تبعات ننگی که بحرین به بار آورد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، در این ارتباط بیشتر کشورهای جهان و جنبش ها و گروه های سیاسی این اقدام را محکوم کرده و برخی نیز آن را تایید و بعضی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس نیز در برابر آن سکوت اختیار کردند.
تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش و اعتراض به توافق خیانت بار منامه – تل آویو در اولین اقدام خالد عارف سفیر خود را از بحرین فراخواند.
ریاض المالکی وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین در این ارتباط اعلام کرد که سفیر فلسطین در منامه را برای رایزنی و برداشتن گامهای ضروری در واکنش به عادیسازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی فراخوانده است.
تشکیلات خودگردان فلسطین عادیسازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی را خیانت به قدس، فلسطینیان و مساله فلسطین و حمایت از جنایات این رژیم در حق ملت فلسطین دانست.
"نبیل شعث" مشاور "محمود عباس" رییس تشکیلات خودگردان فلسطین هم در واکنش به توافق بحرین و رژیم صهیونیستی که در راستای خدمت به رییس جمهوری آمریکا صورت گرفته است، ترامپ را بدترین رییس جمهوری ایالات متحده برای آرمان ملت فلسطین دانست.
خبر عادیسازی روابط بحرین و رژیم صهیونیستی چند روز پس از آن روی میدهد که درخواست فلسطین برای گنجانده شدن بندی در نشست فوقالعاده اتحادیه عرب برای مخالفت با عادی سازی امارات با رژیم صهیونیستی به علت اعتراض بحرین حذف شده بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم با صدور بیانیهای ضمن محکومیت شدید اعلام برقراری روابط دیپلماتیک میان بحرین و رژیم صهیونیستی، آن را اقدامی ننگین و خفت بار از سوی بحرین دانست.
در بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمده است: این اقدام ننگین و خفت بار از سوی بحرین آرمان فلسطین و چندین دهه مبارزات و تحمل رنج و مصیبت مردم فلسطین را در قربانگاه انتخابات آمریکا ذبح میکند.
ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن هم جمعه شب به توافق بحرین و رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد و تاکید کرد که تغییر مطلوب و گام اساسی برای تحقق یک صلح عادلانه و جامع در منطقه تنها در سایه پایان یافتن اشغال غیرقانونی اراضی فلسطینی توسط اسرائیل امکان پذیر است.
وی با صدور بیانیه تصریح کرد: صلح تنها با پایان اشغالگری اسرائیل و تشکیل دولت مستقل فلسطینی دارای حاکمیت و به مرکزیت قدس شریف در مرزهای سال ۱۹۶۸ و تشکیل دو کشور مستقل و برپایه قوانین بینالمللی و ابتکار عمل کشورهای عربی امکانپذیر است.
وزارت امور خارجه ترکیه نیز جمعه شب ضمن محکومیت قاطعانه و ابراز نگرانی از تصمیم بحرین برای برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل، این کار را در تضاد با ابتکار عمل صلح کشورهای عربی و تعهدات سازمان همکاری اسلامی دانست.
با وجود محکومیت اقدام بحرین در آشکارسازی روابط با رژیم کودک کش صهیونیستی برخی کشورها نیز آن را تایید کردند.
وزارت امورخارجه امارات که اولین گام را در ارتباط با عادی سازی روابط با اسراییل برداشته است جمعه شب از توافق رژیم صهیونیستی و بحرین استقبال کرد.
با عادیسازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی، این کشور چهارمین کشور عربی بعد از امارات، مصر و اردن و دومین کشور عرب کوچک حاشیه خلیج فارس است که به صورت علنی با تلآویو روابط خود را عادی میکند.
امارات ۲۳ مرداد ماه با صدور بیانیه از توافق با رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط خبر داده بود.
منابع صهیونیستی فاش کردند روابط میان بحرین و اسرائیل از ۲۵ سال پیش آغاز شده و مخفیانه در جریان بوده است.
عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر نیز در این باره مدعی شد: این توافق مسیر را برای صلح و امنیت هموار خواهد کرد.
عمان هم ضمن استقبال از ابتکار صورت گرفته توسط پادشاهی بحرین، ابراز امیدواری کرد که این مسیر راهبردی جدید اتخاذ شده توسط برخی کشورهای عربی منجر به صلحی شود که پایان بخش اشغالگری اسرائیل و راهی برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی با پایتختی قدس باشد.
دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا هم در بیانیهای از اقدام بحرین برای عادی سازی روابط با اسرائیل استقبال کرده و آن را «خبر بسیار خوب» توصیف کرد.
«بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس نیز در این زمینه در توییتی نوشت: «تصمیم بحرین و اسرائیل برای عادی سازی روابط بسیار خوشحال کننده است و امیدوارم دیگران نیز برای کمک به ایجاد یک خاورمیانه با آرامش تر از این مسیر پیروی کنند.»
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در این زمینه در توییتی نوشت: «اتحادیه اروپا از ایجاد روابط بین بحرین و اسرائیل به عنوان یک گام مثبت برای منطقه استقبال می کند. صلح و امنیت مستلزم رویکرد منطقه ای و فراگیر با راه حل دو دولتی است که بر اساس پارامترهای توافق شده بین المللی و حقوق بین الملل ایجاد شده است.»
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز در توییتی نوشت : «برقراری روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و بحرین مهم ترین گام به سوی صلح در منطقه است. این توافقنامه همچنین انگیزه جدیدی به روند صلح بین اسرائیل و فلسطینی ها خواهد داد.»
در این میان شماری از کشورهای عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس هم که از واکنش افکار عمومی خود به تایید آشکارسازی روابط بحرین و اسراییل نگران هستند، ترجیح دادند تا سکوت اختیار کرده تا شاید برای چند ماهی بتوانند اعتراض ها در کشور خود را در این ارتباط به عقب بیندازنند.
بر اساس اعلام برخی کارشناسان با توجه به نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و احتمال شکست ترامپ، واشنگتن این روزها تلاش های خود را برای افزایش آشکارسازی روابط بین اعراب و اسراییل افزایش داده و در این ارتباط پیش بینی می شود که برخی کشورها در روزهای آینده خبر آشکارسازی روابط خود با اسراییل را اعلام کنند.
در همین حال در کنار اعتراض کشورهای مختلف به این اقدام بحرین شماری از جنبش ها و گروه های مقاومت در فلسطین و جهان نیز این اقدام آل خلیفه در بحرین را محکوم کردند.
جمعیت الوفاق بحرین هم با خیانت بار دانستن اقدام منامه برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، اعلام کرد: موضع رژیم آل خلیفه برای عادی سازی روابط با رژِیم اسرائیل مشروعیت ندارد.
جمعیت عمل اسلامی (امل) بحرین اقدام رژیم آل خلیفه برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را جنایت و بزرگ ترین تهدید برای امنیت منطقه دانست.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز اعلام کرد که این اقدام بحرین برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی بیانگر اصرار منامه بر اجرای بندهای "معامله قرن" است که به دنبال نابودی آرمان فلسطین است.
دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن هم در بیانیهای ضمن محکوم کردن اقدام بحرین برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کشورهایی که با تلآویو روابط برقرار میکنند، نماینده مردمشان نیستند و روزی هزینه سنگین آن را خواهند پرداخت.
در بیانیه دفتر انصارالله آمده است که این جنبش نسبت به اعلام عادیسازی بحرین و دشمن اسرائیلی متعجب نشده است.
جنبش احرار فلسطین هم تاکید کرد که اعلام این توافق، صرفا پرده از واقعیت نظام بحرین برداشت و تمامی جهانیان در دهههای گذشته از حقیقت این نظامهای زیردست که صرفا آلتی در دست آمریکا و رژیم صهیونیستی بودند، خبر داشتند.
این جنبش افزود: این توافق خفتبار موجب خواهد شد تا فلسطینیان سریعتر از قبل درپی تحقق آشتی و وحدت ملی و بهبود اوضاع داخلی خود و بکارگیری تمامی توان خود برای مقابله با عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی و شکست طرحها و برنامههای آنان باشند.
سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) نیز از این اقدام بحرین به عنوان خیانت به آرمان ملت فلسطین یاد کرد.
«داوود شهاب» مسؤول دفتر اطلاع رسانی جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز ضمن محکوم کردن توافق بحرین و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط اظهار کرد که این توافق نشان دهنده سرسپردگی رژیم آل خلیفه به آمریکاست.
در عین حال هشتگ بحرینیها علیه عادیسازی روابط با عنوان "عادی سازی خیانت است" جمعه شب در واکنش به توافق عادیسازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی، ترند اول توئیتر در کشورهای عربی شد.
فعالان کشورهای عربی این هشتگ را در محکومیت توافق سازش خیانتآمیز با رژیم صهیونیستی راهاندازی کردند.
آیتالله شیخ «عیسی قاسم» رهبر شیعیان بحرین هم شنبه شب با انتشار بیانیهای در واکنش به سازش رژیم آل خلیفه با رژیم صهیونیستی، گفت: عادیسازی روابط (با رژیم صهیونیستی)، نحس و هشدار شری بزرگ است.
وی افزود: همه رژیمهای حاکم عربی که برای عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی اقدام کرده و یا میکنند، بخوبی میدانند که این سازش، برخلاف خواست شریعت الهی و خواست ملتهای امت اسلامی است و به مثابه برآورده ساختن خواست آمریکا و اسرائیل و همسویی با اراده آنها بوده و این در حالی است که از زیانهای بسیار آن برای این امت و از دشمنی اسرائیل و آمریکا با امت آگاه هستند.