مروری بر روزنامه‌های 22شهریور 1399

تلاش‌های تک برای کمک به «پناهیان»/ برنامه‌ دولت برای کنترل بازار سرمایه

کدخبر: ۳۶۰۸۶۵
اقتصادنیوز: بررسی روزنامه‌های امروز 22شهریور 1399 را با مرور مهم‌ترین عناوین خبری آنهاآغاز می‌کنیم.
تلاش‌های تک برای کمک به «پناهیان»/ برنامه‌ دولت برای کنترل بازار سرمایه

به گزارش اقتصادنیوز سوژه حذف دختران از جلد کتاب ریاضی کلاس سوم ابتدایی و همچنین تحولات بورس تهران بیش از سایر سوژه‌ها در صفحات اول روزنامه‌های امروز انعکاس یافته است.

آرمان‌ملی در تیتر نخست خود با اشاره به خبر حذف دختران از طرح جلد کتاب سوم ابتدایی آورده است: «از مریم میرزاخانی تا تبعیض میان دختران» آفتاب یزد هم در این زمینه نوشته است:«دستور بی‌رمق آقای وزیر» ابتکار نیز این خبر را عکس یک خود پوشش داده و در گزارش عکس تیتر زده است: «محاسبه غلط روی جلد کتاب ریاضی»

همشهری هم در گزارش عکس اول خود به این بهانه به رانده شدگان از کتب درسی پرداخته است

اطلاعات تیتر نخست خود را به رزمایش اخیر ارتش اختصاص داده و نوشته است:«نمایش اقتدار دفاعی ایران از خلیج‌فارس تا اقیانوس هند»

جوان در عکس وتیتر خود به رقابت‌های انتخاباتی آمریکا اشاره داشته است. این روزنامه نوشته است: آتش  فیل و الاغ دیوانه!

رسالت در گزارش اصلی صفحه اول خود روند احیای دریاچه ارومیه را بررسی کرده و این تیتر را برگزیده است:«وعده‌ها در دریاچه گندید»

وطن امروز به نامزدی دونالد ترامپ برای صلح نوبل پرداخته است. این روزنامه طرحی از سکه نوبل با تصویر ترامپ را منتشرکرده و زیر آن نوشته است:«نوبل جنایت»

همدلی هم با اشاره به نوسانات اخیر بازارها این تیتر را برگزیده است: کوچ نقدینگی از حافظ به فردوسی! نکته جالب اینکه تالار بورس یک سال است که از حافظ به سعادت‌آباد منتقل شده است.

Hamdeli

در ادامه به مرور مهم‌ترین مطالب روزنامه‌های امروز می‌پردازیم.

کیهان؛ بایدهای هفت‌ساله‌ای که دولت مخاطب آنها بود

کیهان تیتر نخست امروز خود را به مروری بر مطالبات رهبری در جلسات با دولت اختصاص داده و این تیتر را برگزیده است:« بایدهای هفت‌ساله‌ای که دولت مخاطب آنها بود» در این گزارش شرح مبسوطی از بیانات رهبری درباره وظایف دولت حسن روحانی آمده است. در پایان این گزارش نیز تاکید شده است: واضح است که رهبر معظم انقلاب همواره خطوط روشن و کارآمدی را در اختیار دولت قرار داده‌اند که اگر آنطور که بایسته و شایسته است، مورد اهتمام دولت قرار می‌گرفت و حاشیه‌نشین یا گمشده سیاست‌های دولت نبود، نه تنها کشور با مشکلات و معضلات عدیده امروز مواجه نبود و فرصت‌های بسیاری از دست نمی‌رفت که پیشرفت و ترقی تثبیت شده‌ را در عرصه‌های مختلف شاهد بودیم.

این روزنامه در سرمقاله خود  به قلم سعدالله زارعی باعنوان «آدرس پاریس نیست بیروت وبغداد است» توهین مجدد شارلی ابدو به ساحت پیامبر را موردتحلیل قرارداده است. در بخشی از این یادداشت امده است: این نکته هم گفتنی است که شارلی ابدو جانشین مجله کم‌تیراژ «هاراکیری» است که در سال‌های 1339 و 1340 در پاریس منتشر می‌شد و به اتهام توهین به «ارزش‌های ملی» تعطیل شد. شارلی ابدو نیز در سال 1349 به خاطر توهین به «شارل دوگل» توسط وزارت کشور فرانسه تعطیل گردید و 22 سال بعد یعنی در سال 1371 با همان کادر قدیمی شارلی، تحت عنوان «شارلی ابدو جدید» منتشر شد. بنابراین اهانت به اشخاص در حقوق فرانسه هم محکوم است و مجازات دارد. اما چرا دولت فرانسه امروز از آن حرفی نمی‌زند؟ همان‌طور که در پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی آمد: «گناه بزرگ و نابخشودنی یک نشریه فرانسوی... بار دیگر عناد و کینه شرارت‌بار دستگاه سیاسی و فرهنگی دنیای غرب با اسلام و جامعه مسلمانان را آشکار ساخت.»

KayhanNews

جمهوری اسلامی؛ هشدار نسبت به نادیده گرفته شدن جمهوریت نظام

جمهوری اسلامی در گزارش اصلی صفحه اول خود به تجمعات اعتراض آمیز مردم ایران در محکومیت اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم و پیامبر اسلام (ص) پرداخت.

این روزنامه در سرمقاله خود طرح نمایندگان برای اصلاح قانون انتخابات را مورد نقد قرار داد. این روزنامه در بخشی از سرمقاله خود آورده است:«متاسفانه در طرح پیشنهادی اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری حق انتخاب مردم نیز به شورای نگهبان داده شده و با تصویب آن، مردم بطور کلی مسلوب‌الاختیار می‌شوند. اگر این طرح با همین محتوا تصویب شود، بخش جمهوریت نظام جمهوری اسلامی نادیده گرفته شده و انتخاب رئیس‌جمهور توسط شورای نگهبان انجام خواهد شد. در چنان وضعیتی نقش مردم فقط تشریفاتی و نمایشی خواهد بود و همین قبیل اقدامات هستند که نظام را از پشتوانه مردمی محروم می‌کنند. محروم ساختن مردم از حق انتخاب واقعی توسط کسانی که خود را نمایندگان مردم می‌دانند، از عجیب‌ترین امور است. آنها باید پاسدار حقوق مردم باشند و کاری نکنند که حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری از انتخابات مجلس یازدهم کم‌رنگ‌تر شود.»

 

آرمان‌ملی؛ تلاش‌های تک برای کمک به «پناهیان»

آرمان در گزارش اصلی صفحه نخست خود به حاشیه‌های اخیر علیرضا پناهیان پرداخته است. در بخشی از این گزارش آمده است:  علیرضا پناهیان در یکی از وعظ‌هایش به این ابهامات پاسخ داد که ویدئوی آن سروصدای زیادی به پا کرد. او در این ویدئو گفت: «کسر شان جلسات امام حسین می‌دانم که بخواهم به دروغ‌های اینها درباره زندگی شخصی خودم و خانه‌ای که 5 سال قرار بود با شریکی آن را بسازیم جواب بدهم.» او با اشاره به تلاش برای ساخت خانه‌ای که 5 سال طول کشید دلیل این تاخیر چند ساله را نداشتن پول عنوان کرد و گفت: «چرا این خانه 5 سال طول کشید، چون شریکم پول داشت و من نداشتم و در نهایت یک‌بار زنگ زد گفت می‌خواهم بفروشم گفتم کمی صبر کن پولمان جور می‌شود گفت کمیته امداد که باز نکردیم.» پناهیان ادامه داد: «پیش خود گفتم عجیب است خدایا چقدر باید تحقیر تحمل کنیم؟ گفتم صبر کنید من کسی را پیدا کنم که سهم شما را بخرد. شرایط ما هم ویژه بود چراکه فرزندمان داشت ویلچری می‌شد و هر جایی نمی‌توانستیم برویم و نهایتا همین آقایی [مطلبی کاشانی مالک شرکت تک‌ماکارون] که اسمش را کنار اسم من گذاشتند و نمی‌دانم می‌خواهند من را با او خراب کنند یا او را با اسم من خراب کنند قبول کرد یک زمین 225 متری را که هر طبقه آن حدودا 130 متر می‌شد بخرد، چون آن شریک قبلی به پول خود نیاز دارد تا ما یک فکری بکنیم ان فرد قبول کرد و خانه را ساختیم. پناهیان اظهار کرده بود که واسطه آشنایی وی با آقای مطلبی کاشانی (مالک تک‌ماکارون) آیت‌ا... حق‌شناس بوده است.»

پناهیان فقط سخن گفت و مدرکی ارائه نکرد. قابل پیش‌بینی بود که این اظهارات بدون پاسخ نماند چنانکه روز پنحشنبه پیرو انتشار کلیپی از حجت‌الاسلام پناهیان که در آن اظهار کرده بود که واسطه آشنایی وی با آقای مطلبی کاشانی (مالک تک‌ماکارون) آیت‌ا... حق‌شناس بوده است، نزدیکان مرحوم آیت‌ا... حق‌شناس، برداشت از این جمله درباره ارتباط آقای پناهیان با آیت‌ا... حق‌شناس در زمان حیات ایشان را صحیح نمی‌دانند. به گفته نزدیکان مرحوم آیت‌ا... حق‌شناس، تا سال 1386، که آیت‌ا... حق‌شناس پس از مدت‌ها بیماری دارفانی را وداع گفتند، ارتباطی بین آقای پناهیان و ایشان وجود نداشت و احداث حسینیه‌ای به نام آیت‌ا... حق‌شناس توسط آقای مطلبی و حضور آقای پناهیان در این حسینیه پس از رحلت آیت‌ا... حق‌شناس اتفاق افتاده و ارتباطی با وی ندارد.

ArmanMeli_s

 

ایران؛ برنامه‌ دولت برای کنترل بازار سرمایه

اقتصادنیوز: ایران ارگان دولت در تیتر نخست خود به برنامه تیم روحانی برای کنترل بازار سرمایه پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده است: تحولات تازه بورس طی چند هفته گذشته که سبب شد شاخص، نزول تندی را تجربه کند مسئولان را برآن داشت تا سیاست‌های تازه‌ای را به اجرا درآورند. دراین میان نهادهای پولی و سرمایه‌ای به اضافه سیاستگذاران اقتصادی تمهیدات جدیدی را اتخاذ کرده‌اند. آن طور که اعلام شده وزارت امور اقتصادی و دارایی طرح تازه‌ای را به سازمان برنامه و بودجه ارائه داده که صندوق ثبات ساز را راه‌اندازی کنند و همچنین بانک‌ها مجاز به سرمایه‌گذاری در بورس شدند و از سوی دیگر همه اینها در راستای جلوگیری از افزایش نرخ تورم و حفظ ارزش پول ملی صورت می‌گیرد.

در این ارتباط رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور، با اشاره به طرح ارائه‌شده از سوی وزارت اقتصاد و دارایی در خصوص کنترل بازار سرمایه در کشور گفت: در بازار سرمایه به دلیل اقدامات هیجانی با نوسانات شدید مواجه هستیم بر همین اساس و به‌منظور کنترل این بازار وزارت اقتصاد و دارایی یک‌ طرح را به سازمان برنامه‌وبودجه پیشنهاد داده است.

محمدباقر نوبخت با بیان اینکه بازار کالا در کشور به چهار بخش تقسیم می‌شود، اظهار کرد: بازار کالا، پول، کار و‌ سرمایه چهار بازار در کشور هستند که دولت و سازمان برنامه‌وبودجه هرروزه نظارت کافی را بر روی آنان انجام می‌دهد.همچنین مقرر شد یک صندوق ثبات ساز تشکیل و بر اساس آن بازار سازی‌های لازم انجام‌شده و یک درصد از صندوق پول توسعه ملی به این صندوق اختصاص پیدا می‌کند.

سرمقاله این روزنامه با عنوان این روزها و دوگانه‌هایش نیز مطلبی مطول از علی ربیعی سخنگوی دولت است. در بخشی از این مطلب آمده است: بسیاری از رسانه‌ها و چهره‌های سیاسی در سطح افکار عمومی جهانی و حتی در خود امریکا و بعضاً در صفوف کنگره امریکا، ترامپ را نقد می‌کنند و می‌گویند در شرایط کمبود دارو و تجهیزات پزشکی باید «تجارت بشردوستانه» و بخصوص اقلام دارویی وغذایی را از شمول تحریم‌ها معاف کرد. مشاهده می‌کنیم در واکنشی وحشت زده به همین انتقاد‌ها، لابی‌های اسرائیلی و شاخه فارسی زبان آن در امریکا و در برخی رسانه‌های پترودلاری و اتاق فکرهای حرفه‌‌ای تحریم گفته‌‌اند نه کرونا و نه تحریم تجاری و دارویی و غذایی ایران و تهدید سلامت آحاد شهروندان ایرانی، هیچ ‌کدام «دشمن اصلی» ایرانیان نیستند، آنها دشمن اصلی را بدون اشاره به جنایات تحریم‌گران، نظام سیاسی ایران می‌دانند. آنها حتی برای به تصویر کشیدن این فکر منحوس از بازنمایی‌های کاریکاتورگونه کرونا دریک متن توجیه گرانه تحریم دریغ نکردند.به این ترتیب تحریم‌ها و آن فکر منحوس که در خدمت تحریم‌هاست همپای یکدیگر به پیش می‌روند: تحریف ماهیت نظام حاکم بر کشورمان و ارائه یک تصویر مخدوش و کاریکاتوریزه از چهره نظام و ایران و ایرانیان، در رأس آن تحریف‌ها قرار دارد.در پاسخ به این شکل خاص از تحریف بود که من ایده «مبارزه توأمان و متوازن با هر دو کرونا، کرونای تحریم و کرونای کووید ۱۹» را مطرح کردم.

Iran_s

خراسان؛ عیارسنجی حمایت ها از بورس

تیتر نخست خراسان به تحولات اخیر بورس اختصاص دارد. در بخشی از گزارش این روزنامه آمده است:دقیقا یک ماه از آغاز ریزش بورس (19 مرداد) گذشته و اکنون حمایت ها از بورس به اوج خود رسیده است اما در صورتی که حمایت ها موثر افتد، مسیر بعدی چگونه خواهد بود؟ در این خصوص دو فرضیه مطرح است. در فرضیه اول با حمایت های مستمر به مرور اعتماد به بازار باز می گردد و در کنار پول های حقوقی، پول های حقیقی پارک شده در کنار بازار نیز دوباره در مسیر خرید فعال می شود. این شرایط می تواند بورس را به مسیر صعودی بازگرداند.اما در فرضیه دوم، بعد از حمایت و بازگشت محدود بازار و قبل از این که پول های حقیقی دوباره بر بازار سوار شوند، حقوقی ها عرضه کننده خواهند شد تا بورس در محدوده 1.5 تا 2 میلیون واحد متعادل شود و به مرور به مدار تعادل بازگردد.قطعا خواسته سیاست گذار (سازمان بورس و دولت و ...) فرضیه دوم است. مسئولان سازمان و دولت بارها از واژه « نقدشوندگی» استفاده کرده اند که نشان می دهد هدف اصلی از حمایت ها صرفا پیشگیری از قفل شدن سهام و متعادل شدن بازار است نه ایجاد روند صعودی جدید. از لحاظ منطقی و کارشناسی نیز رشد مجدد بورس به منزله حبابی شدن مجدد قیمت هاست که خود زمینه بحران های بعدی را ایجاد می کند. نهایتا رشد سریع ممکن است منجر به ورود بیشتر پول های عمومی و غیرحرفه ای به بورس شود که خود برای آینده بحران زا خواهد بود. لذا قطعا تمایل دولت به حمایت محدود و موقت از بورس است تا جایی که صرفا بازار متعادل شود و منطق و تحلیل جای روندهای گله ای و صف نشینی های بی منطق را بگیرد.

خراسان در گزارشی دیگر به واکسن آنفلوآنزا در ایران اشاره و چند نکته مهم را گوشزد کرد:1 از ابتدای مهر واکسن آنفلوآنزا برای گروه‌های پرخطر و کادر بهداشت و درمان، به صورت رایگان در اختیار معاونت بهداشت وزارت بهداشت قرار می‌گیرد و توزیع آن آغاز خواهد شد.

2 زنان باردار، سالمندان و بیماران زمینه‌ای دارای پرونده الکترونیک سلامت شامل بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، تنفسی، دیابتی و ...، کودکان زیر پنج‌سال و زندانیان از جمله گروه‌هایی هستند که واکسن برای آن‌ها رایگان تزریق می‌شود.

3 در مرحله اول، واکسن آنفلوآنزا از ابتدای مهر در داروخانه‌ها برای افراد سالمند بالای ۶۵ سال با ارائه کارت ملی و ثبت کدملی به قیمت حدود ۴۰ هزار تومان عرضه می‌شود.

4 پس از مرحله نخست، محموله‌های بعدی واکسن در داروخانه‌ها توزیع خواهد شد و سایر افراد می‌توانند دریافت کنند.

5 به منظور کاهش تردد در دوران کرونا، یکی از اعضای خانواده به داروخانه مراجعه و با ثبت کد ملی تا سقف ۳ واکسن با ۳ کارت ملی دریافت کند.

6 پیش‌فروش واکسن در مطب‌ها و داروخانه‌ها تخلف است، تخلفات را به تلفن ۱۹۰ گزارش کنید.

khorasannews

شرق؛ صف وزرا در راه پارلمان اصولگرا

شرق در گزارش اصلی صفحه یک خود به روند احضار وزرا به مجلس جدید اشاره کرد. این روزنامه نوشت: وزیر خارجه، وزیر نفت، وزیر آموزش‌و‌پرورش، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان بورس و ...؛ دور تازه احضار و تهدید به استیضاح اعضای کابینه روحانی و حتی مدیران میانی‌ آن آغاز شده است. مجلسی که گفته می‌خواهد به‌جای قانون‌گذاری، نظارت کند.هفته پیش نمایندگان مجلس اصولگرا گفتند می‌خواهند وزیر آموزش‌وپرورش را درباره بازگشایی مدارس به مجلس فرا‌خوانند؛ گفته بودند هفته جاری او به مجلس می‌آید، اما معلوم نشد چطور یک فراخواندن ساده به کمیسیون آموزش سر از تهدید به استیضاح درآورد؛ تا جایی که ولی اسماعیلی، نماینده مجلس، در توییتر نوشت: امروز بعد از سؤال از وزیر محترم آموزش‌و‌پرورش و اعلام وصول توسط هیئت‌رئیسه برای بحث در کمیسیون تخصصی، استیضاح وزیر هم کلید خورد و برای امضا در کارتابل نمایندگان محترم قرار گرفت. بعد هم اضافه کرده بود که مجلس انقلابی برای حفظ جان فرزندان ملت با احدی تعارف ندارد. در تازه‌ترین خبر نیز ایلنا به نقل از عضو هیئت‌رئیسه مجلس از برگزاری جلسه غیرعلنی روز یکشنبه پارلمان با حضور وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی برای بررسی وضعیت بازار بورس و نوسانات قیمت ارز خبر داد. این در حالی است که یکی از نمایندگان مجلس پیش‌تر گفته بود رئیس سازمان بورس به مجلس احضار شده است. به نظر می‌رسد دیگر نمایندگان گوشی را دست آن نماینده داده‌اند که قاعدتا وزیر و رئیس بانک مرکزی باید احضار شوند که مدیران بالادستی و پاسخ‌گو به مجلس‌اند، نه رئیس سازمان بورس. آن‌طور که عضو هیئت‌رئیسه گفته، جلسه مجلس با این دو نفر غیرعلنی است؛ چرایی آن را اما توضیح نداده است.

امیرآبادی‌فراهانی گفته: مجلسیان زنگنه را هم به مجلس فراخوانده‌اند. قرار است در جلسه علنی روز سه‌شنبه با حضور زنگنه، وزیر نفت، وضعیت فروش نفت و درآمدهای نفتی محل بررسی قرار گیرد.

احمدغلامی سردبیر شرق در سرمقاله خود با عنوان «افول بورژوازی» با ادبیاتی به شدت چپ‌گرایانه تلاش کرد به تحولات سیاسی ایران بپردازد. او در بخشی از مطلب خود نوشت: اگر به اعتراضات دی‌ماه 96 و آبان 98 برگردیم و یک بار دیگر شعار «اصلاح‌طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» را تحلیل کنیم، بیش از پیش به این گفته لنین پی خواهیم برد. بی‌تردید این شعار چه خودانگیخته باشد و چه برساخته، می‌توان گفت این شعار جناح‌های سیاسی ایران را به بعد و قبل خودش تقسیم کرد. اینک این‌طور به نظر می‌رسد این شعار فراتر از یک شعار معمولی است و تئوری‌ای است در رد جریان‌های اصولگرا و اصلاح‌طلب که بیش از هر چیز حافظ منافع خود و حامیانشان هستند. با این تفاوت که اصلاح‌طلبان چون اقتدار خویش را از آرای مردم می‌گیرند، ناگزیر از نفع جمعی نیز سخن می‌گویند اما چون این نفع جمعی هیچ موجودیت انضمامی‌ای ندارد، به‌نوعی با اصل قراردادن حامیان اصلاح‌طلبان، تکنوکرات‌های رانتی دیگر طبقات را با این طبقه بازتعریف می‌کنند و منافع آنان را ذیل این طبقه قرار می‌دهند. اصلاح‌طلبان بهبود شرایط تهیدستان را در گرو بهبود شرایط جامعه بورژوازی می‌دانند؛ ایده‌ای که از دولت هاشمی‌رفسنجانی پا گرفت و به دولت اصلاحات سیدمحمد خاتمی هم رسید. در این دوران تکنوکرات‌های رانتی در ائتلاف با چپ‌های اسلامی جبهه‌ای به نام اصلاح‌طلبان را سامان دادند تا در یک ماه‌عسل طولانی هشت سال (در غیاب تهیدستان و بورژوازی سنتی) در «طبقه‌ای برای خود» عینیت یابند.

شرق در گزارش اقتصادی خود نیز به قیمت‌های نجومی سفر به ترکیه می‌پردازد.این روزنامه می‌نویسد: در فضایی که به دلایلی نامشخص، پروازهای ترکیه لغو می‌شود و پروازهای شرکت‌های هواپیمایی ایرانی به این مقصد نیز دایر نیست، شرکت هواپیمایی قطرایرویز بساط سوءاستفاده همتای ترک خود را تکمیل کرده و با قیمت‌گذاری‌های سرسام‌آور‌، عرصه را بر مسافران ایرانی تنگ کرده است. قیمت بلیت از حدود دو میلیون تومان پیش از بحران کرونا اکنون حتی به 67 میلیون تومان هم رسیده؛ چیزی در حدود 33 برابر. کار تا جایی بالا گرفت که برخی می‌گویند ترکیه و قطر در همکاری با یکدیگر چنین بستری را علیه ایران فراهم کرده‌اند. در هر حال، سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت امور خارجه در حال پیگیری موضوع و رفع مشکلی هستند که هنوز به نظر می‌رسد رشته‌ای است که سر دراز دارد!

Shargh

اعتماد؛ ریال پاشی برای کنترل ریزش بورس

اعتماد در گزارش اقتصادی خود تحلیل بلومبرگ از اقدامات دولت برای حمایت از بورس را منتشر کرده است. در بخشی از این گزارش آمده است:اقدامات حمایتی دولت از بورس و جلوگیری از افت بیشتر شاخص‌ها با تزریق یک درصد منابع صندوق توسعه ملی وارد فاز تازه‌ای شد.  هفته گذشته مدیرعامل سازمان بورس و ارواق بهادار از «جدیت در پیگیری برای نهایی شدن انتقال یک درصد از سهم منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار» خبر داده بود. هر چند تا زمانی که این اظهارات منتشر شد، اخباری مبنی بر «زمان این انتقال» منتشر نشده بود؛ اما چند ساعت بعد سخنگوی دولت از سپرده‌گذاری صندوق توسعه ملی در صندوق تثبیت بازار سپرده‌گذاری از ابتدای هفته جاری خبر داد. اقدامی که بازتاب‌هایی را نیز در رسانه‌های خارجی داشته و «بلومبرگ» تصمیم به این  انتقال را به  دلیل «ترس از ریزش‌های بیشتر درآینده»  دانسته است.  به نظر می‌رسد تصمیم دولت در افزایش رغبت به حضور افراد در بازار سرمایه و عمق بخشیدن به آن به عاملی برای افزایش پایه پولی و تورم تبدیل شده است. این امر در شرایطی که بانک مرکزی درنظر دارد، نرخ تورم را به نرخ هدف‌گذاری شده 22 درصد برساند و از سویی درآمدهای نفتی در سال 2019 نسبت به 2017 کاهش 63 درصدی داشته، می‌تواند شاخص‌های کلان اقتصادی را در مسیر به مراتب بدتری قرار دهد و در آن صورت کار به جایی برسد که «جراحی اقتصادی»  نیز تاثیری بر پیکره اقتصادی نداشته باشد.  نباید از این نکته غافل شد که منابع صندوق توسعه ملی به همه ملت تعلق دارد و استفاده از آن برای پوشش زیان افراد حاضر در بورس آن هم در شرایطی که سود و زیان جزیی از هر بازاری است‌، نادیده گرفتن حق سایر مردم است. 

عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح‌طب در سرمقاله امروز اعتمادبه حذف دو دختر کارتونی از جلد کتاب ریاضی سوم دبستان می‌پردازد. او در این باره می‌نویسد:به نظر بنده جناح فعلا غالب اصولگرایان با تعارضات فراوان مواجه شده و در توجیه این تعارضات به لکنت زبان نیز دچار شده است. رفتارهایی متعارض انجام می‌دهند که چوب هر دو را خواهند خورد ولی نان هیچ‌‌کدام را نمی‌خورند. بسیاری از تصمیمات آنان برخلاف جریان تند رودخانه است؛ به‌ طوری که تن و روح و روان آنان را فرسوده و خسته خواهد کرد. سعی می‌کنم برخی از این تناقضات رفتاری را توضیح دهم.  ماجرای حذف عکس‌های دختران (عکس هم نیست، نقاشی است) از روی جلد کتاب ریاضیات دوره ابتدایی اتفاق عجیبی بود. بدتر از اصل حذف، توجیه بعدی آن بود که به کل موجب ناامیدی شد. آنچه برای بنده عجیب است، اصل حذف این نقاشی‌ها نبود. دو ایراد مهم‌تری بر این اقدام وارد است؛ اول اینکه این کار برخلاف جریان غالب رودخانه خروشان جامعه است که هر روز در حال افزایش نقش و حضور زنان است و این اقدامی معقولانه نیست که در برابر چنین موجی ایستاد آن هم با این سطح نازل و سپس آن توجیه تاسف‌بار. دوم اینکه در این حکومت سال‌ها است که سهم دختران از قبولی دانشگاه‌ها بیش از پسران شده است. این چه سیاستی است که از یک طرف دخترانش را با سهم بالاتری در دانشگاه‌ها می‌پذیرد و از سوی دیگر نقاشی آنان را از روی کتاب دبستان برمی‌دارد و جالب اینکه ورزش زنان خود را نیز تقویت می‌کند و به مدال‌آوری آنان افتخار می‌کند!! این همه تعارض فکری و رفتاری در سیاست اجتماعی یک گروه یا حکومت سابقه ندارد. یک طرح ویرانگری دیدم که دو پدر داس و چوب به دست، دست دو دختر حاضر در نقاشی را گرفته و روی زمین کشان کشان دارند  از صحنه خارج می‌کنند. واقعا این از تعارض با  و کج سلیقگی از کجا می‌آید؟ 

 

دنیای‌اقتصاد؛ راهبرد برون‌رفت از شرایط موجود چیست؟

دنیای اقتصاد در مطلب اصلی خود نوشته‌ای از مسعودنیلی مشاورعالی پیشین حسن روحانی واستاداقتصاد دانشگاه را منتشر کرده ونوشته است: «آمریکا به برجام بازگشت.» اگر این تیتر روزنامه‌های صبح فردا باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ احتمالا مسوولان از بازگشت به مسیر توسعه صحبت خواهند کرد. اما مسعود نیلی، خروج از شرایط حاضر را در اختیار بیرون از مرزها نمی‌بیند. از نظر این اقتصاددان تا زمانی‌که به سوالات مهمی پاسخ ندهیم، امکان بهره‌گیری از فرصت‌های جهانی را هم برای توسعه صنعتی نخواهیم داشت. نیلی معتقد است که استراتژی صنعتی در ایران دچار خطای راهبردی شده است؛ ایران از ۳ گزینه موجود توسعه صنعتی در جهان، سعی کرد راه چهارمی به نام «خودکفایی» را بپیماید. این مسیر یک نامعادله را پیش‌روی سیاست‌گذار قرار داد که هدفش توسعه صنعت بود؛ اما ورودی‌های‌ آن تناسبی با این هدف نداشت. در نتیجه هیچ‌گاه این نامعادله، پاسخ مدنظر سیاست‌گذار را نداد. نیلی در این باره می‌نویسد: «استراتژی توسعه صنعتی مقولاتی همچون سیاست خارجی و داخلی، حمایت‌های اجتماعی، نظام ارزی، مالی، پولی و همه ارکان نظام یک کشور را در راستای توسعه صنعتی رقابت‌پذیر تنظیم می‌کند.»جهان برای توسعه صنعتی ۳ مسیر را در طول دهه‌های اخیر امتحان کرد: «توسعه صادرات» «جایگزینی واردات» و «استراتژی مشارکت در زنجیره ارزش». اما ایران یک راه دیگر را پیمود؛ «خودکفایی». نتیجه هر کدام از این مسیرها چه بود و کشورها به چه سرنوشتی دچار شدند؟ مسعود نیلی، اقتصاددان در سخنرانی‌ای در اتاق ایران، به این سوالات پاسخ داده است. نیلی ویژگی‌های یک استراتژی صنعتی و خطاهای راهبردی سیاست‌گذاران در این مسیر را توضیح داده است. او سوالات مهمی را مطرح کرده که پیش از پاسخ به این سوالات، نمی‌توان انتظار معجزه از سیاست خارجی را در مسیر توسعه داشت. نیلی معتقد است که اولویت اصلی کشور درحال‌حاضر، مشخص شدن چگونگی برون‌رفت از شرایط موجود است.

DonyayeEghtesad

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید