این باورهای غلط نسبت به واکسن کرونا را جدی نگیرید
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، شیوع ویروس کرونا از سال گذشته تاکنون میلیونها نفر در جهان را مبتلا کرده و جان هزاران نفر را هم گرفته است. بسیاری از دانشمندان و متخصصان دنیا از همان ابتدا تلاش کردند تا راهی برای درمان این بیماری پیدا کنند؛ حالا این تلاشهای شبانه روزی به بار نشسته است، آنها موفق شدند تا واکسنی با کارآیی و اثربخشی بالا کشف کنند و گام بزرگی در مسیر مهار این همهگیری بردارند.
در حالی که فناوری جدید امکان تولید سریع واکسن را ممکن کرده است اما کارشناسان از مردم میخواهند که قربانی باورهای غلط در این باره نشوند. اطلاعات غلط در مورد واکسن کرونا حتی قبل از تایید آن نیز وجود داشت مبنی بر اینکه این واکسنها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند اما نباید این باورها را به راحتی پذیرفت. در هفته اخیر در کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس واکسیناسیون آغاز شده است و سالمندان و کادر درمان از اولین گروههای دریافت کننده واکسن بودند.
ویرجینیا پیتزر، دانشیار اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت عمومی ییل در نیوهویون، در این باره میگوید: همیشه خطراتی در ارتباط با واکسن وجود دارد اما معمولا فواید آن از خطراتش بیشتر بوده است. تعداد افرادی که قبلاً واکسن را دریافت و تجربه عارضه جانبی شدیدی که تجربه کردهاند، بسیار کم بوده است. بیشتر افراد از وجود واکسنی برای چنین ویروس وحشتناکی هیجان زده هستند.
او میگوید: هنگامی که یک آیفون جدید عرضه میشود، همه در صف ایستادهاند تا از این فناوری استفاده کنند. کسی هم درباره آن سوالی نپرسیده و یا شایعهای درباره آن نشنیده است اما ما به واکسنها به عنوان یک فناوری شگفت انگیز نمینگریم.
در ادامه ۵ باور غلط رایج بیان شده که با ارائه دلایل علمی از سوی کارشناسان این حوزه رد شده است؛
برای تزریق واکسن نباید عجله شود
بر اساس اظهارات ویرجینیا پیتزر، متخصصان برای ساخت واکسن کرونا از درسهایی که در تحقیقات ویروس سارس آموخته بودند، استفاده کردند.
دکتر جفری کارسون، یکی از محققان علوم پزشکی و بهداشتی راتگرز در ایالت نیوجرسی که درگیر آزمایش بالینی فاز ۳ واکسن است، در این باره گفت که همه نامزدهای واکسن روند معمول را طی میکنند؛ بدون شک این کار خیلی سریع انجام شده اما با روش پیشرفته کارآزمایی بالینی انجام شده است. ما از همه روشهای استاندارد کارآزمایی بالینی در هر ارزیابی درمانی استفاده میکنیم.
واکسن باعث ویرایش یا تغییر در DNA افراد میشود
واکسن از RNA پیام رسان برای رساندن پروتئین سنبله به سلولها استفاده میکند تا بدن را تشویق به تولید پادتن در برابر کووید۱۹ کند. برخی فکر میکنند این واکسن mRNA ، دی ای ان افراد را تغییر میدهد یا سلولها را ویرایش میکند.
دکتر سالیوان یکی دیگر از متخصصان با رد این موضوع میگوید: ما DNA را در سلولهای خود داریم، آنچه اتفاق میافتد این است که DNA به mRNA رونویسی میشود و سپس mRNA به پروتئین تبدیل میشود؛ در سلولهای انسانی، این فرآیند نیمیتواند وارونه باشد، به عبارت دیگر، شما نمیتوانید DNA را از RNA بسازید.
پیتزر میگوید این فقط یک روش متفاوت برای استفاده از بدن برای ایجاد دفاع در برابر ویروس است. آنچه واکسن انجام میدهد استفاده از سلولهای بدن خود برای تولید پروتئین سنبله در ایجاد پاسخ ایمنی است. این بدان معنا نیست که واقعاً برای ژنهای موجود در سلول انسان کاری انجام میدهد. این فقط در اصل به سلولهای جداگانه اجازه میدهد تا به جای اینکه این کار را در خارج انجام دهند، نوعی ابزار تولید کننده پروتئین باشند.
این واکسن باعث ناباروری در زنان و عقیمی در مردان میشود
آدالجا متخصص عفونی معتقد است این فقط یک بیانیه خودسرانه است. گفتن چنین چیزی اساساً از نظر شناختی بیمعنی است. کادر درمان اولین گروهی هستند که واکسن کرونا را دریافت میکنند. هیچ مدرکی وجود ندارد که من از آن آگاه باشم و این را نشان داده باشد. این فقط یک جمله تأسف آور است.
پیتزر نیز میگوید: هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کنیم این واکسن بر توانایی فرزندآوری فرد تأثیر میگذارد. هیچ کاری از نظر بیولوژیکی این واکسن را انجام نمیدهد که بتواند به عقیم شدن یا ناباروری مرتبط باشد.
این واکسن خود باعث ابتلا به ویروس کرونا میشود
مردم اغلب به اشتباه معتقدند که واکسن باعث ایجاد بیماری در فرد میشود. این امکان پذیر نیست. ویروس خود بخشی از واکسن نیست. تنها چیزی که در واکسن گنجانده شده است، پروتئین سنبله است، چگونه بدن شما ویروس را تشخیص میدهد. این هیچ جنبه دیگری از ویروس را شامل نمیشود که باعث بیماری کووید۱۹ شود. در حالی که مردم اغلب فکر میکنند «مصونیت طبیعی»، چیزی که بعد از ابتلا به بیماری ایجاد میشود بهتر است اما متخصصان میگویند این درست نیست.
به گفته آدالجا برخورداری از ایمنی طبیعی ممکن است خطراتی را در پی داشته باشد و با علائم طولانی مدت همراه بوده و حتی در مواردی منجر به مرگ شود.
یک نوبت تزریق واکسن کافی است
ممکن است مردم تصور کنند با یک بار دریافت واکسن، مصونیت لازم را پیدا خواهند کرد در حالی که متخصصان این باور را نادرست خوانده و تاکید کردهاند اگر دو واکسن مطمئن برای این ویروس کشف شده و به تایید رسیده است، بهتر است هر دو مورد تزریق شود چرا که واکسنها با روشهای متفاوت تهیه میشوند.
کارشناسان میگویند به منظور حفاظت بیشتر بهتر است افراد هر دو واکسن را دریافت کنند؛ نمیتوان دادهها را اینگونه تفسیر کرد که با تزریق فقط یک واکسن میتوان ایمن بود.