: چین در ساخت واکسن بسیار پیشرفت کرده است. اما برای چین دشوار است که افراد کافی را برای آزمایش مرحله سوم پیدا کند زیرا شرکتهای داروسازی چین با بیمارستان های سراسر دنیا مانند شرکت های اروپایی و آمریکایی روابط مستقیمی ندارند.
روسیه: روسیه اعلام کرد که اوایل ماه اکتبر واکسیناسیون گسترده را آغاز خواهد کرد. این کشور به دلیل آزمایش فقط 76 نفر مورد انتقاد قرار گرفته است. همچنین گزارش شده است که سوء ظن هایی وجود دارد مبنی بر اینکه هکرهای روسی سعی کردند اطلاعات مربوط به این واکسن را سرقت کنند.
انگلیس: مت هانکوک، وزیر بهداشت انگلیس، گفت که انگلیس واکسن را در بهترین حالت تا کریسمس دریافت می کند. این کشور با آسترا زنکا برای 100 میلیون دوز و با دو شرکت دیگر برای 90 میلیون دوز، قرارداد امضا کرده است.
نکات مطرح شده در این مقاله، نظرات و دیدگاه های شخصی نویسنده بوده و الزاماً عقاید هیئت تحریریه اسپوتنیک را بازتاب نمی دهد.