حضور کمرنگ اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰ به نفع سردار رضایی شد؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، تا انتخابات ۱۴۰۰ زمان زیادی نیست اما برادر محسن میگوید زمان زیادی باقی مانده است. محسن رضایی که سابقه سه دوره کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری و یکی دو دوره قرار گرفتن در مظان نامزدی را در کارنامه خود ثبت کرده است، اخیرا با بیان یک جمله در پاسخ به سوالی درباره کاندیداتوری اش در ۱۴۰۰، گمانه زنی حضورش در انتخابات ریاست جمهوری آینده را مطرح کرد. او به تسنیم گفت: «تا ۱۴۰۰ زمان زیادی باقی مانده و وقت برای اظهار نظر در این رابطه زیاد است.»
از این جمله پیداست که فرمانده سپاه پاسداران در دوران جنگ همچنان برای نامزدی در انتخابات مشغول بررسی اوضاع و احوال است؛ به هرصورت او مثل گذشته به انتخابات نه نمیگوید.
طبیب اقتصاد و خادم مردم
از اظهار نظر اخیر دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که بگذریم، برخی با استناد به رفتارهای محسن رضایی معتقدند او بار دیگر وارد میدان ریاست جمهوری خواهد شد. برای نمونه روزنامه جمهوری اسلامی، (شنبه ۲۲ آذر) نوشت: سردار محسن رضائی میرقائد، با ساختن یک کلیپ تبلیغاتی مدعی شده عده زیادی از او خواستهاند برای نجات اقتصاد کشور، کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات ۱۴۰۰ شود.
به نوشته این روزنامه «محسن رضایی به خود عنوان «طبیب اقتصاد» و «خادم مردم» داده و چنین وانمود کرده که عده زیادی از او خواستهاند به صحنه انتخابات بیاید و این جمله را نیز بدرقه این کلیپ کرده که «کشور به آقامحسن نیاز دارد».
پیش از این نیز عدهای وعده دلاری محسن رضایی را یک وعده انتخاباتی ارزیابی کرده بودند. او گفته بود: «اگر اقتصاد و تولید ملی ما راه بیفتد هیچ ایرانی نیست که درآمد سرانه آن زیر ۵۰ هزار دلار باشد. همه چیز برای این جهش و تحول آماده است. هر تحول در ایران، بر زندگی ۵۰۰میلیون نفر در اطراف ایران تاثیر می گذارد به شرط آن که بازارهای منطقه و حوزه نفوذ فرهنگی را در اهداف خود داشته باشیم.»
روزنامه خراسان این سخنان محسن رضایی را شبیه به شعارهای انتخاباتی ارزیابی کرده و مینویسد: «باید منتظر ماند و دید رضایی در ادامه مسیر خود بار دیگر عزم کارزار انتخابات را خواهد کرد یا این که این بار میدان رقابت را به دیگران واگذار میکند و همچنان به نظریه پردازی می پردازد.»
میل به انتخابات از سال ۷۶
محسن رضایی تا کنون سه بار کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده اما اگر نگاهی هم به روایت ها و تحلیلها بیندازیم مشاهده می کنیم که میل به کاندیداتوری و حضور در سیاست بیش از این سه دوره بوده است. برای نمونه در خاطرات اردیبهشت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی آمده است: «آقای شمخانی، [فرمانده نیروی دریایی] آمد و گفت بعضی از عناصر سپاه تلاش میکنند که از رهبری اجازه دخالت در انتخابات را بگیرند، ولی هنوز موفق نشدهاند. آقای رضایی، [فرمانده کل سپاه پاسداران] موافق نیست و خودش میخواسته نامزد [انتخابات ریاستجمهوری] شود که رهبری اجازه نداده است.»
تلاش برای ورود به مجلس
رضایی که در چهار دهه گذشته هرچند وقت یکبار نامش با جنجالهایی توامان شده، اولین تلاش رسمی برای حضور در سیاست را با کاندیداتوری در انتخابات مجلس ششم کلید زد. او در اولین تلاش برای به دست آوردن ریاست جمهوری با سابقه فرماندهی بر سپاه پاسداران به میدان آمد و نام دولت عشق را برای دولت مورد نظر خود برگزید، اما با نگاهی به نظرسنجیهای انتخاباتی در دقیقه ۹۰ از انتخابات انصراف داد.
محسن رضایی با چهره یک اقتصاددان آمد
ظاهرا تجربه دو نامزدی ناتمام برای فرمانده سپاه دوران جنگ او را به این نتیجه رساند که در انتخابات ۸۸ با وجههای اقتصادی وارد میدان شود. او با همراهی داوود دانش جعفری، وزیر اقتصادی که از دولت اول احمدی نژاد جدا شده بود و به دولت او میتاخت و ادامه مسیر دولت را سقوط به پرتگاه میدانست وارد میدان شد. با این حال محسن رضایی تحت الشعاع یک انتخابات دوقطبی قرار گرفت و این انتخابات را با شکست ترک کرد. محسن رضایی در انتخابات ۹۲ نیز با همان دست فرمان قبلی یعنی تکیه بر وجهه اقتصادی خود به رقابت پرداخت. بسیاری معتقدند محسن رضایی در انتخابات ۸۸ با برنامهتر ظاهر شده بود.
آرای محسن رضایی در سال ۸۸ بنا به گفته وزارت کشور ۶۸ هزار رای معادل ۱.۷۳ درصد شرکت کنندگان بود. رضایی در انتخابات سال ۹۲ سه میلیون و ۸۸۵ هزار رای از آن خود کرد.
محسن رضایی ۱۴۰۰ چه شکل و شمایلی دارد؟
محسن رضایی حالا بعد از هشت سال احتمالا بار دیگر خود را وارد میدان رقابت های سیاسی کند. رضایی با وجود آنکه هم اقتصاد خوانده است و هم زمانی فرماندهی سپاه را عهده دار بوده اما بنا به شرایط انتخاباتی که در آن شرکت کرده، بر یکی از این دو وجهه تاکید بیشتری داشته است. از آنجایی که شرایط انتخابات ۱۴۰۰ متفاوت از ادوار گذشته خواهد بود او سعی دارد بر شیوه تبلیغاتی خود در سال های ۸۸ و ۹۲ تجدید نظر کند.
بعد از انتخابات ۹۶، زمزمه تقویت کاندیدای نظامی از سوی جریان اصولگرا به گوش میرسید. اما این قضیه حالا بیشتر از یک زمزمه است. سردار حسین دهقان، وزیر پیشین دفاع در دولت حسن روحانی رسما برای حضور در انتخابات آینده اعلام آمادگی کرده است. ناگفته نماند که علاوه بر دهقان گزینه های دیگری نیز مطرح میشوند که نام محمدباقر قالیباف،سردار رستم قاسمی، سردار سعید محمد، سردار علی شمخانی و خود محسن رضایی نیز در این گمانه زنیها وجود دارند.
اصلاحطلبان نیستند؛ یک مانع برطرف شد
از سوی دیگر نمیتوان تکلیف نامشخص اصلاحطلبان در انتخابات را نادیده گرفت. این همان دلیلی است که شاید بتواند انگیزه خوبی برای محسن رضایی باشد. همه رقابتهای سردار پیشین سپاه در شرایطی رقم خورده است که جریان سیاسی اصلاحطلب - که نسبت به اصولگرایان ناسازگاری بیشتری با محسن رضایی دارد - در انتخابات به صورت جدی حضور داشته است. کم شدن احتمال حضور اصلاحطلبان میتواند یکی از موانع را برطرف کند.
حال باید دید سردار با تجربیات و داشته های چندبار کاندیداتوری در انتخابات،در سال ۱۴۰۰ قرار است با کدام لباس و با کدام وجهه وارد گود رقابت شود.