ویروس کرونا با خودروسازی جهان چه کرد؟

کدخبر: ۳۲۶۹۹۹
اقتصادنیوز: طی دهه‌های گذشته جهان شاهد اپیدمی بیماری‌های خطرناکی بوده که جان و مال مردم را تهدید و اقتصاد برخی از کشورها را با بحران روبه‌رو کرده است. اما ویروس کرونا در کنار تهدیدات جانی و مشکلاتی که برای اقتصاد چین ایجاد کرد، صنعت خودروی جهان را نیز تا لبه پرتگاه کشانده است. آنچه مشخص است چین به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده خودرو در جهان و میزبان بسیاری از غول‌های خودروساز با گسترش ویروس کرونا مجبور به تعطیلی بسیاری از کارخانه‌های خودرو شد. اما شهر ووهان به‌عنوان قطب خودروسازی چین اولین مکانی بود که ویروس کرونا در آن شیوع پیدا کرد و به این ترتیب بسیاری از خودروسازان فعال در این شهر به سرعت کارخانه‌های خود را تعطیل و خطوط تولید را متوقف کردند.از جمله این شرکت‌ها جنرال موتور آمریکا بود.
ویروس کرونا با خودروسازی جهان چه کرد؟

به گزارش اقتصادنیوز،  این غول خودروساز آمریکایی یک کارخانه تولید با سایک و شرکت دانگ فنگ موتور در شهر ووهان دارد که یکی از بزرگ‌ترین گروه‌های خودروسازی چین است. کارخانه جنرال موتورز و سایک در ووهان حدود ۶ هزار کارمند دارد که حدود ۱۰ درصد از کل نیروی کار جنرال موتورز در چین را تشکیل می‌دهند.دیگر شرکت فعال در ووهان، تویوتاموتورز ژاپن است که بعد از شیوع کرونا اعلام کرد تمامی کارخانه‌های خود را در چین اعم از قطعه‌ساز و خودروساز، تا تاریخ ۹ فوریه تعطیل خواهد کرد. از دیگر شرکت‌های بزرگ و خارجی فعال در چین که به علت کرونا کارخانه‌های خود را تعطیل کرد، شرکت آمریکایی تسلاموتورز بود که به دستور دولت چین صورت گرفت. در این زمینه بسیاری از فعالان صنعت خودرو پیش‌بینی می‌کنند که با توقف فعالیت تسلا در چین تولید مدل ۳ به‌عنوان محبوب‌ترین خودروی الکتریکی در جهان، با تاخیر همراه باشد که همین امر بر سودآوری تسلا در سه ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی تاثیرگذار خواهد بود.

اما از دیگر شرکت‌های فعال خودروسازی در چین، نیسان موتورز، پژو و هونداموتورز است که با شیوع کرونا تمامی پرسنل فعال در کارخانه‌های خود را به همراه خانواده‌هایشان از این کشور خارج کردند. آنچه مشخص است کرونا تنها خودروسازی چین را تحت‌تاثیر قرار نداد بلکه تامین قطعه برای تولید خودرو در دیگر کشورها را نیز متاثر کرد. به‌عنوان نمونه شرکت خودروسازی رنو فرانسه بعد از قرنطینه شدن شهر ووهان اعلام کرد که کارخانه آن در کره‌جنوبی تحت‌تاثیر اختلال در زنجیره تامین قطعات در چین به‌طور موقت تعطیل خواهد شد. این شرکت فرانسوی تاکید کرده که کارخانه خود در شهر بوسان کره‌جنوبی را به مدت چهار روز به‌طور موقت متوقف خواهد کرد تا کارخانه‌های چینی بتوانند قطعات موردنیاز کارخانه‌ها و شرکت‌های داخلی و خارجی را تولید و تامین کنند. در همین حال شرکت بوش نیز که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان قطعات یدکی در جهان محسوب می‌شود، درخصوص گسترش ویروس کرونا و تبعات منفی آن بر زنجیره تامین قطعه در جهان اعلام نگرانی کرده است. شرکت بوش از سال ۱۹۰۹ تاکنون در چین فعالیت‌های زیادی داشته و هم‌اکنون دارای ۲۳ کارخانه در ۶۰ نقطه از جهان است. بوش همچنین در شهر ووهان چین دو کارخانه با ۸۰۰ پرسنل دارد که سیستم فرمان و لوازم گرمایشی تولید می‌کنند. در همین حین مدیران بوش پیش‌بینی کرده‌اند که تعطیلی کارخانه‌ها به علت شیوع کرونا منجر به کاهش ۲/۶  درصدی تولید جهانی خودرو در سال ۲۰۲۰ میلادی خواهد شد و این به آن معناست که در سال‌جاری میلادی ۸۹ میلیون دستگاه خودرو کمتر از آنچه برآورد شده بود، به تولید و عرضه خواهد رسید. به این ترتیب به نظر می‌رسد که کرونا این ویروس کشنده، نه‌تنها صنعت خودرو بلکه قطعه‌سازی جهان را نیز متاثر از خود کرده است. اما حضور خودروسازان جهانی در بازار بزرگی همچون چین اگر چه برای آنها سودآوری بالایی دارد اما هر اتفاقی نیز می‌تواند این خودروسازان را با ضرر و زیان همراه کند. در حال حاضر با توجه به تعطیلی و توقف خطوط تولید خودرو در شرکت‌های خودروساز فعال در ووهان، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران فعال حوزه بازار خودرو پیش‌بینی می‌کنند که فروش خودرو در چین تحت‌تاثیر شیوع ویروس کرونا به شدت سقوط کند. البته افت تولید از حالا نیز نمودار شده است به‌گونه‌ای‌که اخبار و گزارش‌های منتشر شده در گاردین نشان می‌دهد میزان فروش خودرو در بازار این کشور در نیمه نخست ماه فوریه سال‌جاری میلادی با یک کاهش ۹۲ درصدی روبه‌رو بوده است. این در حالی است که آمارهای منتشر شده از نخستین ماه سال، ژانویه ۲۰۲۰، از یک کاهش ۱۸ درصدی حکایت می‌کرد. ماه پیش در گزارشی که در CNN به نقل از انجمن خودروسازان چین آمده بود، گفته شده بود شیوع ویروس کرونا در چین ضربه مهلکی به صنعت خودرو در این کشور وارد کرده به‌گونه‌ای‌که بسیاری از خودروسازان بزرگ در چین در نخستین ماه از سال‌جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دو میلیون دستگاه خودرو کمتر فروخته‌اند.

این تحلیلگران همچنین در این گزارش برآورد و اعلام کرده بودند که این روند نزولی و رو به کاهش در ماه فوریه بیشتر نیز خواهد شد. آنها در ادامه خاطرنشان کرده بودند که صدمات ویروس کرونا به صنعت و بازار خودرو در چین به مراتب سهمگین‌تر و بیشتر از تبعات منفی شیوع ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ میلادی خواهد بود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید