پرونده احتکار برای همیشه بسته می‌شود؟

کدخبر: ۳۰۴۰۴۴
اقتصادنیوز: طبق این دستورالعمل، کالاهای مشمول طرح رصد کالا در زنجیره تجاری و ضوابط مرتبط با آن‌ها از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین و به اطلاع فعالان تجاری می‌رسد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، سال گذشته بود که دستورالعمل رصد کالا در زنجیره تجاری کشور از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد تا از پس سال‌های طولانی یکی از مهم‌ترین آرمان‌ها جامه عمل بپوشد.

 شفاف شدن زنجیره تجاری کشور

این دستورالعمل باهدف تحقق راه‌اندازی سامانه‌های الکترونیکی و هوشمند جدید موردنیاز برای نظارت بر فرایند واردات، ‌صادرات، ‌حمل، ‌نگهداری و مبادله کالا و ارز تدوین‌شده است.

همچنین هدف از این دستورالعمل شفاف و روان‌سازی نظام توزیع و قیمت‌گذاری و روزآمدسازی شیوه‌های نظارت بر بازار و مصوبه‌های ستاد تنظیم بازار است.

طبق این دستورالعمل، کالاهای مشمول طرح رصد کالا در زنجیره تجاری و ضوابط مرتبط با آن‌ها از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین و به اطلاع فعالان تجاری می‌رسد.

بر طبق این گزارش، فعالان تجاری حسب مورد باید برای انجام همه فعالیت‌های تجاری کالاهایی که اعلام می‌شود در سامانه جامع تجارت ثبت‌نام و با ورود به سامانه شناسه کالا نسبت به ثبت شناسه کالا اقدام کنند.

همچنین ثبت اطلاعات مکان‌های نگهداری کالا در سامانه جامع انبارها، ثبت اطلاعات تولید، ‌واردات و صادرات کالا، ثبت اطلاعات موجودی اولیه، و‌رود و خروج کالا و ثبت اطلاعات خریدوفروش کالا نیز باید از سوی فعالیت تجاری انجام شود.

اجرای این دستورالعمل برای همه فعالان تجاری اعم از واردکنندگان، تولیدکنندگان، صادر‌کنندگان، شرکت‌های پخش، عمده‌فروشان و خرده‌فروشان ضروری است.

به نظر می‌رسد با اجرای صددرصدی این طرح خاص، دولت ابزاری مهم و کارا برای مقابله با تحریم، سودجویی ناگهانی ، احتکار و اختفای کالا در اختیار می‌گیرد .

 سامانه تجارت داخلی ایران وارد فاز جدیدی شده است و اجرای آن زمینه شفافیت بازار و رصد مویرگی کالاها را فراهم می‌آورد.

سامانه جامع تجارت چیست؟

قبله، مدیرکل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت پیش‌ازاین توضیحاتی دقیق درباره سامانه جامع تجارت ارائه کرده است . وی می‌گوید: سامانه جامع تجارت دو بخش سامانه تجارت فرامرزی و سامانه تجارت داخلی را در خود جای‌داده است. سامانه تجارت فرامرزی،اطلاعات کالا تا ورود به مرزهای ایران را در خود جای می‌دهد و قرار است تمامی اطلاعات در حوزه داخلی در سامانه جامع تجارت جای گیرد که البته بخش‌های مهمی از این سامانه نظیر سامانه جامع انبارها، شناسه کالا و سامانه حمل‌ونقل راه‌اندازی شده و با ابلاغ این دستورالعمل اطلاعات توزیع‌کنندگان، خرده‌فروشان، شرکت‌های پخش نیز باید در این سامانه ثبت شوند تا امکان رصد کالا برای سیاست‌گذار در تمامی کشور فراهم شود».

کارشناسان بر این اعتقادند که دستاورد چنین اقدامی شفافیت بازار و ممانعت از سوءاستفاده در دوره‌های خاص است، چراکه با اجرای این دستورالعمل، نقشه حرکت کالا از مبادی تولید یا واردات تا مبادی عرضه و مصرف روشن می‌شود و درنتیجه عرضه خارج از شبکه، احتکار و ... موضوعیت خود را از دست می‌دهد.

اهمیت چنین دستاوردی آنجا آشکار می‌شود که وضعیت پرونده‌های تشکیل‌شده در خصوص احتکار و اختفا در سال گذشته موردبررسی قرار گیرد. معاون منابع سازمان تعزیرات حکومتی در نشست ذی‌حسابان و رؤسای امور مالی ادارات کل اجرایی این سازمان در اسفند سال گذشته از رشد ۹۱۸ درصدی پرونده‌های احتکار در سال جاری نسبت به سال گذشته خبر داده و تأکید کرده است: صابری تصریح کرد: سازمان تعزیرات در حوزه اختفا و عدم‌ عرضه ۵۷۰ درصد رشد پرونده‌ای به نسبت سال گذشته داشته است.

 همین آمار نشان از اهمیت شفافیت در این حوزه دارد چراکه زمینه بروز فساد با چنین اقدامی از میان خواهد رفت.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید