جنگ نیشابور و سبزوار به شورای شهر تهران کشید
به گزارش اقتصادنیوز ،در دویست و پنجاهمین جلسه شورا، نامه فرماندار تهران در خصوص اعتراض هیات تطبیق به مصوبه نامگذاری و تغییر نام معابر عمومی شهر تهران بررسی شد. فرماندار به سه بند مصوبه پنج آبان شورا اعتراض کرده بود که اعضای شورا با رای خود بر تصمیم شورا درباره دو بند پافشاری کردند و با تغییر در یک بند موافقت کردند.
در جریان بررسی نامه فرماندار تهران در خصوص اعتراض هیات تطبیق به مصوبات شورا که امروز در صحن بررسی شد، محمد جواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت: اعتراض هیات تطبیق به سه بند از مصوبه پنجم آبان شورای شهر بود.
او در ابتدا گزارش کمیسیون حقوقی را قرائت کرد و افزود: بر اساس نظر کمیسیون حقوقی، نظر هیات تطبیق باید مستند به مواد قانونی و استدلال حقوقی باشد و صرفا در صورت وجود ایراد شکلی، درباره مصوبه شورا اظهار نظر کند. آن هیات در این نامه بدون سند قانونی نسبت به سه بند از مصوبات شورا ایراد گرفته است. ایرادات ذکر شده در بندهای مذکور به نظر بدور از دقت لازم و بر اساس مستندات مخدوش تنظیم شده است.
حقشناس درباره نظر کمیسیون فرهنگی نیز در رابطه با ایرادات مطرح شده بیان کرد: این نامگذاریهای در راستای حفظ تمامیت ارضی است. تهران شهری است که نمایندگان کل ایران را خود دارد. نامگذاری به نام شهرهای ایران خیلی با استقبال مواجه شد.
او افزود: تلاش میکنیم با یک مطالعه گسترده بتوانیم نامهای شهرستانهای مهم ایران را در تهران داشته باشیم. بر اساس آمایشهای ما از 31 استان، 16 استان حتی یک کوچه بن بست هم به نامشان نیست.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت: نام شهر بزرگی مثل ایلام اصلا در تهران وجود ندارد. نام یزد با تمام اهمیتش در تهران جایی ندارد. در مطالعات به این مسایل توجه شد و اگر خدا توفیق بدهد، بتوانیم با اصلاحاتی که انجام میدهیم، نامهای درخشانی در شهر تهران داشته باشیم.
محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در این باره گفت: ابتکار نامگذاری خیابانهای تهران به نام شهرها و روستاها ابتکار درستی بوده است.
او با اشاره به مناقشه ایجاد شده برای تغییر نام خیابان عطار نیشابوری به سبزوار گفت: با توجه به حساسیت ایجاد شده بهتر است اگر قصد نگه داشتن نام عطار نیشابوری بر یک خیابان را داریم، همزمان نام دو خیابان را به نام سبزوار و نیشابور نامگذاری کنیم. با توجه به حساسیت ایجاد شده، پافشاری شورا بر تغییر نام خیابان سبزوار به نام عطار نیشابوری به صلاح نیست.
حجت نظری عضو شورای شهر نیز عنوان کرد: باید بررسی نامه هیات تطبیق از دستور خارج شود و به این مجموعه نامه بزنیم که خواست آنها قابلیت طرح در صحن را ندارد. مصوبه ما لازم الاجرا است. اگر خودمان به این نتیجه رسیدیم که بندی نیاز به تغییر دارد، میتوان این کار را انجام داد اما در صلاحیت فرمانداری نیست که برای شورا تصمیم بگیرد.
محمد میرلوحی دیگر عضو شورا نیز گفت: قانون اختیارات شوراها و مصوبه حل اختلاف همزمان با هم به تصویب رسیدهاند. با توجه به شان مجلس که قانونگذاری است در مواردی که مجلس سکوت کرده است، بحثی نیست اما در جایی که مجلس اقدام کرده، اختیارات و وظایف شوراها را تعیین کرده و نامگذاری از وظایف ماست، اینجا محلی از اعتراض نیست.
میرلوحی افزود: مصوبه شورای فرهنگی با وجود قانون صریح مجلس به نظر میرسد که محلی از بررسی ندارد.
بعد از سخنان موافق و مخالف بند هفت و هشت به رای گذاشته شد و با 15 رای اعضای شورا اصرار خود برای تغییر نام خیابانهای تهران بر اساس مصوبه شورا را اعلام کردند.
در ادامه محسن هاشمی رئیس شورا بند هشت که درباره تغییر نام خیابان نام عطار نیشابوری به سبزوار بود را به بحث گذاشت.
او گفت: میتوان به پیشنهاد آقای سالاری درباره حل مشکل ایجاد شده هم توجه کرد و شاید به صلاح است که نظر خود را تغییر دهیم.
هاشمی افزود: این موضوع را به بحث میگذارم. کسانی که موافق یا مخالف تغییر هستند، صحبت کنند. نظر من این است که رای خود را مسکوت بگذاریم و این مسئله در کمیسیون مطرح شود.
محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران گفت: این بحث که فرمانداری صلاحیت ورود به نامگذاری را ندارد، قبول دارم. اما پیشنهاد بحث من در راستای یکپارچکی بود. باید همزمان با تغییر نام خیابان عطار نیشابوری، برای معابری هم اسم نیشابور و سبزوار انتخاب شود.
مرتضی الویری رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر بیان کرد: اشاره حقوقی بر جای خود باقی است. آیا در نامگذاری شورای شهر، فرمانداری حق اعتراض دارد یا نه. ما اینجا نمیتوانیم در این زمینه تصمیم بگیریم، مرجع دیگری باید تصمیم بگیرد.
او افزود: یک حساسیتهایی در منطقه وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. در عین اینکه کمیته نامگذاری اقدام جسورانه انجام داده اما در این زمینه خاص، سری که درد نمیکند را دستمال نمیبندیم. نباید به حساسیتها دامن زد. پیشنهاد من این است که اعتراض فرمانداری را بپذیریم و به گذشته برگردیم .در این مورد دنبال تغییر نرویم.
الهام فخاری دیگر عضو شورای شهر نیز بیان کرد: نامگذاری در حیطه وظایف شورا است. ورود فرمانداری و هیات تشخیص را درست نمیدانم اما از نظر ملاحظات اجتماعی با توجه به خواست مردم باید این مسئله این لحاظ شود. وگرنه به لحاظ شکلی و موضوعی، نامگذاری جزء مسئولیتهای شورا است و مغایرتی با قوانین بالادستی ندارد.
زهرا نژاد بهرام عضو هیات رئیسه شورا نیز بیان کرد: این مسئله که آیا هیات تطبیق میتواند به مسئله نامگذاری ورود کند، هنوز حل نشده است. در این رابطه ابهام وجود دارد. تاکید من این است که برای عبور از مسئله اجتماعی و با توجه به ابهام قانونی، از این مسئله به عنوان فرصت استفاده کنیم و سوء تفاهم اجتماعی را برطرف کنیم. کمیسیون نامگذاری تصمیم جدید بیاورد که دغدغهها را مرتفع کند.
شهربانو امانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز با بیان اینکه مانند باغها که تشخیص باغ بودن یا نبودن آن از اختیارات شورا بوده، نامگذاریها نیز از حقوق شورا است، گفت: از ابتدا حساسیتی در رابطه با نامگذاری معابر و خیابانها نسبت به شورای پنجم وجود داشته است. کما اینکه وقتی نام خسرو آواز ایران، استاد شجریان مطرح شد، مشکلاتی را پیش آوردند. درواقع نگاه بخشی از جامعه و برخی سیاسیون به نامگذاریها نیز سیاسی است.
او افزود: تهران پایتخت کشور است و باید پیوستگی فرهنگی آن حفظ شود. میدانیم کمیته نامگذاری با حساسیتی که دارد اسامی را انتخاب میکند. ضمن اینکه ما یکبار به این تغییر رای دادهایم لذا اگر بنا باشد نمایندههای حداقلی مجلس یازدهم به خاطر هر حداقل اختیاراتی که شورا دارد، بخواهند شعارهایی بدهند و تصمیاتی بگیرند، پس اختیارات شورا چه میشود؟
اعضای شورا به این پیشنهاد محسن هاشمی رای مثبت داده و خیابان عطار نیشابوری که به خیابان سبزوار تغییر نام داده بود را با همان نام عطار نیشابوری تایید کردند.