زوج انتخاباتی جو بایدن کیست؟/ رویکرد «کاملا هریس» درباره ایران، برجام و خاورمیانه +فیلموتصاویر
به گزارش اقتصادنیوز، همانطور که پیشبینی میشد کاملا هریس، سناتور 55 ساله ایالت کالیفرنیا به عنوان معاون احتمالی و زوج انتخاباتی جو بایدن، کاندیدای دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا معرفی شد. هریس پیش از آنکه در سال 2017 از کالیفرنیا راهی مجلس سنا شود، دادستان کل این ایالت بزرگ آمریکا بود.
کاملا هریس کیست؟
کاملا هریس متولد ۱۹۶۴ (۵۵ ساله)، سناتور رنگینپوست ایالت کالیفرنیا (از ۲۰۱۷ تاکنون) و دادستان کل سابق کالیفرنیا (از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷) است. هریس آفریقایی-آسیایی تبار، مادر هندیاش متخصص سرطان سینه و پدر جاماییکاییاش پروفسور اقتصاد بوده است.
او لقب نخستین سناتور هندیتبار و دومین سناتور زن آفریقاییتبار در کل تاریخ ایالاتمتحده را یدک میکشد. وی درعین حال، نخستین زن آفریقایی تبار و نخستین زن آسیایی تبار است که از سوی یکی از دو حزب بزرگ امریکا، برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری معرفی می شود. از سوی دیگر هریس سومین زن در تاریخ امریکا است که شانس خود را برای نشستن بر کرسی معاونت ریاست جمهوری امریکا میآزماید، و در صورت موفقیت در این امر، نخستین وایسپرزیدنت زن در تاریخ ایالات متحده لقب خواهد گرفت.
هریس مکمل بایدن
پیشتر کامالا هریس بهجز در کالیفرنیا کمتر در سطح ملی شناخته میشد؛ اما مواضع تندوتیز وی در مقابل برت کاوانا، کاندیدای وزارت دادگستری ترامپ، هریس را در کانون توجهات قرار داد. هریس با تبار متنوع خانوادگیاش، موقعیت نامزد دموکرات ها درمیان زنان، آفریقایی تبارها، آسیایی تبارها و دیگر گروه های نژادی و قومیتی در آمریکا را تقویت می کند.
مساله تبعیض نژادی یکی از پاشنهآشیلهای نامزد جریان اصلی و هسته مرکزی حزب دموکرات یعنی جوبایدن محسوب میشود. پیرمرد سفیدپوست سوابق قابل قبولی در زمینه ریسیسم ندارد. بایدن در دوران ۳۶ساله سناتوری خود سابقه طراحی برخی طرحهای مسالهدار و همراهی با سیاستهای تبعیضگرایانه را در کارنامه سیاسی خود ثبت کرده است.
همچنین هریس با 55 سال سن در مقایسه با بایدن 77 ساله، فردی میانسال به شمار می آید. پارامتر سن برای معاون بایدن از این جهت اهمیت دارد که در صورت راهیابیاش به کاخ سفید در زمره پیرترین روسای جمهوری امریکا قرار می گیرد و احتمالا در سال 2024 قادر نخواهد بود در82 سالگی برای بار دوم در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. از این رو، هریس به عنوان معاون احتمالی ریاست جمهوری، از شانس زیادی برای پیروزی در انتخابات 2024 برخوردار خواهد بود.
یک مترقی محافظهکار!
اگرچه مواضع مترقی هریس در برخی حوزهها وی را متمایل به جناح چپ حزب دموکرات نشان میدهد؛ اما سابقه قضایی و نگاه دگماتیسیتیاش نسبت به برخی مسائل (نظیر قوانین آموزشی) چهرهای نسبتا محافظهکار و محتاط نیز از وی ارائه کردهاست.
رویکرد سختگیرانه هریس نسبت به احکام جرموجنایت از جمله درباره مصرف و مالکیت ماریجوانا، در دورهای که قانونی کردن ماریجوانا از جمله شعارهای مترقی دموکراتها است؛ بیشتر یک نقطه ضعف برای وی قلمداد میشود. هرچند بهنظر میرسد مخالفتش با قانونی کردن ماریجوانا ریشه در باورهای مذهبی او دارد. مذهب کامالا هریس شاخه تعمیدیون (باپتیست) پروتستان است که بهرغم مترقی بودن، این آیین مسیحیت درباره استعمال دخانیات و الکل سختگیرانه است.
یکی دیگر از نقاط ضعف هریس که ممکن است در ادامه کار دستش دهد؛ به ماجرای عدم پیگرد اموال غیرقانونی کمپانی OneWest (متعلق به استیو منوچین، وزیر خزانهداری دولت ترامپ) برمیگردد که حرفوحدیثهایی درباره دریافت هدیه (رشوه) در آن زمان مطرح شد، اما چون هریس هنوز در سطح ملی چهرهای شناخته شده نبود، در فضای رسانهای چندان پررنگ نشد.
هریس، ایران و خاورمیانه
هریس در سیاست خارجی هم مخالف خروج آمریکا از برجام بوده و هم با حمله پیشگیرانه به کرهشمالی مخالفت کردهاست. اما از سوی دیگر، هم علیه بشار اسد موضع سفتوسختی داشته و هم در حمایت از لزوم حفظ امنیت اسراییل سخن گفتهاست.
هریس مانند بسیاری از دموکرات های کنگره ، روسیه را یکی از بزرگترین موضوعات مربوط به سیاست خارجی می داند و وی بارها مداخلات پشتوانه کرملین در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده 2016 را برجسته کرده و هشدار داده است که در سال 2020 بیشتر بیاید.
هریس پس از خروج ترامپ از برجام، بیانیه داد و این عمل دولت ترامپ را محکوم کرد. وی گفت: تصمیم امروز برای نقض توافق هسته ای ایران، امنیت ملی ما را به خطر می اندازد و ما را از نزدیکترین متحدانمان جدا می کند.
وی مدعی شد: این توافق هستهای کامل نیست، اما مطمئنا بهترین ابزار موجود برای جلوگیری از توسعه هستهای ایران و جلوگیری از درگیری نظامی فاجعه آمیز در خاورمیانه است.
وی در بیانیه خود تصریح کرد: همانطور که جامعه بین المللی و تیم امنیت ملی خود ترامپ چندین بار تأیید کرده اند، ایران همچنان مطابق توافق نامه عمل میکند. در صورت توافقنامه از سوی طرف ایرانی نقض نشده باشد، خروج از این توافقنامه آن هم بدون ارائه هیچ طرح جایگزین برای پیشبرد تعامل با ایران، بیفایده است. این دولت به جای ایجاد یک سیاست جامع استراتژیک امنیت ملی، بیش از حد بر امتیازات سیاسی متمرکز شده است.
کاملا هریس در طی مناظرههای انتخاباتی دموکراتها نیز گفت که در صورت انتخاب به برجام بازخواهد گشت. وی گفت: با توجه به موقعیت فعلی من دوباره به برجام میپیوندم و تا زمانی که ایران به تعهدات خود عمل کند در این توافقنامه میمانم.
هریس در این باره مدعی شد: همزمان به دنبال مذاکره با ایران برای تمدید و تکمیل برخی از مفاد توافق هستهای، همکاری با شرکای خود برای مقابله با رفتار بیثبات کننده ایران در منطقه از جمله برنامه موشکی بالستیک این کشور هواهم بود.
سناتور کالیفرنیا پس از ترور سردار سلیمانی هم از نویسندگان لایحهی «نه به جنگ با ایران» بود و تنشزایی ترامپ در برابر ایران را محکوم کرد.
کامالا هریس شوهری یهودی دارد. «داگلاس امهاف» شوهر هریس، متولد شهر نیویورک است. ازدواج او با هریس، دومین ازدواجش بوده و از ازدواج اولش دو فرزند دارد و آنها فرزند مشترکی ندارند. امهاف برای راحتی کار کردن هریس در سنای آمریکا، کارش را به واشنگتن دی سی منتقل کرده تا آنها بتوانند در یک شهر سکونت داشته باشند.
هریس در سخنرانی نشست سال ۲۰۱۷ آیپک گفته بود: «من وقتی در منطقه بِی (Bay) بزرگ میشدم با افتخار یادم میآید که ما به موسسات و خیریههای ملی یهودی برای کاشتن درخت برای اسرائیل کمک مالی میکردیم. سالها بعد که من برای اولین بار اسرائیل را دیدم، میوههای آن تلاش و نبوغ اسرائیل را دیدم و مشاهده کردم که واقعا چطور یک بیابان شکوفا شد».
کامالا هریس هم با گروه لیبرال یهودی موسوم به «جی استریت» ارتباطاتی دارد و هم به لابی آیپک نزدیک است.
جی استریت هرچند حامی و لابی اسرائیل در آمریکا است اما در زمان دولت باراک اوباما و تلاش او برای پیش بردن توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام، مواضعی نزدیک به مواضع دولت اوباما گرفت و از مواضع آیپک در مخالفت با برجام و همراهی علنی با مواضع کابینه نتانیاهو علیه این توافق اجتناب کرده بود.
هریس همچنین علیه فروش تسلیحات آمریکا به عربستان سعودی رای داد و با جنگ یمن مخالفت کرد. وی در موضوع سوریه از ترامپ به دلیل دادن اجازه به ترکیه برای حملات سال گذشته علیه نیروهای کُرد همپیمان آمریکا در شمال شرق سوریه انتقاد کرد. او یک بار هم در مناظره ماه نوامبر نامزدهای دموکرات به تولسی گابارد نماینده ایالت هاوایی در مجلس نمایندگان به دلیل امتناع از «جنایتکار جنگی» خواندن بشار اسد رئیس جمهور سوریه، تاخت.
هریس بعد از دیدار با رهبران آیپک در سال ۲۰۱۹ در دفتر کارش با انتقاد گروههای مترقی در حزب دموکرات مواجه شد. او در ماه ژوئن از دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده خواست که با طرح الحاق اراضی فلسطین در کرانه باختری مخالفت کند. او همچنین از به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه حمایت کرد.
واکنش اوباما و ترامپ به انتصاب هریس
انتظار می رود در روزهای آینده، محافظهکاران و جمهوریخواهان حملات شدیدی را علیه هریس به راه اندازی کنند. دونالد ترامپ دقایقی پس از اعلام خبر معرفی هریس به عنوان معاون بایدن، حملات خود را آغاز کرد.
وی هریس را فردی ضعیف توصیف کرد که در پی افزایش مالیات ها، کاهش بودجه دفاعی و نابودی نیروهای پلیس است؛ موضوعاتی که برای محافظه کاران امریکایی حائز اهمیت است. همچنین پیش بینی می شود عملکرد هریس در سمت های قضایی در ایالت کالیفرنیا، در کانون توجه رقبای جمهوریخواه قرار گیرد، بویژه این که گفته می شود برخی از احکام صادره ای سوی وی علیه سیاهپوستان و رنگین پوستان بوده است.
در ویدئویی که ترامپ منتشر کرده، راوی داستان ضمن اشاره به برخی اقدامات کاملا هریس از جمله حمایت وی از طرح سناتور «برنی سندرز» برای سوسیالیزه کردن بهداشت و درمان، درخواست وضع مالیاتهای جدید به ارزش هزاران میلیارد دلار و همچنین انتقاد از سیاستهای نژادپرستانه جو بایدن، هریس را یک فرد «حقه باز» و بایدن را فردی «کودن» خواند، که در کنار هم «ترکیبی عالی» ولی «اشتباه برای آمریکا» است
از سوی دیگر باراک اوباما رییس جمهور سابق آمریکا نیز بیانیهای منتشر کرد. او انتخاب معاون اول را اولین تصمیم مهم کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا دانست که می تواند تاثیر زیادی بر زندگی افراد بسیاری بگذارد.
اوباما انتخاب کاملا هریس را یک انتخاب درست دانست و بر این عقیده است که بایدن همراه ایده آلی انتخاب کرده که به کمک او می تواند بر مشکلات آمریکا فائق آید.
هریس و مناظره با پنس
در زمان باقیمانده تا انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، نامزدهای ریاست جمهوری سه بار و نامزدهای معاونت ریاست جمهوری یک بار با یکدیگر مناظره تلویزیونی خواهند داشت. به همین دلیل رویارویی هریس با پنس در مناظره تلویزیونی که برای هفتم اکتبر پیش بینی شده، از اهمیت بسزایی در جلب نظر رای دهندگان امریکایی برخوردار است.
کامالا هریس پیشتر پتانسیل خود در مناظره را بخوبی نشان داده است. از جمله در مناظره دوم دموکراتها که خود جو بایدن نیز در مقابل توانایی هریس سر فرود آورد.
به عنوان نمونه دیگر در مناظره دوم دموکراتها کامالا هریس تقریبا همهکار کرد. اولین پرده در همان دقایق اول رقم خورد، زمانیکه نوبت سخن گفتن هریس فرارسیده بود اما برنی سندرز و کریستین گیلیبرند مشغول مجادله بودند و فضای بینظمی بر مناظره حاکم شده بود. ناگهان هریس با یک جمله زیرکانه و به موقع، نامزدها را به سکوت فراخواند و صدای تشویق حاضرین در جلسه را بلند کرد. سندرز جا خورد، گیلیبرند خجالت کشید و بایدن برایش دست زد. هریس گفت: هی بچهها! میدونید که آمریکاییها مشتاق تماشای دعوای بچگانه شما سر ظرف غذا نیستن. اومدن ببینن ما چطور قراره ظرف غذا رو روی میزشون بذاریم.