تعرفه همه‌جانبه بر کالاهای چینی

کدخبر: ۲۹۷۸۷۴
اقتصادنیوز: زمانی که ترامپ در توییتر خود نوشت: «تعرفه بر ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی به ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت» و دولت فدرال نیز اعلام کرد: «۳۰۰ میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین نیز متحمل تعرفه خواهند شد». چین در واکنش هشدار داد این اقدام را تلافی خواهد کرد. این تلافی می‌تواند به سه روش انجام شود. استفاده از تعرفه، سلاح ارزی و اهرم فشار احتکار عناصر و خاک‌های کمیاب. از میان این سه روش، تعرفه‌گذاری کاربردی ندارد؛ چراکه واردات چین از آمریکا نسبت به صادراتش به این کشور اندک است و دست برتر در این زمینه را واشنگتن دارد، مگر در مواد اولیه خاص که همان خاک‌های نایاب هستند. حالت دومی که چین را قادر به ضربه زدن در پیکار تجاری می‌کند نیز همان سلاح ارزی است. تضعیف یوآن یا همان رنمینبی در برابر دلار است که با آسیب داخلی به چین و آسیب بیشتر به حریف آمریکایی رخ خواهد داد.
تعرفه همه‌جانبه بر کالاهای چینی

به گزارش اقتصادنیوز، ترامپ روز پنج‌شنبه با اعلام تصمیم خود برای وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی از اول ماه آتی (سپتامبر)، بازارهای جهانی را دچار دگرگونی کرد. با این اقدام آتش‌بس دو اقتصاد بزرگ جهان در جنگ یکساله به پایان می‌رسد و رشد اقتصاد جهانی مورد تهدید بیشتری واقع خواهد شد. رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده بود که چین درخصوص مذاکرات تجاری باید اقدامات بیشتری انجام دهد و تهدید خود را برای افزایش قابل توجه تعرفه‌ها در صورت خودداری پکن از تلاش بیشتر در این زمینه تکرار کرد. هو چونیانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به این تصمیم، اعلام کرد چین مواضع خود را در اختلاف ۱۳ ماهه با آمریکا حفظ کرده و زیر بار هیچ فشار حداکثری، ارعاب یا اخاذی نمی‌رود. ترامپ تهدید کرده است اگر مقامات ارشد چین سریعا توافق تجاری را امضا نکنند، تعرفه‌ها افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد. پکن ممکن است بتواند پیامدهای تشدید جنگ تجاری با آمریکا را از سر بگذراند اما در مقایسه با واشنگتن، محدودیت‌های بیشتری دارد و باید اقدامات تلافی‌جویانه خود را محتاطانه طراحی کند. چین در واقع گزینه‌های اندکی برای مقابله دارد و در نهایت برای تهدید آمریکا بدون آسیب‌زدن به خود، نمی‌تواند به رقیب ضربه بزند.

استراتژی تعرفه به ازای تعرفه

چین پیش از این با وضع تعرفه بر واردات کالاهای آمریکایی، به تلافی‌جویی علیه آمریکا پرداخته بود. پکن در ماه مه با افزایش تعرفه واردات از ۱۰ به ۲۵ درصد بر ۶۰ میلیارد دلار کالای آمریکایی، به اقدام مشابه دولت ترامپ واکنش نشان داده بود. اما چین در مقایسه با صادرات، کالاهای کمتری از آمریکا خریداری می‌کند و تنها می‌تواند واردات کالاهای آمریکایی به ارزش ۱۲۰ میلیارد دلار را هدف بگیرد در حالی که واشنگتن می‌تواند روی ۵۴۰ میلیارد دلار واردات چین تعرفه وضع کند. عمده صادرات آمریکا به چین که هدف گرفته نشده‌اند محصولات فناوری پیشرفته هستند که نمی‌توانند به سادگی جایگزین شوند.

استراتژی خاک کمیاب

یکی از اهرم‌های چین در جنگ تجاری، انحصار در تامین گروهی از مواد معدنی استراتژیک است که صنعت فناوری بدون آنها نمی‌تواند پیشروی داشته باشد. چین بیش از ۹۰ درصد از تولید جهانی عناصر خاکی نادر را که گروهی متشکل از ۱۷ ماده معدنی مهم است، کنترل می‌کند. همچنین منبع ۸۰ درصد از مواد خاکی نادر که در فاصله سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ به آمریکا وارد شده، از خاک چین بوده است. پکن اخیرا صنعت مواد خاکی نادر را مورد توجه قرار داده و اشاراتی درباره احتمال محدودیت صادرات این مواد داشته است. سهام مواد خاکی نادر در بازار آسیا روز جمعه پس از اینکه ترامپ تعرفه‌های جدید را اعلام کرد، جهش پیدا کرد، زیرا سرمایه‌گذاران به گمانه‌زنی درباره اقدام احتمالی چین برای محدود کردن عرضه مواد خاکی نادر پرداختند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید