ظریف: آمریکا باید یک صندلی در میز مذاکره به دست بیاورد
به گزارش اقتصادنیوز، «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با شبکه ونزوئلایی «تلهسور» درباره دیدار خود با «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا و سطح روابط دو کشور گفت: روابط عالی بین ایران و ونزوئلا وجود دارد. ملاقات با رئیسجمهور مادورو بسیار دوستانه بود. با مهربانی من را در منزلش پذیرفت. ما گفتوگوی خوبی درباره این داشتیم که چطور روابط دو جانبه را در زمینه انرژی، علوم و فناوری و کووید-۱۹ گسترش بدهیم. در زمینه کووید-۱۹ ونزوئلا پیشرفت قابل توجهی داشته و ایران هم همینطور و میتوانیم (اطلاعات) را به اشتراک بگذاریم.
وی افزود: ما درباره وضعیت بینالمللی هم صحبت کردیم. درباره این نیاز که کشورهایی که از سوی آمریکا تحت فشار قرار دارند، کنار هم قرار بگیرند و بر حاکمیت قانون و منشور سازمان ملل مصّر باشند و با یکدیگر برای غلبه بر این تحریمهای غیرقانونی همکاری کنند.
او در ادامه در سوالی درباره این که بعد از حمله خرابکارانه علیه بزرگترین پالایشگاه نفت ونزوئلا که از سوی رئیسجمهور این کشور هم محکوم شد، ایران ترس از چنین حملاتی و ادامه همکاری با ونزوئلا در زمینه صنعت نفت ندارد و آیا این همکاری افزایش خواهد یافت، پاسخ داد: قطعاً (همکاری) افزایش خواهد یافت. ما توانستیم در برابر ۴۰ سال فشار آمریکا طاقت بیاوریم و اگر میخواستیم تسلیم شویم مدتها قبل این کار را میکردیم.
مشروح این گفتگو را به نقل از فارس می خوانیم:
ظریف در ادامه درباره اظهارنظر «الیوت آبرامز» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا مبنی بر این که آمریکا انتقال موشک از ایران به ونزوئلا را تحمل نمیکند و به آن اجازه نخواهد داد، گفت: برای ایران و ونزوئلا کاملاً قانونی است که همکاری دفاعی داشته باشند و آمریکا تلاش کرد مانع آن در شورای امنیت شود و شکست خورد. شکست سنگینی خورد، ۱۳ در برابر ۲ (اشاره به آرای مخالف آمریکا در مقابل آرای موافق) و به همین خاطر ایالات متحده به استراتژی کهنه خود که اساساً تهدید کشورها و قلدری کردن است، متوسل شده است.
وی تاکید کرد: ایران و ونزئلا به آمریکا اجازه قلدری ندادند و فکر میکنم این روند ادامه خواهد داشت. همکاری ما کاملاً قانونی است و ما به همکاری با ونزوئلا حتی در زمینه دفاعی ادامه خواهیم داد و معتقدیم حق ونزوئلاست که از هر جایی که بخواهد تجهیزات نظامی خریداری کند. اما این که ونزوئلا به چه چیزی نیاز دارد و ما چه چیزی برای عرضه داریم، قطعاً مورد مذاکره قرار خواهد گرفت و یکی از موضوعات روابط دو جانبه ما خواهد بود. فکر میکنم به آمریکا هیچ ارتباطی ندارد.
ظریف درباره ترس از تحریمهای بیشتر آمریکا علیه ایران گفت: همانطور که اوبرایان، مشاور امنیت ملی ترامپ گفته تحریم بیشتری باقی نمانده که آمریکا علیه ایران اعمال کند، بنابراین خودشان را از تحریم بیشتر محروم کردهاند.
او در پاسخ به سوال مجری در اشاره به انتخابات آمریکا، درباره این که آیا بین روی کار آمدن یک جمهوریخواه یا دموکرات، تفاوتی میبیند، گفت: هنوز نمیدانیم چه کسی وارد کاخ سفید خواهد شد. بین دو کارزار تفاوتهای روشنی وجود دارد. بخصوص در دولت ترامپ که در حزب جمهوریخواه تفاوت دیده شد درباره نوع دیپلماسی که ترامپ دنبال میکرده یا نمیکرده و اساساً شاهد دیپلماسی زیادی نبودیم. در دوران ترامپ شاهد تهدیدهای زیادی از سوی او و زیر خارجه بودیم، بنابراین تفاوتهایی خواهد بود، اما چیزی که برای ما اهمیت دارد لحن یا الفاظ نیست بلکه اقدامات است.
وزیر خارجه ایران در ادامه گفت: ایالات متحده اقدامات غیرقانونی علیه ایران انجام داده است. به اقتصاد ما آسیب زده به مردم ما آسیب زده و باید روش خود را عوض کند اگر میخواهد وضعیت تغییر کند.
او در پاسخ به سوالی درباره احتمال بازگشت آمریکا به توافق هستهای ایران گفت: آمریکا تصمیم گرفت از توافق خارج شود و اگر میخواهد برگردد باید یک صندلی در میز مذاکره به دست بیاورد. چیزی که مهم است این است که آمریکا حق ترک این توافق را نداشت زیرا این توافقی دوجانبه بین ایران و آمریکا نبود، بلکه بخشی از قطعنامه شورای امنیت است. بنابراین اگر آمریکا میخواست از الزامات آن قطعنامه خلاص شود، باید سازمان ملل را ترک میکرد و نه فقط این توافق را.
ظریف درباره شکست آمریکا در شورای امنیت گفت: ما آمریکا را سه بار در ماههای گذشته در شورای امنیت شکست دادیم و این نشان میدهد چقدر سیاست فشار حداکثری آمریکا و قلدری این کشور در جامعه بینالمللی منزوی شده است. این پیروزی برای ایران نیست، بلکه پیروزی قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و قطعنامههای شورای امنیت است.
او در خصوص اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پاسخ ایران گفت: ما اقدام متناسب نظامی با اقدام تروریستی آمریکا اتخاذ کردیم و پایگاهی که ترور سردار سلیمانی از آنجا انجام شد را هدف قرار دادیم، اما حقیقت این است که ایالات متحده مرتکب جرمی سنگین شده و پیامدهای این جرم سنگین بخصوص پیامدهای عمومی آن و بازخورد آن در بین مردم ایران و عراق همانطور که در خیلی جمعیتی که در مراسم تدفین سردار سلیمانی در هر دو کشور و خاورمیانه دیدیم، آمریکا را رها نخواهد کرد. یکی از این پیامدها این بود که پارلمان عراق از آمریکا خواست این کشور را ترک کند. و فکر میکنم این هزینه سنگینی است که آمریکا باید برای ماجراجویی، تجاوز و تروریسم خود علیه سردار سلیمانی در عراق بپردازد.
ظریف درباره وعده ترامپ در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از منطقه و احتمال محقق شدن آن گفت: اغلب (این اظهارات) پروپاگانداست. و او (ترامپ) به وضوح گفته که در جاهایی که آنها حضور دارند، حضورشان برای حمایت از مردم یا حتی منافع آمریکا نیست بلکه محافظت از نفت است. این چیزی است که او درباره سوریه گفته، آنها آنجا هستند تا از میدانهای نفتی محافظت کنند و از آن منفعت ببرند، یعنی ثروت مردم سوریه را به سرقت ببرند. آنها حق حضور در آنجا را ندارند و هرگز از آنها درخواست نشده نیرو به سوریه بفرستند. بنابراین به شکل غیرقانونی بخشی از سوریه را اشغال کرده و ثروت آن را به یغما میبرند.
او سیاست سازش برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را غلط و مضر توصیف کرد و گفت: این سیاست به منطقه و آرمان فلسطین آسیب میزند و به مردم کشورهای مذکور آسیب میزند. اما واقعیت این است که شما همسایههای خود را انتخاب نمیکنید. این کشورها در بخش جنوبی خلیج فارس همسایههای ما هستند و سیاست ما حفظ روابط دوستانه با همسایگان است، بنابراین این پیشنهاد روی میز است اگر آنها، آن را انتخاب کنند، استقبال میکنیم و شرایطی برای همه طرفها وجود دارد و ما آماده انجام سهم خود هستیم و از آنها هم همین انتظار را داریم.
در بخش دیگری از این مصاحبه، ظریف در خصوص اسلامستیزی مقامات فرانسه و ارتباط دادن حملات اخیر در اروپا به دین اسلام گفت: اسلام هیچ ارتباطی با تروریسم ندارد و مفهوم "تروریسم اسلامی" جعلی است و جای آن نیست که از سوی رئیسجمهور یک کشور متمدن مورد استفاده قرار بگیرد. ما تروریسم و افراطگرایی را محکوم میکنیم. اما فراموش نکنید که این افراطگراها که حملات تروریستی را انجام میدهند از سوی آمریکا و متحدان غرب در منطقه و بخصوص عربستان سعودی حمایت میشوند. تفکری که با آن عجین شدهاند اساساً از سوی عربستان سعودی ترویج میشود. بنابراین ریاکارانه است که مسلمانان را برای کاری که متحدان غربی در حال انجام آن هستند، محکوم کنیم. اما فراموش نکنید که این افراطگراها که حملات تروریستی را انجام میدهند از سوی آمریکا و متحدان غرب در منطقه و بخصوص عربستان سعودی حمایت میشوند. تفکری که با آن عجین شدهاند اساساً از سوی عربستان سعودی ترویج میشود. بنابراین ریاکارانه است که مسلمانان را برای کاری که متحدان غربی در حال انجام آن هستند، محکوم کنیم. معتقدم بیحرمتی به ارزشها، اقدامی خشونتآمیز است و پاسخ خشن را توجیه نمیکند. اما نباید فراموش کنیم که خشونت از طریق بیحرمتی و توهین علیه کل ۱.۹ میلیارد جمعیت مسلمان جهان انجام میشود.
وی افزود: ریاکاری است که حمله به دیگران را آزادی بیان بخوانیم وقتی خودتان اجازه نمیدهید برخی موضوعات در بین عموم بحث شود. مانع مسلمانان در پوشیدن حجاب در مدارس و دانشگاهها در فرانسه میشوید، اما اجازه میدهید یک نفر احساسات میلیونها و میلیاردها مسلمان در فرانسه و جهان را جریحهدار کند.
او در خصوص بحران قرهباغ و تاثیر آن بر ایران نیز گفت: ما به وضوح گفتهایم که اشغال هیچ قلمرویی مجاز نیست و تغییر مرزهای بینالمللی قابل قبول نیست. و بخشهایی از خاک جمهوری آذربایجان که اشغال شده باید تخلیه شود و در عین حال در درجه اول نگران تلفات انسانی و تلفات غیرنظامی هستیم و همچنین در این خصوص که سازمانهای افراطی به منطقه درگیری آورده شدهاند و به عنوان مزدور عمل میکنند و این تهدیدی نه فقط برای ایران بلکه برای کل منطقه و صلح و امنیت ماست. معتقدیم این باید پایان یابد و اشغالگری هم باید پایان یابد.
ظریف درباره تمایل ایران برای میانجیگری در این خصوص گفت: از معاونم خواستم به جمهوری آذربایجان و ارمنستان و همچنین به روسیه و ترکیه برود و پیشنهاد ما را برای میانجیگری ارائه کند؛ این پیشنهاد جامعی درباره آن چیزی است که باید انجام شود و روی میز است و تحت بررسی هر دو طرف و همسایگان آنها ترکیه و روسیه قرار دارد و ما منتظر پاسخ هستیم.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این مصاحبه درباره مقاصد بعدی سفر خود بعد از ونزوئلا به سایر کشورهای آمریکای لاتین گفت: ما روابط عالی با کوبا داریم و از زمان پیروزی انقلاب روابط عالی با کوبا داشتهایم. هر دو کشور از اقدامات و سیاستهای اشتباه آمریکا رنج بردهایم و به صورت طبیعی در بسیاری زمینهها روابط خود را گسترش دادهایم و همکاری نزدیکی در بسیاری از زمینهها از علوم و فناوری و بیوتکنولوژی تا انرژی و سایر حوزهها داریم. در این سفر درباره مسائل سیاسی و همچنین همکاری اقتصادی بیشتر بین ایران و کوبا صحبت خواهیم کرد و بعد از کوبا خوشحالم که در مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب بولیوی شرکت میکنم. ما روباط بسیاری عالی با اوو مورالس داشتیم و امیدواریم با دولت منتخب جدید هم این روابط خوب ادامه یابد