اونس از کف 5/ 5 ماهه بالا آمد

تقویت دلار در بازارهای جهانی

کدخبر: ۱۵۴۰۵۲
شاخص دلار که روز دوشنبه به بالاترین سطح در 14 سال گذشته رسیده بود، روز سه‌شنبه از مرز 100 واحد پایین آمد. با این همه، دلار همچنان در اوج حدودا یک‌ساله است تا قدرت‌نمایی جهانی‌اش، برخی کالاها را تحت فشار بگذارد و طلا همچنان از دلار قوی متاثر است.
تقویت دلار در بازارهای جهانی

شاخص دلار آمریکا روز دوشنبه به اوج 14 ساله نزدیک شد تا یک ماه مانده به برگزاری آخرین نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در سال 2016 بار دیگر قدرت‌نمایی کرده باشد. شاخص دلار در آوریل سال 2003 میلادی به 51/ 100 واحد رسیده بود و روز دوشنبه قله 24/ 100 را تجربه کرد. این شاخص در پایان نخستین روز هفته میلادی از اوج روزانه پایین آمد و روی عدد 11/ 100 ایستاد و صبح سه‌شنبه هم از مرز 100 واحد عقب نشست، با این همه نزدیک اوج 11 ماهه ماند تا بازار کالا تحت‌فشار بماند. البته برخی کالا‌ها تحت‌تاثیر عوامل داخلی توانسته‌اند از کف شکل گرفته توسط فشارهای اخیر بالا بیایند. در بازار طلا، معامله‌گران روز سه‌شنبه با شناسایی سود از قیمت‌ها حمایت کردند و در بازار نفت، امید به کاهش تولید اوپک، قیمت را 2 درصد بالا برد. رشد این روزهای دلار اولا ناشی از افزایش احتمال انقباض بیشتر پولی در آمریکا و ثانیا منتج از تداوم تعدیل شوک ترامپ است. شاخص دلار پس از اعلام پیروزی او به شدت تضعیف شد؛ اما با تمرکز بازارها بر موضع‌گیری‌های او در سخنرانی پیروزی، روند معکوس شد. اکنون بسیاری از سرمایه‌گذاران معتقدند که وعده‌های انتخاباتی ترامپ مبنی‌بر افزایش بودجه مالی، کاهش مالیات و تسهیل قانون‌گذاری مالی به افزایش رشد و بهبود تورم می‌انجامد. همزمان، افت شدید ارزش اوراق قرضه آمریکا هم به دلار کمک کرده است.روز گذشته افت دلار از اوج اخیر به طلا کمک کرد از کف 5/ 5 ماهه رشد کند. اونس طلا که دوشنبه با 7 دلار افت به قیمت 1221 دلار سقوط کرده بود، روز سه‌شنبه را با قیمت 1225 دلار آغاز کرد و بعد به نوسان پیرامون این مرز رو آورد. البته با باز شدن بازارهای آمریکای شمالی، نوسان‌ها بیشتر شد. قیمتی که تا ساعت 7:45 عصر سه‌شنبه برای اونس ثبت شد، 1224 دلار بود؛ گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی دومین روز کاری سومین هفته نوامبر رقم خورده باشد.

 

روز اول

اونس طلا روز دوشنبه کمترین قیمت خود در 5/ 5 ماهه گذشته را تجربه کرد. فلز زرد در این روز هم تحت‌فشار رشد دلار و شاخص‌های سهام بود و هم از تخریب چره فنی خود در هفته گذشته رنج می‌برد. همزمان افت بهای نفت خام به کف 5/ 3ماهه نیز طلا را تضعیف کرد. رشد بازارهای سهام در روز دوشنبه ادامه «جهش ترامپی» آنها در هفته گذشته بود. بر خلاف آنچه تقریبا تمام کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند، پیروزی نامزد جنجالی جمهوری‌خواهان به رشد ریسک‌پذیری در بورس‌های جهان منجر شده است. دیگر اتفاق مهم روز تحت‌فشار ماندن اوراق بهادار بود. با کاهش شدید ارزش اوراق قرضه آمریکا، بازدهی آنها به بیشترین میزان در 10 ماه گذشته رسید. اوراق دیگر کشورها هم از این روند متاثر شده‌اند. عمده‌ترین عامل فشار بر اوراق قرضه احتمال افزایش تورم در آمریکا است. وعده‌های ترامپ مبنی‌بر افزایش هزینه کردن برای زیرساخت‌ها و کاهش سختگیری برای کسب‌و‌کارها باعث شده این تصور شکل بگیرد.

 

روز دوم

شاخص دلار روز سه‌شنبه با عقب‌نشینی اصلاحی روبه‌رو شد، گرچه ابهام درباره موفقیت ترامپ در کاخ سفید هم بی‌اثر نبود. شاید اگر انتظار برای انقباض پولی در آمریکا نبود، ابهام‌های موجود فشار بیشتری بر دلار وارد می‌کردند. کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در میانه‌های ماه آینده میلادی آخرین نشست سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا را برگزار خواهد کرد؛ نشستی که در آن احتمال افزایش نرخ بهره وجوه فدرال قوی است. افزایش نرخ‌های بهره در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، دلار را تقویت و طلا را تضعیف خواهد کرد. روز گذشته افت دلار از اوج روزانه و همچنین اوج روز دوشنبه باعث شد بهای طلا رشد کند. همزمان رشد بهای نفت خام به امید توافق اعضای اوپک بر سر حفظ سطح تولید نیز به فلز زرد کمک کرد. علاوه بر اینها، ادامه تنش‌های سیاسی و ابهام درباره سیاست‌های دولت جدید آمریکا در ماه‌های آینده به چشم معامله‌گران بازار فلزهای گرانبها آمد. البته رشد بازارهای سهام آسیا و اروپا دراین روز بخشی از سرمایه‌های بازار طلا را جذب کرد. سه‌شنبه تحلیلگران موسسه سرمایه‌گذاری «آی جی» تاکید کردند: «افزایش ارزش دلار مانع بزرگی برای تقویت بیشتر قیمت جهانی طلا خواهد بود و بعید به‌نظر می‌رسد که در شرایط کنونی با توجه به گمانه‌زنی‌های مربوط به سیاست‌های اقتصادی و مالی ترامپ، ارزش دلار با کاهش روبه‌رو شود.»

 

آینده فلز زرد

ترامپ قول داده که مالیات بر شرکت‌های آمریکایی را از 35 به 15 درصد کاهش دهد و هزینه‌های دولتی برای اجرای پروژه‌های زیربنایی را افزایش دهد و چنین سیاست‌هایی امید به ادامه احیای اقتصاد آمریکا را دوچندان کرده است. تازه‌ترین نظرسنجی موسسه «سی‌ام‌ئی» هم نشان می‌دهد احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا در نشست دسامبر به بیش از 81 درصد رسیده است. اما تحلیلگران موسسه سرمایه‌گذاری «متال بولتن» می‌گویند: «انتظارات سرمایه‌گذاران بین‌المللی نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا در کوتاه‌مدت و تقویت ارزش دلار مانع بزرگی برای قیمت طلا خواهد بود. البته سیاست‌های مالی و اقتصادی ترامپ در نهایت تورم‌زا خواهد بود و این مساله در ماه‌های آینده موجب افزایش بیشتر قیمت طلا خواهد شد.» مساله این است که برخی تحلیلگران بر این باورند که در پیش بودن انتخابات مختلف در اروپا طی ماه‌های آینده موجب افزایش ریسک سیاسی خواهد شد و این مساله در نهایت به نفع تقاضا و قیمت طلا خواهد بود.

تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که روند نزولی قیمت طلا که پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا آغاز شده، موقت و زودگذر خواهد بود. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی کیتکو، موسسه «کاپیتال‌اکونومیکس» اعلام کرده است که بازارهای بین‌المللی بر این باورند که پیروزی ترامپ منجر به افزایش هزینه‌ها در پروژه‌های ساختاری و افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا خواهد شد و در نتیجه قیمت جهانی طلا با افت شدیدی روبه‌رو شده است؛ ولی برخی تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که سرمایه‌گذاران در شرایط کنونی توجهی به تاثیرات کلی سیاست‌های اقتصادی و مالی ترامپ ندارند، سیاست‌های اقتصاد و تجاری ترامپ در نهایت تورم زا بوده و به شدت به ضرر رشد اقتصادی جهان خواهد بود. این مساله در نهایت به نفع تقاضا و قیمت طلا و سایر فلزات گرانبها خواهد بود. به‌نظر می‌رسد اجرای سیاست‌های اقتصادی و تجاری ترامپ طی ماه‌های آینده موجب افزایش کسری بودجه و بدهی‌های آمریکا خواهد شد و این مساله در نهایت به ضرر ارزش دلار نیز خواهد بود.

در واقع،‌ تحلیلگران اقتصادی به سرمایه‌گذاران و فعالان بازارهای بین‌المللی توصیه می‌کنند که به جای تمرکز روی سیاست‌های مالی و اقتصادی دونالد ترامپ طی ماه‌های آینده، بر سیاست‌های پولی و نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا تمرکز داشته باشند. تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که سرمایه‌گذاران باید تمرکز خود را روی روندهای بلندمدت قیمت طلا و سیاست‌های پولی و نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا قرار دهند و به هیچ وجه به نوسانات شدید در کوتاه‌مدت که تحت‌تاثیر سیاست‌های مالی و اقتصادی دولت ترامپ است، توجهی نکنند.

بارت ملک، تحلیلگر ارشد موسسه «تی‌دی‌اس» در این باره می‌گوید: «قیمت طلا احتمالا در کوتاه‌مدت با افت بیشتری روبه‌رو خواهد شد؛ ولی در سال 2017 میلادی زمینه لازم برای افزایش بیشتر قیمت طلا فراهم است. سیاست‌های ترامپ در بلندمدت به شدت تورمی خواهد بود؛ ولی فدرال رزرو آمریکا نمی‌تواند هماهنگ با افزایش نرخ تورم در اقتصاد، نرخ بهره را افزایش دهد و این مساله در نهایت موجب کاهش نرخ بهره واقعی خواهد شد و افزایش چشمگیر قیمت طلا را در پی خواهد داشت.»ماکسول گلد، مدیر بخش سرمایه‌گذاری موسسه «ئی‌تی‌‌اف» هم می‌گوید: «قیمت طلا طی ماه‌های آینده روندی صعودی خواهد داشت و به‌نظر من قیمت این فلز زرد تا پایان سال آینده به بیش از 1440 دلار خواهد رسید. به‌نظر من نیروهای ساختاری و کلان اقتصادی تغییر نکرده است و بازارهای بین‌المللی تحت‌تاثیر آثار روانی انتخاب ترامپ قرار گرفته است.»

پربازدیدترین‌ها
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید