رابطه منطقه ۲۲ و کیفیت هوای پایتخت

کدخبر: ۳۰۱۷۹۴
اقتصادنیوز: منطقه ۲۲ پایتخت مطابق با اسناد فرادست شهری بنا بود به قطب گردشگری و امداد و نجات شهر تهران تبدیل شود اما شیوه ساخت‌وسازهای انجام شده طی سال‌های گذشته سبب شده تا این منطقه کاربرد دیگری برخلاف اسناد فرادست شهری پیدا کند.

به گزارش اقتصادنیوز، این منطقه با ۶ هزار هکتار مساحت دارای ویژگی منحصربه‌فردی نسبت به سایر مناطق شهری پایتخت است. در این منطقه تراکم جمعیتی (میزان تعداد افراد ساکن در هر هکتار) ۳۰ نفر در هکتار است که یک‌پنجم شاخص میانگین تراکم جمعیتی شهر تهران محسوب می‌شود. همچنین ۶۵ درصد از اراضی منطقه ۲۲، عرصه ویژه ساخت‌وساز و ۳۵ درصد باقی مانده آن به‌عنوان اراضی بکر، طبیعی و ساخته نشده هستند. در حال حاضر وضعیت کنونی منطقه ۲۲ به لحاظ منطقه‌بندی برای چهار نوع کاربری تعیین شده در طرح تفصیلی به این شکل است که کاربری مسکونی معادل ۱۶ درصد، کاربری سبز معادل ۴۶ درصد و مابقی به دو کاربری تجاری و مختلط اختصاص پیدا کرده است.

نکته مهمی که سبب شده این منطقه دچار تغییرات جمعیتی و کاربردی متفاوت طی دهه‌های گذشته شود آن است که ضوابط ساخت‌وساز مصوب شده برای آن از اواخر دهه ۴۰ تاکنون دچار دگرگونی‌های اساسی شده و این منطقه هم اکنون به «برج شهر پایتخت» تبدیل شده است. این شیوه ساخت وساز طی سال‌های گذشته مورد انتقاد بسیاری از مسوولان و کارشناسان قرار گرفته است. یکی از انتقادات اصلی به این منطقه میزان تاثیرگذاری ساخت وسازهای متراکم بلندمرتبه بر کیفیت هوای پایتخت است. محمد رستگاری معاون نظارت و پایش اداره محیط زیست استان تهران یکی از این منتقدان است. او می‌گوید: ساخت وسازهای بی رویه منطقه ۲۲ به‌طور قطع کیفیت هوای کل تهران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. قرار است در این منطقه نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر ساکن شوند و با توجه به این جمعیت ۳۰۰ هزار خودرو در منطقه تردد می‌کنند که آلودگی متمرکزی را در این نقطه ایجاد می‌کنند.

به گفته او دغدغه اصلی این است که این آلودگی با توجه به جهت وزش باد به‌طور مستقیم وارد تهران می‌شود و قطعا این ساخت و ساز کیفیت هوای کل تهران را تحت تاثیر قرار می‌دهد، همان گونه که رشد بالای جمعیتی در شهریار و پرند بر هوای تهران اثر گذاشته است.

او از بی‌توجهی به موضوع آمایش سرزمین در کشور نیز انتقاد می‌کند و می‌گوید: به دلیل نبود آمایش سرزمینی ۲۰ درصد از جمعیت کشور در استان تهران ساکن شده‌اند در حالی‌که این استان نزدیک به یک درصد از مساحت کشور را تشکیل می‌دهد. افزایش جمعیت منجر به رشد ساخت و ساز در شهرک‌ها و شهرهای اطراف تهران شده است. در واقع باید تدابیری اندیشید که جمعیت تهران با این سرعت افزایش پیدا نکند تا تبعات حاصل از آن در استان تهران قابل مدیریت باشد.

طی ماه‌های اخیر طرح تفصیلی جدید (ویژه) منطقه ۲۲ تهران برای تصویب نهایی تحویل شورای‌عالی شهرسازی و‌ معماری کشور شد و اخیرا به تصویب این شورا رسیده است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید