تقابل نفتی بین ایران و آمریکا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، دولت ترامپ با کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران توانسته تولید نفت کشورمان را به نصف کاهش دهد و بیشتر صادرات نیز متوقف شود. صادرات نفت و محصولات پالایشی ایران براساس این گزارش اکنون به کشورهای چین، سوریه و ونزوئلا محدود شده است. تحریمها همچنین عرضه نفت سابقا بزرگترین تولیدکننده آمریکای لاتین یعنی ونزوئلا را به پایینترین سطح نزدیک به ۱۰۰ سال اخیر رسانده است. جولین لی میگوید اگر ایران و ونزوئلا مانند گذشته در مجموع ۸/ ۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید میکردند، رسیدن اوپک و متحدانش در گروه اوپکپلاس به یک توافق کاهش تولید مانند آنچه در آوریل اتفاق افتاد بسیار دشوارتر میشد.
پیشبینی میشود از یکسو تولید و صادرات نفت ایران و ونزوئلا که تحت تحریم آمریکا هستند با آمدن یک رئیسجمهور دموکرات به کاخ سفید رشد قابلتوجهی کند؛ امری که اگرچه مطابق میل ایرانیهاست و میتواند درآمد ارزی کشور را افزایش دهد، سیگنالی منفی به بازاری است که به دلیل مازاد عرضه ناشی از کاهش شدید تقاضا با وضعیتی بغرنج دست و پنجه نرم می کند.
از این دیدگاه میتوان گفت انتخاب شدن بایدن به ضرر قیمت نفت تمام خواهد شد. همین موضع را تحلیلگرانی مانند هلیما کرافت، تحلیلگر کالایی والاستریت پیش از این اتخاذ کرده بودند. از سوی دیگر دیدگاه دومی نیز وجود دارد که میگوید قیمت نفت با بایدن بالا خواهد رفت، زیرا برنامه نامزد حزب دموکرات از تزریق ۲ هزار میلیارد دلار برای توسعه انرژیهای پاک حکایت دارد و محدودیتهایی برای حفاری در زمینها و آبهای فدرال برای اکتشاف نفت و گاز اعمال خواهد شد که به گفته کارشناسان پلتس میتواند تولید نفت این کشور را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش دهد. افت تولید آمریکا در کنار پیشبینی ادامه تضعیف شاخص دلار در دوره بایدن، از نظر بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس منجر به تقویت قیمت نفت خواهد شد. با در نظر گرفتن این دو دیدگاه میتوان گفت در صورت پیروزی بایدن، تقابلی بین نفت ایران و آمریکا برای تعیین قیمت نفت صورت خواهد گرفت.