تصمیم جنجالی دیگر ترامپ قبل از ترک قدرت
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از جماران، رئیس جمهور آمریکا مصمم است تا پیش از واگذاری قدرت به جو بایدن در ژانویه 2012، 2500 تن از نیروهای نظامی کشورش را از افغانستان خارج کند.
بنابر گزارش آسوشیتدپرس، او تنها دو ماه دیگر در قدرت است ولی تصمیمات جنجال برانگیزش را رها نمی کند.
در همین راستا ساعتی پیش «رابرات اوبرایان» مشاور امنیت ملی وی گفت دستور کاهش نیروهای آمریکا در افغانستان و عراق صادر شده است.
اوبرایان به خبرنگاران گفت وزیر دفاع موقت این کشور دستور کاهش عمده نیروهای نظامی آمریکا در عراق و افغانستان را صادر کرده است.
به گفته مشاور امنیت ملی ترامپ، بر اساس این دستور تا روز 15 ژانویه 2021 تعداد نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان به 2500 نفر کاهش می یابد.
اوبرایان گفت نیروهای باقیمانده به کار حفاظت از سفارت خانه ها آمریکا در عراق و افغانستان و سایر نهادهای آمریکایی فعال در این دو کشور مشغول خواهند شد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: این سیاستی تازه نیست و رئیس جمهور آمریکا از زمانی که کار خود را آغاز کرده تعداد مورد نظرش را برای نیروهای آمریکایی مستقر در این دو کشور اعلام کرده بود.
«کریستوفر میلر» وزیر دفاع موقت آمریکا که این دستور را صادر کرده، بعد از اخراج «مارک اسپر» وزیر سابق دفاع کار خود را شروع کرده است.
اسپر از مخالفان کاهش نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان بوده است.
سرپرست پنتاگون گفت: «این تصمیم توسط رئیس جمهور و با تکیه بر گفت و گوهای مداوم با کابینه امنیت ملی کشور طی چند ماه گذشته همچنین گفت و گو با من و همکارانم گرفته شده است... همین امروز صبح من با رهبران اصلی کنگره همچنین متحدان و شرکای خارجی مان صحبت کردم تا آنها را از این برنامه مطلع کنم.»
او افزود که در همین راستا با دبیرکل ناتو و رئیس جمهور افغانستان گفت و گو کرده است.
کریستوفر میلر گفت: «ما با هم وارد [این کشورها] شدیم، با هم هماهنگ شدیم و وقتی زمان مناسب رسید با هم بیرون خواهیم آمد.»
تاریخ تعیین شده برای خروج از افغانستان و عراق توسط کاخ سفید تنها چند روز پیش از به پایان رسیدن دوره چهار ساله ریاست جمهوری دونالد ترامپ است.
«جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا از ساعت 12 ظهر روز 20 ژانویه به وقت شرق آمریکا رسما وارد کاخ سفید خواهد شد و زمام حکومت را در دست خواهد گرفت.
ترامپ معتقد است عملیات نظامی آمریکا در کشورهای خارجی پرهزینه و بی تاثیر است.
اما این کار او ما مخالفت های بسیاری در داخل و خارج روبرو شده است.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در بروکسل گفت: هزینه بازگشت زودهنگام نظامیان آمریکایی بدون هماهنگی با دیگر اعضای ناتو می تواند «بسیار گزاف» باشد.
او در بیانیه ای گفت: «ما اکنون با یک تصمیم دشوار روبرو هستیم. ما تقریبا 20 سال در افغانستان بوده ایم، و هیچکدام از متحدان ناتو نمی خواهند بیش از آنچه مورد نیاز است آنجا بمانند. اما در این مقطع زمانی، هزینه خروج زودتر از موقع یا خروج بدون هماهنگی، بسیار بالا خواهد بود.»
به باور او، داعش می تواند «خلافت تروریستی خود را که در سوریه و عراق از دست داده است» در افغانستان احیا کند.
استولتنبرگ تصریح کرد افغانستان می تواند به مقر تروریست های بین المللی تبدیل شود.
«آنه گرت کرامپ-کارن باوئر» وزیر دفاع آلمان هم در هامبورگ گفت: «کاهش یا خروج احتمالی نیروهای نظامی از افغانستان مستلزم بستن یک پیمان صلح است. حضور سربازان خارجی باید زمانی پایان یابد که ثبات دستاورد ماموریت آنها تضمین شده باشد. »
به اعتقاد وزیر دفاع آلمان هنوز نتایج مطلوب برای بستن پیمان صلح به دست نیامده است.
او تاکید کرد که در حال حاضر «اولویت اصلی»، تامین امنیت سربازان آلمانی در افغانستان است.
در داخل هم صداهای مخالف کم نیست. خروج نیمی از نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان طی دو ماه آینده موجب نگرانی فرماندهان پنتاگون هم شده است. آنها معتقدند کاهش نیروها دو پیغام مهم به طالبان خواهد فرستاد: اول این که این نیروها بدون گرفتن امتیازی یا عملی شدن تعهدی از سوی طالبان، خاک افغانستان را ترک می کنند و به این ترتیب امتیازهای آمریکا برای ادامه مذاکره با طالبان کمتر خواهد شد و دوم این که کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در خاک افغانستان احتمال حمله علیه نیروهای دولتی این کشور را افزایش خواهد داد و به کاهش خشونت ها در این کشور کمک نخواهد کرد.
«میچ مک کانل» رهبر اکثریت جمهوری خواه در سنای آمریکا دیگر فرد مخالف این اقدام است که هشدار داده عقب نشینی زودهنگام سربازان کشورش از افغانستان به معنای پشت کردن به متحدان آمریکا و یک پیروزی بزرگ برای تندروها خواهد بود.
مک کانل که از حامیان ترامپ به شمار می رود، در سخنرانی خود در صحن مجلس سنا بدون اشاره به برنامه واشنگتن تاکید کرد که پیروزی اسلام گرایان به معنای شکست و تحقیر آمریکاست.
مک کانل هشدار داد که در این صورت علاوه بر طالبان و داعش، قدرت شبکه تروریستی القاعده هم احیا خواهد شد.
این سناتور جمهوری خواه معتقد است که پیامدهای خروج زودهنگام آمریکایی ها از افغانستان «می تواند از عقب نشینی رئیس جمهور اوباما در سال 2011 از عراق که آغاز ظهور داعش و دور جدید تروریسم جهانی است، بدتر باشد».
آمریکا در توافق نامه ای با طالبان متعهد شد نیروهای مسلح خود را تا ماه مه 2021 به تدریج خارج کند. طالبان نیز تعهد کرد تا با دولت مرکزی وارد مذاکرات صلح شود.
پنتاگون با کاهش تعداد نیروهای خود در افغانستان تا سقف 5500 نفر موافقت کرده بود و خروج نیروهای بیشتر را منوط به دو شرط کرده بود؛ کاهش خشونت های طالبان علیه نیروهای دولتی افغانستان و قطع کامل رابطه میان طالبان و القاعده؛ دو شرطی که هیچ کدام هنوز محقق نشده اما به گفته مقام ها در پنتاگون، آنها اکنون با کاهش تعداد نیروهای به سقف 2500 نفر موافقند چرا که آن را گزینه بهتری از آنچه ترامپ در توئیتر منتشر کرده می دانند؛ یعنی خروج کامل نیروها از افغانستان تا کریسمس.
تابستان امسال طالبان پس از دو سال مذاکره با دولت آمریکا، این امیدواری را به وجود آورد که خشونت ها در افغانستان رو به زوال خواهد رفت. اما خشونت های اخیر همچون حمله به دانشگاه کابل، افق صلح در این کشور را یک بار دیگر مبهم کرده است.
به اعتقاد کارشناسان، خروج آمریکا از عراق شاید تغییر چندانی در اوضاع ایجاد نکند ولی در افغانستان اقدامی تحریک آمیز برای تشدید حملات طالبان خواهد بود.
نزدیک به 12000 نیروی ده ها کشور عضو ناتو هم اکنون در افغانستان حضور دارند، که به نیروهای امنیتی آن کشور خدمات آموزشی و مشاوره ای ارائه می دهند. نظامیان آمریکایی اکثریت این نیروها را تشکیل نمی دهند، اما سایر اعضای ناتو به میزان زیادی به حمایت ارتش آمریکا در حوزه های ترابری، پشتیبانی هوایی، تدارکات و غیره متکی هستند.
آمریکا از چند سال پیش کاهش مرحله به مرحله شمار نیروهای نظامی خود را در افغانستان و عراق آغاز کرده است. طبق برآورد آسوشیتدپرس، آمریکا در حال حاضر حدود 4500 نیروی نظامی در افغانستان و حدود 3000 نیرو هم در عراق دارد.
بر اساس گزارش پنتاگون، تنها از 11 سپتامبر 2001 تاکنون جنگ های افغانستان، عراق و سوریه برای واشنگتن بیش از 1.57 تریلیون دلار هزینه داشته است. جنگ در افغانستان که به طولانی ترین درگیری آمریکا تبدیل شده است نیز از 19 سال پیش آغاز شده و به گفته پنتاگون تاکنون 193 میلیارد دلار برای مالیات دهندگان آمریکایی هزینه داشته است.
حال سوال اینجاست که جو بایدن پس از ورود به کاخ سفید آیا در این تصمیمات ترا تغییری ایجاد خواهد کرد یا خیر؟